VCG 07.02.2023 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Dostałam ofertę gdzie okna do nowego budynku mają współczynnik >0.9 czy to jest problem? Co mogę stracić finansowo przekraczając ten wskaźnik? Czy każde jedno okno musi być <0.9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.02.2023 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Tak, każde okno w budynku mieszkalnym musi mieć wg Warunków Technicznych Uw lepsze niż 0,9. Firma proponująca taką ofertę powinna to wyjaśnić. Możesz stracić szansę na odbiór budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2023 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Dostałam ofertę gdzie okna do nowego budynku mają współczynnik >0.9 czy to jest problem? Takie okna możesz zamontować tylko w przestrzeni słabo ogrzewanej. Rozporządzenie w sprawie WT: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Co mogę stracić finansowo przekraczając ten wskaźnik? Pomijając kwestie prawne, to finansowo tracisz na ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.02.2023 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Pomijając kwestie prawne, to finansowo tracisz na ogrzewaniu. Pobawiłem się BuildDeskiem i przeliczyłem mój dom dla różnych parametrów moich okien. - Uw=0,65 g=0,53 --> EUco+w=15,9 - Uw=0,7* g=0,53 --> EUco+w=16,66 - Uw=0,9 g=0,53 --> EUco+w=19,49 - Uw=1,00 g=0,53 --> EUco+w=20,98 Lepsze Uw to oszczędności. Oczywista oczywistość. Ale patrzymy tylko na jeden parametr - ile ciepłą wypuszczą. A są też inne jak szczelność czy przepuszczalność energii promieniowania słonecznego g. A co, jak "zimny" pakiet bardziej przepuszcza promieniowanie słoneczne? - Uw=1,00 g=0,7 --> EUco+w=17,37 - Uw=1,00 g=0,75 --> EUco+w=16,43 Wychodzi na to, że niepotrzebnie skupiamy się (i my, i minister w rozporządzeniu) na jednym parametrze. Okazuje się, że tańsze, jednokomorowe okna o znacznie gorszym od wymaganego U mogą być bardziej energooszczędne. Więc nie, samo gorsze U nie oznacza z automatu droższego ogrzewania. Mogłem uzyskać lepszy efekt szukając okien o lepszym g zamiast skupiać się, jak chyba wszyscy, na Uw. *Średnia ważona - takie okna mam, nie zmieniałem dla wszystkich U. Edytowane 9 Lutego 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.02.2023 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 a co by dopiero było, jakbyś mógł wpisać tam także parametry przepuszczalności powietrza... zwłaszcza konkretną wartość przepuszczalności odniesienia.. Ps. Sedno w temacie autora postu tkwi w czymś innym: - okno "pięciomorowe" o głębokości 70mm z pakietem szybowym Ug 0,7-0,6 osiąga Uw rzędu 0,9-1,0 - okno "siedmiokomorowe" ~80mm - ma już szybę Ug 0,5 i Uw ok. 0,8. Różnica w cenie między nimi bywa duża ze względu na cenę profili.. i w tym tkwi tajemnica ich "ciekawej" alternatywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 09.02.2023 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Mogłem uzyskać lepszy efekt szukając okien o lepszym r zamiast skupiać się, jak chyba wszyscy, na Uw. Rozumiem, ze chodziło o g a nie r. Te przeliczenia powinny chyba jeszcze uwzględniac położenie okien względem słońca bo dla okien od północy chyba się nie bardzo sprawdzi. Powłoką Eclaz można pobić g dla okien dwukomorowych do 0.6 (0.7 dla jednokomorowych). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts