Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie upusty związane z energooszczędnością okien w 2023?

Recommended Posts

Tak, każde okno w budynku mieszkalnym musi mieć wg Warunków Technicznych Uw lepsze niż 0,9.

Firma proponująca taką ofertę powinna to wyjaśnić.

Możesz stracić szansę na odbiór budowy.

Pomijając kwestie prawne, to finansowo tracisz na ogrzewaniu.

Pobawiłem się BuildDeskiem i przeliczyłem mój dom dla różnych parametrów moich okien.

- Uw=0,65 g=0,53 --> EUco+w=15,9

- Uw=0,7* g=0,53 --> EUco+w=16,66

- Uw=0,9 g=0,53 --> EUco+w=19,49

- Uw=1,00 g=0,53 --> EUco+w=20,98

Lepsze Uw to oszczędności. Oczywista oczywistość. Ale patrzymy tylko na jeden parametr - ile ciepłą wypuszczą. A są też inne jak szczelność czy przepuszczalność energii promieniowania słonecznego g. A co, jak "zimny" pakiet bardziej przepuszcza promieniowanie słoneczne?

- Uw=1,00 g=0,7 --> EUco+w=17,37

- Uw=1,00 g=0,75 --> EUco+w=16,43

Wychodzi na to, że niepotrzebnie skupiamy się (i my, i minister w rozporządzeniu) na jednym parametrze. Okazuje się, że tańsze, jednokomorowe okna o znacznie gorszym od wymaganego U mogą być bardziej energooszczędne. Więc nie, samo gorsze U nie oznacza z automatu droższego ogrzewania.

Mogłem uzyskać lepszy efekt szukając okien o lepszym g zamiast skupiać się, jak chyba wszyscy, na Uw.

*Średnia ważona - takie okna mam, nie zmieniałem dla wszystkich U.

Edytowane przez Kaizen

a co by dopiero było, jakbyś mógł wpisać tam także parametry przepuszczalności powietrza... zwłaszcza konkretną wartość przepuszczalności odniesienia..

Ps. Sedno w temacie autora postu tkwi w czymś innym:

- okno "pięciomorowe" o głębokości 70mm z pakietem szybowym Ug 0,7-0,6 osiąga Uw rzędu 0,9-1,0

- okno "siedmiokomorowe" ~80mm - ma już szybę Ug 0,5 i Uw ok. 0,8.

Różnica w cenie między nimi bywa duża ze względu na cenę profili.. i w tym tkwi tajemnica ich "ciekawej" alternatywy ;)

Mogłem uzyskać lepszy efekt szukając okien o lepszym r zamiast skupiać się, jak chyba wszyscy, na Uw.

Rozumiem, ze chodziło o g a nie r. Te przeliczenia powinny chyba jeszcze uwzględniac położenie okien względem słońca bo dla okien od północy chyba się nie bardzo sprawdzi. Powłoką Eclaz można pobić g dla okien dwukomorowych do 0.6 (0.7 dla jednokomorowych).

• Like 1