ezg2014 08.02.2023 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Potrzebuję zrobić oświetlenie w niewielkim budynku gospodarczym zlokalizowanym w innym miejscu niż mieszkam. Przebywam tam 1-2 godz. ze dwa razy w tygodniu popołudniami. Na jesień i w zimie robi się problem z powodu braku oświetlenia. Budynek ma góra 30m2 i myślę , że świetlówka led 36W wystarczy. Nie chcę ciągnąć prądu z uwagi na koszty. Pomyślałem i instalacji fotowoltaicznej z akumulatorem. Czy to ma sens? Co z akumulatorem zimą? Czy będzie bezużyteczny? Czy zrobić to samemu czy kupić gotowy zestaw? Ale nie znalazłem gotowego zestawu z lampą 36W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbar69 09.02.2023 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Wg mnie taka instalacja nie ma sensu i nigdy Ci sie nie zwróci, natomiast w linku podaję rozwiązanie: https://allegro.pl/oferta/lampka-halogenowa-akumulatorowa-cob-le-10655123911Piszę z autopsji bo posiadam taka lampkę ze 4 lata i jest wg mnie bardzo konkretna. Ps. Niczego ani nikogo nie reklamuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.02.2023 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Potrzebuję zrobić oświetlenie w niewielkim budynku gospodarczym zlokalizowanym w innym miejscu niż mieszkam. Przebywam tam 1-2 godz. ze dwa razy w tygodniu popołudniami. Na jesień i w zimie robi się problem z powodu braku oświetlenia. Budynek ma góra 30m2 i myślę , że świetlówka led 36W wystarczy. Nie chcę ciągnąć prądu z uwagi na koszty. Pomyślałem i instalacji fotowoltaicznej z akumulatorem. Czy to ma sens? Co z akumulatorem zimą? Czy będzie bezużyteczny? Czy zrobić to samemu czy kupić gotowy zestaw? Ale nie znalazłem gotowego zestawu z lampą 36W. Jeżeli tam przebywasz 1-2 godziny to dlaczego nie przywozić ze sobą naładowanego w domu akumulatora z jakąś lampą do niego podłączoną. Możesz też na stałe zainstalować lampę i przywozić tylko naładowany akumulator. Lampa może być podłączona do przetwornicy DC-AC. Jeśli przyjeżdżasz tam samochodem to taki akumulator już w nim jest i do tego zawsze naładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 09.02.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 To chyba nic lepszego nie znajdziesz niż tego typu pomysł. Jakieś elektronarzędzie masz? Chyba każdy jakieś ma...ogarnij adapter do 12v i podłącz halogeny 12vnp.https://allegro.pl/oferta/p4u-adapter-do-baterii-akumulatora-milwaukee-m18-12128128646 na olx allegro czy cokolwiek... znajdziesz ludzi co robią takie pierdoły. Ja kupiłem przetwornice 48v do 12...bo używałem Makity XGT 40Vi zasilałem oświetlenie i telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.02.2023 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Halogen to nie led, Ale się czepiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 09.02.2023 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Halogen to nie led, Ale się czepiam... Halogen to nazwa całego źródła wraz z obudową... a Led to samo źródełko światła... Ale czepianie się mi nie przeszkadza. Np. świetlówka to też nie led? a są ledy zbudowane w formie świetlówki np T5 ? No cóż... kiedyś to było też samo źródło światło.. ale skoro powstały później LEDy to musieli je poupychać do starych źródeł Wniosek... więc chyba nie jest to taka zła terminologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 09.02.2023 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Moim zdaniem to lampa na stałe, kabel z wtyczką do gniazda zapalniczki i jest światło. Gdyby wizyta sie przedłużyła można na 5 min. odpalić auto aby podładować akumulator. Oczywiście musi być samochód, ciągnik ,kombajn lub inny pojazd z akumulatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.02.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Dla takiego oświetlenia własna instalacja PV nie ma sensu.Lampa / lampy na stojakach lub podwieszone do sufitu w zależności od miejsca i typu pracy.Całość zasilana z akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 11.02.2023 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Dzięki za opinie. Zrobię instalację na akumulatorze bez fotowoltaiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts