Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja fowoltaiczna własnej roboty - czy to ma sens?

ezg2014

Recommended Posts

Potrzebuję zrobić oświetlenie w niewielkim budynku gospodarczym zlokalizowanym w innym miejscu niż mieszkam. Przebywam tam 1-2 godz. ze dwa razy w tygodniu popołudniami. Na jesień i w zimie robi się problem z powodu braku oświetlenia. Budynek ma góra 30m2 i myślę , że świetlówka led 36W wystarczy. Nie chcę ciągnąć prądu z uwagi na koszty. Pomyślałem i instalacji fotowoltaicznej z akumulatorem. Czy to ma sens? Co z akumulatorem zimą? Czy będzie bezużyteczny? Czy zrobić to samemu czy kupić gotowy zestaw? Ale nie znalazłem gotowego zestawu z lampą 36W.

Wg mnie taka instalacja nie ma sensu i nigdy Ci sie nie zwróci, natomiast w linku podaję rozwiązanie:

https://allegro.pl/oferta/lampka-halogenowa-akumulatorowa-cob-le-10655123911

Piszę z autopsji bo posiadam taka lampkę ze 4 lata i jest wg mnie bardzo konkretna.

Ps.

Niczego ani nikogo nie reklamuje

Potrzebuję zrobić oświetlenie w niewielkim budynku gospodarczym zlokalizowanym w innym miejscu niż mieszkam. Przebywam tam 1-2 godz. ze dwa razy w tygodniu popołudniami. Na jesień i w zimie robi się problem z powodu braku oświetlenia. Budynek ma góra 30m2 i myślę , że świetlówka led 36W wystarczy. Nie chcę ciągnąć prądu z uwagi na koszty. Pomyślałem i instalacji fotowoltaicznej z akumulatorem. Czy to ma sens? Co z akumulatorem zimą? Czy będzie bezużyteczny? Czy zrobić to samemu czy kupić gotowy zestaw? Ale nie znalazłem gotowego zestawu z lampą 36W.

Jeżeli tam przebywasz 1-2 godziny to dlaczego nie przywozić ze sobą naładowanego w domu akumulatora z jakąś lampą do niego podłączoną.

Możesz też na stałe zainstalować lampę i przywozić tylko naładowany akumulator.

Lampa może być podłączona do przetwornicy DC-AC.

Jeśli przyjeżdżasz tam samochodem to taki akumulator już w nim jest i do tego zawsze naładowany. :)

To chyba nic lepszego nie znajdziesz niż tego typu pomysł.

Jakieś elektronarzędzie masz? Chyba każdy jakieś ma...

ogarnij adapter do 12v i podłącz halogeny 12v

np.

https://allegro.pl/oferta/p4u-adapter-do-baterii-akumulatora-milwaukee-m18-12128128646

na olx allegro czy cokolwiek... znajdziesz ludzi co robią takie pierdoły.

Ja kupiłem przetwornice 48v do 12...

bo używałem Makity XGT 40V

i zasilałem oświetlenie i telefon.

Halogen to nie led, Ale się czepiam...

Halogen to nazwa całego źródła wraz z obudową... a Led to samo źródełko światła...

Ale czepianie się mi nie przeszkadza.

Np. świetlówka to też nie led?

a są ledy zbudowane w formie świetlówki np T5 ?

No cóż... kiedyś to było też samo źródło światło.. ale skoro powstały później LEDy to musieli je poupychać do starych źródeł :stirthepot:

Wniosek... więc chyba nie jest to taka zła terminologia?