Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIETYPOWY problem ze smrodem z odpływu

uasz

Recommended Posts

Hej.

Domek piętrowy, u góry odpływ liniowy, wanna, wc, umywalka.

Na dole wc, umywalka, zlew, pralka, umywalka i zmywarka.

Nie śmierdzi, są syfony, ogólnie jest OK.

Ale w kabinie prysznicowej, od jakiegoś czasu jest smród kanalizy (typowo) po włączeniu wody, przez 3-10 sekund.

Po prostu, włączasz wode, zaczyna śmierdzieć, przestaje. Nawet po tygodniu nie używania kabiny (wyjazd na wakacje) - nie śmierdzi.

Gdyby wysysało wodę z syfonu w kabinie - śmierdziało by chyba cały czas?

Oczywiście czytość, higiena - jest 'perfekto'.

Jest przydomowe szambo.

Obstawiałbym minimalną nieszczelność w górnej części rury lub na połączeniu, bo nie piszesz o wyciekach. Średnica odpływu od brodzika 32 czy 50 czyli mała, może grac rolę. Jeśli odpływ jest wykonany rurą karbowaną to jest pierwszy podejrzany, karbowana ma tendencje do zsuwania się z połączeń. Zrób eksperyment - gruntownie przewietrz kabinę nadmuchem z farelki lub suszarki a potem puść wodę ciepłą. Może minimalnie smierdzi, zapach ścieli się w brodziku a po puszczeniu unosi sie do góry, szczególnie gdy woda gorąca? Odplywy liniowe są płytkie z natury i generalnie na nich łatwo może śmierdzieć. Może brodzik (jeśli stoi na stelażu) nieco się ugina, wchodzisz to odpływ traci poziom na boki czyli szczelność idzie się pasać, odkręcasz wode, lustro wody w odpływie nieco się podnosi i przestaje waniać. Może? Edytowane przez Bertha

Dziękuje za odpowiedź. Każda - jest cenna bo może coś sugerować.

Mam odpływ liniowy, który ma podłączone dwie rury 50mm. Plastikowe PCV - nie karbowane.

Może źle opisałem, ale odpływ jest w kafelkach - w podłodze, więc nie ma mowy o 'uginaniu się'.

Biorąc prysznic - lubimy wodę, razem z żona może to trwać nawet godzine - woda cały czas leci - myślę że w przypadku nieszczelności, byłoby to gdzieś już widoczne.

Chciałbym zrobić eksperyment o którym piszesz, ale nie bardzo go rozumiem :( Mam dmuchać w odpływ tak?

Kabina typu Walk-In - nie zamykana. Nad odpływem - na wysokości 2,2m jest kratka wentylacyjna.