Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GbbVictronWeb

gb987t

Recommended Posts

Jak wiecie (lub nie), napisałem GbbVictronWin - program pod Windows do optymalizowania ładowania baterii w nocy, aby w dzień było miejsce na prąd z paneli (dla systemu Vicron)

Ponieważ nie działał na komórkach, więc przerobiłem program na przeglądarkę.

Przedstawiam obecnie: GbbVictrinWeb: https://gbbvictronweb.gbbsoft.pl/

Działa bardzo podobnie. Obecnie w wersji beta.

Zrzut ekranu 2023-02-08 200853.jpgZrzut ekranu 2023-02-08 200917.jpgZrzut ekranu 2023-02-08 200929.jpgZrzut ekranu 2023-02-08 200941.jpgZrzut ekranu 2023-02-08 200955.jpg

Na ładowaniu zarabiam dziennie 10zl, gdy nie ma slonca (porównuję cenę zakupu prądu do ceny G11).

Mam 15kWh magazynu.

W zasadzie cały dzień i noc jadę na taniej taryfie.

Wyjątkiem są sytuację, gdy np puszczana jest 3x pralka. Wtedy nie starcza.

Dla odmiany dzisiaj zamiast kupować tani prąd między 13 a 15, akumulatory naladowaly się darmowym prądem z paneli. Czyli dzisiaj od 10 do 22 mam prąd za darmo.

Mam do dyspozycji 6000 cykli.

Czy mi się opłaca? Nie wiem, powiem Ci w grudniu, jak minie rok... Z mojego symulatora wynika, że dopiero po dodaniu ładowania w nocy tanią taryfą i między 13 a 15, zwrot z inwestycji spadł poniżej 8 lat.

Dane z dzisiaj.

SmartSelect_20230209_213257_VRM.jpg

Edytowane przez gb987t

Na ładowaniu zarabiam dziennie 10zl, gdy nie ma slonca (porównuję cenę zakupu prądu do ceny G11).

Mam 15kWh magazynu.

Dla odmiany dzisiaj zamiast kupować tani prąd między 13 a 15, akumulatory naladowaly się darmowym prądem z paneli. Czyli dzisiaj od 10 do 22 mam prąd za darmo.

Czy mi się opłaca? Nie wiem, powiem Ci w grudniu, jak minie rok... Z mojego symulatora wynika, że dopiero po dodaniu ładowania w nocy tanią taryfą i między 13 a 15, zwrot z inwestycji spadł poniżej 8 lat.

Dane z dzisiaj.

[ATTACH=CONFIG]463674[/ATTACH]

Czy za rok... za rok to wciąż będzie działać tak jak działa.

Będzie koszty prądu redukować.

Dopiero można stwierdzić czy to ma sens jak pojemność akumulatora znacząco się zmniejszy. Ale tak jak mówisz...

do dyspozycji jest 6000cyki.

I po tylu cyklach wciąż będzie 80% pojemności pierwotnej. Ponoć... .

Mam 15kWh magazynu.

Dane z dzisiaj.

[ATTACH=CONFIG]463674[/ATTACH]

Ile kosztowała ta inwestycja i dokładniej co w niej jest ?

18x paneli Trina Solar Vertex TSM-D19 550W = 9.9kWp

SofarSolar 11KTLX-G3 3F

3x Multiplus II 48/5000

Cerbo GX

Touch GX

3x Turbo Energy 5,12kWh

Licznik prądu invertera

Montaż (z prowadzeniem przewodu ziemią 30m) z uruchomieniem i konfiguracją.

Koszt: 110tyś brutto z 8% VAT

Roczne zużycie: 18MWh

Piki na fazie: 8kW, ciągłe obciążenie fazy do 5kW

Edytowane przez gb987t

• 2 weeks później...

Wersja 0.8 (BETA)

1. Dodałem możliwość określenia źródła cen. Na liście są prawie wszystkie kraje europejskie (niektóre mają wiele obszarów).

Zrzut ekranu 2023-02-25 213258.jpg

2. Dodałem możliwość optymalizacji godziny rozpoczęcia działania Scheduler-ów (ładowania baterii) na podstawie najniższej ceny prądu (przycisk "Optimize schedules")

Zrzut ekranu 2023-02-25 213615.jpg

Po optymalizacji należy wysłać dane do Cerbo (przycisk "Send New Start, Duration and MAXSCO to Cerbo")

PS. Nie wiem, czy wiecie, ale na zachodzie są taryfy, w których cena zakupu (!) prądu zmienia się co godzinę. Jest oparta na cenie Day-AHead (odpowiednik naszej ceny sprzedaży od kwietnia 2024) + podatki i dodatkowe (stałe) opłaty.

Edytowane przez gb987t

• 2 weeks później...

Program oficjalnie dotarł do wersji 1.0

Podsumowując:

Program służy do optymalizacji Schedulerów (w module ESS funkcjonalność umożliwiające ładowanie baterii do wskazanego %) w systemach Victron w nocy (lub podczas taniej taryfy) w ten sposób, by było miejsca na prąd z paneli jak zaczyna świecić słońce, na podstawie prognozy produkcji pobranej ze strony forecast.solar.

Dodatkowo:

- program może wymusić wysyłanie prądu do sieci, gdy cena sprzedaży przekracza zadany próg. Program pobiera ceny sprzedaży RCE z PSE (przyda się to od kwietnia 2023).

- program może wyłączyć wysyłanie prądu do sieci, gdy cena spada poniżej zera

- program może dynamicznie zmieniać godziny początkowe Schedulerów w oparciu o ceny zakupu prądu. W Polsce nie ma jeszcze taryf ze zmianą ceną zakupu, ale na zachodzie są. Program umożliwia pobieranie cen Day-Ahead dla prawie wszystkich krajów Europy.

Zrzut ekranu 2023-03-08 181037.jpg

Edytowane przez gb987t

• 1 month później...

Wersja 2.0

- Discharge Plan: Włącz Relay1 lub/i Relay2, gdy cena jest mniejsza od zera. Może być używany do całkowitego wyłączenia PV.

- Scheduler: Może być automatycznie wyłączony przez Optymalizator w Battery Forecat, gdy OverMax=Yes (w celu dodatkowego rozładowania baterii w nocy przed dobrą pogodą)

- Dynamic Disable Battery Discharge (DDBD): program może wyłączyć rozładowywanie akumulatora i wymusić eksport do sieci do okresu najniższej ceny (aby opóźnić ładowanie akumulatora, w zamian za sprzedaż prądu)

• 3 weeks później...

Podsumowanie co program obecnie potrafi:

- automatyczne włącza ładowania baterii w nocy (po odpowiedniej konfiguracji), jeżeli w ciągu dnia baterie nie naładują się do 100% i takie ustawienie systemu, aby dojść 100% SOC (lub innej wprowadzonej wartości np: 95%). To nic nie kosztuje, a daje (np: w zimie) zarobić kilka złotych dziennie.

- automatyczne wyłączania jednego z nocnych schedulerów, gdy w ciągu dnia SOC dobija do 100%. W ten sposób w nocy można wyładować baterie, gdy w dzień jest słońce.

Jak przyjdą zmienne ceny sprzedaży (od kwietnia 2024), to są opcje, które obecnie używają na zachodzie:

- opóźnienie ładowania baterii do okresu ceny najniższej - w ten sposób rano sprzedajesz wyprodukowany prąd, a od momentu ceny najniższej (czyli najlepszego słońca) ładujesz baterie z PV, jeżeli w ciągu x godzin naładujesz je do wskazanego poziomu (np: 90%) - znaczy jest słońce

- sprzedaż prądu w cenie najwyższej z baterii i/lub PV do wskazanego poziomu SOC

A jak przyjdą jeszcze taryfy o zmiennej cenie zakupu, to można:

- ładowanie baterii w cenie najniższej (o ile jest potrzeba, bo mało słońca)

Dodatkowo można co dziennie aktualizować z danych VRM godzinowe dane zużycia prądu przez dom.

To wszystko można włączyć lub wyłączyć i dodatkowo skonfigurować.