Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać Malinówki 11?

asaledr

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie planowania. Podpowiedziałby ktoś jakie ogrzewanie byłoby najlepsze dla malinówek 11?

Wiadomo tam jest gazowe w opisie ale gaz odpada bo u mnie na wiosce nie ma gazu i raczej się nie zanosi.

Najbardziej chciałbym fotowoltaike+pompa ciepła ale to chyba teraz jakieś kosmiczne pieniądze założenie tego.

Może sama pompa ciepła? Czy to nie ma sensu bez fotowoltaiki? Strasznie duże rachunki za prąd będą?

Kotły na takie tradycyjne typu drewno, węgiel też raczej nie chciałbym takich brudnych rzeczy plus nie mam gdzie tego trzymać.

Może jakieś kotły na oleje, jakieś groszki? Żeby to trochę takie zautomatyzowane było albo nie bardzo wymagające.

A ogrzewanie podłogowe oczywiście, brak grzejników. Więc to też ogranicza trochę możliwości.

Proszę o poradę

M11 to 114 m2 powierzchni użytkowej, a 124 m2 grzewczej. Pesymistyczne zużycie energii, to 10000 kWh. Jeśli COP pompy, to 3 a zużycie procentowe w drogiej taryfie wyniesie 25%, to zapłacisz przy cenie prądu w G12 1 i 2 zł - 4500 zł. Opał stały, to średniowiecze - zresztą w kotłowni 4 m2 nic się nie zmieści. Jak chcesz grzać z COP 1, to bez PV się nie obejdzie,

Za sezon grzania bez fotowoltaiki. Druga sprawa, że za 31 tyś. można mieć 12 kW kabli grzewczych, 10 kWp paneli i klimę 3,5 kW w salonie. OFC montaż we własnym zakresie. W Twoim przypadku najbezpieczniej założyć PC na start bez PV. PC Panas 7 kW to koszt 16 tyś, zbiornik do CWU 5-6 tyś., z resztą gratów i montażem pewnie dobijesz do 40 tyś. Z PV na nowych zasadach może być różnie, od połowy 2024 roku będzie to średnia cena godzinowa z możliwymi stawkami ujemnymi.

Wejdź sobie na dział z pompami ciepła.

Tam jest temat o zużyciu prądu w kWh przez pompy.

Ja sam mam tanią chińską pc PW i w tym sezonie zużyłem do teraz lekko ponad 1100kWh.

Na samo ogrzewanie.

A mam sporo mostków.

Teraz grzeję głównie za dnia, bo mam pv.

Stąd trochę lepszy wynik.

I nawet teraz, kiedy w tym tygodniu jest namiastka zimy, ogrzewanie działa max do godziny 22, a startuje o 9 rano w tygodniu.

Przez wekendy startuje o 7 rano.

Dla zasady podam zużycie od czasu kiedy mam pc.

Poprzedni sezon tylko w tanich tsryfach to 1837 kWh, wcześniejszy, 2300kWh.

Budujesz nowy dom.

Więc według normy WT21, powinieneś zużyć max 9000tys na grzanie domu z CWU.

Nawet u mnie tyle nie wychodzi.

A grzałem dom kotłem elektrycznym.

Uwzględnij tylko, że ja mieszkam na Śląsku, gdzie jest dosyć ciepło ostatnio.

W innych regionach, miałbym znacznie wyższe zużycie.

Miej to na uwadze.

CWU grzeję zwykłym bojlerem.

Czyli widzę nic innego nie ma sensu

Tylko ta powietrzna pompa ciepła+podłogówka bez fotowoltaiki na początek, dodatkowo kominek w salonie w razie czego.

A przyszłościowo dołożyć fotowoltaike. Warto już na etapie budowy pomyśleć że będzie fotowoltaika na dachu żeby gdzieś jakieś rurki/kabelki puścić żeby potem nie kuć czegoś czy puszczać przewodów byle jak?