Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty w lutym

KowalM

Recommended Posts

Wykonawca ma akurat przestój i nakłania mnie, żeby teraz lać fundamenty, bo już w przyszłym tygodniu ma być cieplej. Że tam lekki mróz w nocy to nie jest żaden problem. W marcu ma tam jakieś kolejne prace zaplanowane.

No patrząc na prognozy niby ma być cieplej. W nocy tam do -1. Co będzie to się okaże, wczoraj było -8

No ok jestem w stanie uwierzyć, że betony dzisiejsza można lać w takiej temperaturze. Tam mi jakiś poradził, co do -9 może niby być. Ja mam jednak sporo obawy. Także o wykop. Poradźcie co myślicie?

• Like 1

Fundament lejesz głęboko - poniżej głębokości przemarzania. Jak idą mrozy wystarczy z góry trochę zaizolować na kilka dni - od dołu grunt i tak ogrzeje.

Nad chudziakiem a tym bardziej stropem można się zastanawiać - ale fundament przy idącej odwilży jak najbardziej. Zagrożeniem jest co najwyżej wjazd koparki i./lub gruszki na rozmiękły odwilżą grunt (ale to drugie przynajmniej da się ogarnąć pompogruszką jak dojazd w miarę blisko utwardzony).

Fundament lejesz głęboko - poniżej głębokości przemarzania. Jak idą mrozy wystarczy z góry trochę zaizolować na kilka dni - od dołu grunt i tak ogrzeje.

Nad chudziakiem a tym bardziej stropem można się zastanawiać - ale fundament przy idącej odwilży jak najbardziej. Zagrożeniem jest co najwyżej wjazd koparki i./lub gruszki na rozmiękły odwilżą grunt (ale to drugie przynajmniej da się ogarnąć pompogruszką jak dojazd w miarę blisko utwardzony).

Dajesz prawą rękę pod topór, czy tylko tak piszesz?

• Like 1

Dajesz prawą rękę pod topór, czy tylko tak piszesz?

Nikomu nie dam odciąć ręki. Ty dasz?

4. Wreszcie podłączyłem się Arduino do czujników temperatury zakopanych pod domem. Pomiar, po dosyć długich mrozach, w trakcie budowy, oczywiście zero jakiegokolwiek ogrzewania (1,5 miesiąca po wylaniu chudziaka, więc i chemiczne ciepło dawno wyparowało):

+ 1,44*C ława (czujnik zalany betonem)

- 0,44*C ściana fundamentowa nad czwartym bloczkiem fundamentowym

+ 0,69*C 30cm od ściany wewnątrz domu na głębokości j.w.

Niestety, kolejnego dnia odczytów brak - albo coś zamokło, albo kabel gdzieś ucierpiał. Nie miałem czasu by z tym dłużej powalczyć.

No ok jestem w stanie uwierzyć, że betony dzisiejsza można lać w takiej temperaturze. Tam mi jakiś poradził, co do -9 może niby być. Ja mam jednak sporo obawy. Także o wykop. Poradźcie co myślicie?

Wróciłem właśnie z miejsca, gdzie przez ostatni tydzień, o 8mej rano były temperatury od -19 do - 16stC i podnosiły się do max - 5stC w południe a gruchy z betonem jeździły i lały beton w szalunki ścian piwnic. Można...ale jak to Kazik śpiewał "Polska, mieszkam w Polsce..." w kraju gdzie mamy materiały, maszyny itd jak na zachodzie, ale mentalność, uczciwość itd już nie bardzo. Gdybyś miał kierownika budowy, który zbiera "papierki" z każdego materiału przywiezionego na budowę i pilnuje by był zgodny z projektem i odpowiedni do warunków pogodowych, to nie ma problemu. Jeśli jednak masz takiego, który tylko stawia pieczątki, to lepiej poczekaj :cool:

Wstrzymaj się kolego do wiosny, jeśli pójdzie coś nie tak, co wtedy zrobisz? Pośpiech to zły doradca.

a w innym temacie napisałeś

Dobrze napisane, nie pamiętam zimy aby ziemia zamarzła choćby 30 cm wgłąb.

Problem może być z przemarzaniem gruntu.

Jedno z drugim mało ma wspólnego. To, że nie pamiętam takiej zimy, nie oznacza że nie nadejdzie. No drugi Kaizen jak pragnę zdrowia.

Zdrowia życzę !

Napisałeś

Wstrzymaj się kolego do wiosny, jeśli pójdzie coś nie tak, co wtedy zrobisz? Pośpiech to zły doradca.

Co więc miałeś na myśli aby wstrzymać się do wiosny bo "jeśli pójdzie coś nie tak" ??

PS Nie znasz się to nie doradzaj.

Zdrowia życzę !

Napisałeś

Co więc miałeś na myśli aby wstrzymać się do wiosny bo "jeśli pójdzie coś nie tak" ??

PS Nie znasz się to nie doradzaj.

Chciałem doradzić ot tak z serca, a co pójdzie ne tak, obfite opady śniegu, deszczu itp. Ty się znasz, chyba z internetu, ja budowałem z rodzicami 2 budynki, później swój, wiadomo że nie własnoręcznie ale znam budowy od podszewki i wiele kwestii budowlanych nie zmieniło się i się nie zmieni a Ty dale googluj.

• Like 1

Chciałem doradzić ot tak z serca, a co pójdzie ne tak, obfite opady śniegu, deszczu itp. Ty się znasz, chyba z internetu, ja budowałem z rodzicami 2 budynki, później swój, wiadomo że nie własnoręcznie ale znam budowy od podszewki i wiele kwestii budowlanych nie zmieniło się i się nie zmieni a Ty dale googluj.

Ty budowałeś i na tym polega twoja "wiedza".

W dwóch tematach związanych z fundamentami dałeś wzajemnie sprzeczne wytyczne.

Ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz, że moja wiedza jest "z internetu". :)

W tym zakresie też nie masz poprawnej wiedzy a wymądrzasz się.

Ty budowałeś i na tym polega twoja "wiedza".

W dwóch tematach związanych z fundamentami dałeś wzajemnie sprzeczne wytyczne.

Ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz, że moja wiedza jest "z internetu". :)

W tym zakresie też nie masz poprawnej wiedzy a wymądrzasz się.

A Ty ile nabudowałeś, ile cegieł, pustaków, zaprawy przerzuciłeś, ile zrobiłeś betoniarek zaprawy i tynku, ile m3 ziemi wybrałeś szpadlem spod fundamentów, ile stropów zaszalowałeś, podciągów, słupów, ile m2 zbrojenia wykręciłeś, no ile? Wiedza to praktyka nie internet.

Edytowane przez wg39070

• 2 weeks później...
A Ty ile nabudowałeś, ile cegieł, pustaków, zaprawy przerzuciłeś, ile zrobiłeś betoniarek zaprawy i tynku, ile m3 ziemi wybrałeś szpadlem spod fundamentów, ile stropów zaszalowałeś, podciągów, słupów, ile m2 zbrojenia wykręciłeś, no ile? Wiedza to praktyka nie internet.

Wiedzy konstrukcyjnej nie zdobywa się przerzucając cegły, pustaki czy zaprawę murarską.

Jednak dla zaspokojenia Twojej ciekawości napiszę że budowałem własnoręcznie.

Osobiście kręciłem beton, kręciłem zbrojenia konstrukcji żelbetowych.

Nosiłem też cegły i przerzucałem piasek.

Nosiłem też po schodach "beton" w wiadrach ocynkowanych.

Takie były czasy.

Jeżeli Twoja wiedza budowlano-konstrukcyjna bierze się z ukręconych betoniarek, przerzuconych cegieł czy ukręconego zbrojenia to nie masz żadnej wiedzy konstrukcyjnej.

Masz doświadczenie w kręceniu betonu czy zbrojenie i w przerzucaniu cegieł, piasku itp.

Niestety, wybudowanie domu czy stodoły nie upoważnia Ciebie do przypisywania sobie budowlanej wiedzy konstrukcyjnej.

Wiedzy konstrukcyjnej nie zdobyłem z internetu.

Wtedy jeszcze internetu nie było :)

PS Po co wybierałeś szpadlem ziemię spod fundamentów ?

Wiedzy konstrukcyjnej nie zdobywa się przerzucając cegły, pustaki czy zaprawę murarską.

Jednak dla zaspokojenia Twojej ciekawości napiszę że budowałem własnoręcznie.

Osobiście kręciłem beton, kręciłem zbrojenia konstrukcji żelbetowych.

Nosiłem też cegły i przerzucałem piasek.

Nosiłem też po schodach "beton" w wiadrach ocynkowanych.

Takie były czasy.

Jeżeli Twoja wiedza budowlano-konstrukcyjna bierze się z ukręconych betoniarek, przerzuconych cegieł czy ukręconego zbrojenia to nie masz żadnej wiedzy konstrukcyjnej.

Masz doświadczenie w kręceniu betonu czy zbrojenie i w przerzucaniu cegieł, piasku itp.

Niestety, wybudowanie domu czy stodoły nie upoważnia Ciebie do przypisywania sobie budowlanej wiedzy konstrukcyjnej.

Wiedzy konstrukcyjnej nie zdobyłem z internetu.

Wtedy jeszcze internetu nie było :)

PS Po co wybierałeś szpadlem ziemię spod fundamentów ?

Spod przyszłych fundamentów, nie jarzysz? Ty jak kopałeś, Fadromą? Swoją drogą dyskusja z Tobą jest bezcelowa, Ty zawsze wiesz lepiej, jak Kaizen.

• Like 1

Spod przyszłych fundamentów, nie jarzysz? Ty jak kopałeś, Fadromą? Swoją drogą dyskusja z Tobą jest bezcelowa, Ty zawsze wiesz lepiej, jak Kaizen.

Napisałeś jasno:

ile m3 ziemi wybrałeś szpadlem spod fundamentów

czyli jednak nie spod przyszłych fundamentów tylko wykonywałeś wykop fundamentowy pod przyszłe fundamenty.

Nie widzisz różnicy? Nie masz wiedzy.

Wykonywałem osobiście - własnoręczne wykopy pod ławy i stopy fundamentowe.

Nie kopałem Fadromą.

Wybierałem ziemię spod istniejących fundamentów aby je pogłębić i wzmocnić.

Mam wykształcenie, wiedzę, doświadczenie i odpowiednie uprawienia budowlane a Ty masz za sobą przerzucone cegły pustaki i ukręcone zbrojenie.

Napisałeś jasno:

ile m3 ziemi wybrałeś szpadlem spod fundamentów

czyli jednak nie spod przyszłych fundamentów tylko wykonywałeś wykop fundamentowy pod przyszłe fundamenty.

Nie widzisz różnicy? Nie masz wiedzy.

Wykonywałem osobiście - własnoręczne wykopy pod ławy i stopy fundamentowe.

Nie kopałem Fadromą.

Wybierałem ziemię spod istniejących fundamentów aby je pogłębić i wzmocnić.

Mam wykształcenie, wiedzę, doświadczenie i odpowiednie uprawienia budowlane a Ty masz za sobą przerzucone cegły pustaki i ukręcone zbrojenie.

No kuźwa, chodziło mi o kopanie fundamentów, szpadlem, wbijając go w ziemię i wyrzucając ją poza wykop, czego nie jarzysz? Czepiasz się wszystkiego i zarzucasz wszystkim brak wiedzy, której tak naprawdę sam niewiele posiadasz. Dalsza dyskusja z Tobą nie ma racji bytu. Dobranoc i bez odbioru. Ps. Ja chcę aby Polska wyszła ze skorumpowanej UE!

No kuźwa, chodziło mi o kopanie fundamentów, szpadlem, wbijając go w ziemię i wyrzucając ją poza wykop, czego nie jarzysz? Czepiasz się wszystkiego i zarzucasz wszystkim brak wiedzy, której tak naprawdę sam niewiele posiadasz. Dalsza dyskusja z Tobą nie ma racji bytu. Dobranoc i bez odbioru. Ps. Ja chcę aby Polska wyszła ze skorumpowanej UE!

Wiem co napisałeś. Problem w tym, że napisałeś to nielogicznie.

Kopałeś szpadlem pod fundamenty a nie spod fundamentów.

Pod fundamenty - to znaczy że robisz wykop w którym będą wykonane fundamenty.

Spod fundamentów to znaczy, że fundamentu już są wykonane i usuwasz zmienię spod fundamentów.

Proste.

Wyjaśnienie

spod

1. «przyimek komunikujący o ruchu z miejsca położonego niżej lub głębiej niż obiekt nazywany przez rzeczownik, np. Wyciągnęła rękawiczki spod sterty ubrań.»

https://sjp.pwn.pl/slowniki/spod.html

spod fundamentów

"przyimek komunikujący o ruchu z miejsca położonego niżej lub głębiej niż fundamenty"

PS

cytat z @wg39070

Ps. Ja chcę aby Polska wyszła ze skorumpowanej UE

Ok, możesz chcieć. Tak też chce putin i jego kamraci (także w Polsce).

Pieniędzy KPO z europejskiego Funduszu i dotacji unijnych dla rolników też nie chcesz?

Czy jednak Kasa Jest Najważniejsza ?? ;)

Wiem co napisałeś. Problem w tym, że napisałeś to nielogicznie.

Kopałeś szpadlem pod fundamenty a nie spod fundamentów.

Pod fundamenty - to znaczy że robisz wykop w którym będą wykonane fundamenty.

Spod fundamentów to znaczy, że fundamentu już są wykonane i usuwasz zmienię spod fundamentów.

Proste.

Wyjaśnienie

spod

1. «przyimek komunikujący o ruchu z miejsca położonego niżej lub głębiej niż obiekt nazywany przez rzeczownik, np. Wyciągnęła rękawiczki spod sterty ubrań.»

https://sjp.pwn.pl/slowniki/spod.html

spod fundamentów

"przyimek komunikujący o ruchu z miejsca położonego niżej lub głębiej niż fundamenty"

PS

cytat z @wg39070

Ps. Ja chcę aby Polska wyszła ze skorumpowanej UE

Ok, możesz chcieć. Tak też chce putin i jego kamraci (także w Polsce).

Pieniędzy KPO z europejskiego Funduszu i dotacji unijnych dla rolników też nie chcesz?

Czy jednak Kasa Jest Najważniejsza ?? ;)

Ty jednak jesteś jakiś dziwny ale nie martw się, jesteśmy z Tobą. Miłego dnia.

• Like 1