Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa 3 fazy R32 moc około 9-11kW.

chcialbympompe

Recommended Posts

Mojemu Atlatic-owi "stuknęło" już ponad 10 lat pracy. Zbliża się do 11. Nadal działa i nie wykazuje oznak zmęczenia :D

Robię jednak rozeznanie na co w razie awarii się przesiąść. Myślałem o przejściu na nowszy czynnik R32 ale jak widzę R410 trzyma się mocno w pompach o większych mocach.

Nie mam czasu się doktoryzować więc spytam lepiej obeznanych co ciekawego jest na rynku (uwzględniając wymagania z tematu wątku)?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mojemu Atlatic-owi "stuknęło" już ponad 10 lat pracy. Zbliża się do 11. Nadal działa i nie wykazuje oznak zmęczenia :D

Robię jednak rozeznanie na co w razie awarii się przesiąść. Myślałem o przejściu na nowszy czynnik R32 ale jak widzę R410 trzyma się mocno w pompach o większych mocach.

Nie mam czasu się doktoryzować więc spytam lepiej obeznanych co ciekawego jest na rynku (uwzględniając wymagania z tematu wątku)?

Ktoś coś? Nie ma takich pomp na rynku czy co?

Andrzej5101 - na stronie z linka widzę tylko Panasonic T-Cap 9 kW na 3-fazy.

Sam chciałem już założyć podobny temat.

Jakie są PC jednowentylatorowe na zasilanie 3-fazowe o przedziale mocy 8 do 10 kW ?

Na forum sporadycznie można trafić na pojedynczy wpis wtrącony w innym tematycznie wątku, często dotyczący PC starszej generacji na R410a.

Próbowałem zrobić przegląd katalogów zebranych na domowym komputerze,

i nie jest to takie proste.

Zaczynam podejrzewać, że jest coraz mniej PC niskiej mocy na 3-fazowe zasilanie.

Może bardziej brandowane Chińczyki, a markowe na R32 - to chyba już tylko 1-fazowe.

Przy mocach rzędu 12-14 kW i więcej, to zasilanie 3-fazowe jest normą.

Ciężko jest znaleźć mniejsze modele na 3-fazy.

Jeden plus, to taki że doszły mnie słuchy, że prawo zaczęło wymagać na dostawcach energii by liczyli kompensację międzyfazową u prosumentów - od kwietnia 2022 r.

Wcześniej to była samowolka i/lub dobre chęci operatora, że balansowanie międzyfazowe uwzględnił.

W połączeniu z 3-fazową PV - to taka PC 3-fazowa - to dobre rozwiązanie.

Tylko nie zawsze przy zanikającej 1-fazie:

Powoli zbierając listę:

1) Panasonic T-Cap 9 kW (dla mnie raczej zbyt mocny);

2) W równoległym temacie mamy

Samsung EHS Mono HT Quiet 8 i 12kw, 3 fazy

ale nie interesujący nas zakres - ta 8 kW jest 1-fazowa

a 12 kW to już norma na 3-fazy

3) GREE VERSATI 10 kW, 3 fazy, model GRS-CQ 10Pd/NhG3-M , na R32 - Monoblok - V10M3H

Gree Versati 8 kW, 3-f, - GRS-CQ 8.0Pd/NhH-M - Split - V8S3

Gree Versati 10 kW, 3-f, - GRS-CQ 8.0Pd/NhH-M - Split - V10S3

Edytowane przez Marco36

Próbowałem przebijać się przez ten wątek ale jest tam pierdylion wpisów i wyłowienie 3 fazowych na R32 wymaga dogłębnej analizy :(

Mam jednak wrażenie, że "starzy wyjadacze" (Panasonic, Atlanic, LG, Daikin) raczej nie mają nic takiego w ofercie.

Są bardziej lub mniej egzotyczne marki.

Jeszcze jedna rzecz, której chyba nie napisałem. To ma być split.

Wrażenie troche mylące, a w przypadku Daikina całkiem mylne. W tamtym tygodniu montowałem ERLA 11 kW i 16 kW trojfazowe na splicie.

Jakiś konkretny model wskażesz? Bo google raczej nie jest pomocny. Żeby nie ułatwiać sprawy to jeszcze odpadają modele ze zintegrowanym zasobnikiem (bo po co on komuś, który już posiada zasobnik i bufor).

Edytowane przez chcialbympompe

zastanawiam się dlaczego 3-fazowa

jakie plusy a jakie miusy osobiście to w 1-faz nie widzę minusów w takich mocach

ja z premedytacją brałem 1-faz a grzałki 3-faz

w tym linku masz szczegóły 11-16kW

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwieiLz-yfz8AhVLl4sKHZU2D40QFnoECDMQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.dobraklima.sk%2Fdocument%2F2614&usg=AOvVaw2FJj6JnuAFh-658GI_Qydd

Jakiś konkretny model wskażesz? Bo google raczej nie jest pomocny. Żeby nie ułatwiać sprawy to jeszcze odpadają modele ze zintegrowanym zasobnikiem (bo po co on komuś, który już posiada zasobnik i bufor).

Jednostka zewnetrzna: ERLA11DW1, wewnętrzna: EBBH11D9W, zasobnik cwu to bufor 1000l z wezownicą przepływową cwu o pow. 9 m2. Oczywiscie jako zasobnik cwu. Dlaczego taki duzy? bo do niego bedzie podpiete 8 kolektorów słonecznych. W zestawie jeszcze mały buforek na powrocie o pojemnosci 60 l. wraz z zaworem upustowym. Konieczny poniewaz bedą regulatory strefowe i przypadku zamkniecia wszystkich siłowników musi byc zapewniony minimalny przepływ wraz ciepłem z buforka do odszraniania.

Nawiasem mówiac czekałem u dystrybutora na ten zestaw 5 miesięcy.

zastanawiam się dlaczego 3-fazowa

jakie plusy a jakie miusy osobiście to w 1-faz nie widzę minusów w takich mocach

ja z premedytacją brałem 1-faz a grzałki 3-faz

w tym linku masz szczegóły 11-16kW

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwieiLz-yfz8AhVLl4sKHZU2D40QFnoECDMQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.dobraklima.sk%2Fdocument%2F2614&usg=AOvVaw2FJj6JnuAFh-658GI_Qydd

Dlaczego 3 fazowa?, dlatego ze mamy równomierne obciązenie kazdej z faz, co ma znaczenie przy mocy przyłaczeniowej.

Co do jednofazowej jednostki zewnętrznej to ta premedytacja była wymuszona bo Daikin nie ma jednostek 8 kW 3 fazowych, po prostu nie mogłes wziac 3 fazowej własnie z tego powodu.

Wiem ze to ładnie brzmi ze tak zdecydowałes ale bez przesady, ERGA 8 kW jest tylko jednofazowa.

Edytowane przez asolt

Dlaczego 3 fazowa?, dlatego ze mamy równomierne obciązenie kazdej z faz, co ma znaczenie przy mocy przyłaczeniowej.

Co do jednofazowej jednostki zewnętrznej to ta premedytacja była wymuszona bo Daikin nie ma jednostek 8 kW 3 fazowych, po prostu nie mogłes wziac 3 fazowej własnie z tego powodu.

Wiem ze to ładnie brzmi ze tak zdecydowałes ale bez przesady, ERGA 8 kW jest tylko jednofazowa.

Oczywiście to wszystko prawda jak i to że szukałem 3-faz .

W związku z tym że był problem z 3-fa o mocy 8-12 kW z dostępnością to skierowałem się na 1-faz , a to że akurat trafił się Daikin w dobrej cenie

to fart lub nie fart / sie okaże/ .

Co do plusów i minusów moc przyłączeniowa jest do obejścia wystarczy poukładać obciażenie w domu na fazach

lub delikatnie podnieść u dostawcy prądu .

Ja podniosłem tak aby mieć 16,5 kW moc umowną i 25kW zabezpieczenie główne ze wzgledu na 20A zabezpieczenie pompy koszt 0 zł w opłatach również .

Czy w trakcie eksploatacji wykorzystywała podwyższony limit pompa nie wiem .

taniej w zakupie 1 do 3 faz,

podobno różnice napięcia na f-zach mają wpływ na pracę ,

zanik jednej f-zy nie wyklucza pracy pompy można obejść .

''mozliwość finansowa'' zakupu agregatu 1-faz pod zasilanie awaryjne dla zdesperowanych

Równomierne zużycie prądu było istotne jak nie było godzinowego rozliczenia miedzy fazowego dla mających panele foto.

tak to widziałem przy decyzji 1-3 faz

Dla 9 kW/TCap/1f mam;

1/Instalacja 3-fazowa o mocy 17 kW;

....a/ bezpieczniki przed licznikowe B 32 A,

....b/ bezpieczniki za licznikowe B 25 A,

2/Pompę mam podłączoną;

....1 - wsza faza - agregat zewnętrzny,

....2 - ga faza - moduł wewnętrzny z grzałką C.O,

....3 –cia faza - grzałka zbiornika C.W.U ,

Oprócz tego zastosowałem " Automatyczny przełącznik faz PEF-301 "

STy.jpg

Oczywiście to wszystko prawda jak i to że szukałem 3-faz .

W związku z tym że był problem z 3-fa o mocy 8-12 kW z dostępnością to skierowałem się na 1-faz , a to że akurat trafił się Daikin w dobrej cenie

to fart lub nie fart / sie okaże/ .

Co do plusów i minusów moc przyłączeniowa jest do obejścia wystarczy poukładać obciażenie w domu na fazach

lub delikatnie podnieść u dostawcy prądu .

....

Nie bedzie zadnego niefartu w przypadku Daikina 8 kW, oczywiscie ze trzeba co nieco zmienic w rozdzielnicy aby odciązyc te fazę do której jest podłaczona jednostka zewnętrzna. To logiczne i jedyne rozwiazanie aby nie zwiekszac ponad miare mocy przyłaczeniowej

Dla 9 kW/TCap/1f mam;

1/Instalacja 3-fazowa o mocy 17 kW;

....a/ bezpieczniki przed licznikowe B 32 A,

....b/ bezpieczniki za licznikowe B 25 A,

2/Pompę mam podłączoną;

[ATTACH=CONFIG]463773[/ATTACH]

jak sprawdza się w praktyce Pef-301 ?

Miałem juz kupionego i praktycznie prawie zamontowany tylko zwróciłem uwagę na czas przełaczania faz trochę długi jak dla elektroniki i .... odpuściłem .

czas reakcji do 0,2 s natomiast UPS 0,06s .

Mając kocioł gazowy i Ups po piecu na Eko zorganizowałem zasilanie awaryjne na kotle .

Ale jak się sprawdza to warto by było powrócić do tematu .

W zależności od obecności i jakości napięcia na fazach PEF-301 automatycznie dokonuje wyboru fazy o najlepszych parametrach i przełącza na tą fazę obciążenie jednofazowe o dowolnej mocy:

- gdy moc nie przekracza 3,5 kW (16 A), obciążenie jest zasilane bezpośrednio z PEF-301;

- gdy moc przekracza 3,5 kW (16 A), przełącznik faz steruje cewkami styczników zewnętrznych o odpowiedniej mocy (stycznik zewnętrzny nie wchodzi w zakres dostawy).

W przypadku 9kWTCap/3f - brak jednej fazy, może skutkować przerwą w pracy lub awarią pompy,

Użytkuje 5-rok w Krakowie -Śródmieście - bez żadnych awarii, wyłączeń,

Jeli ktoś z was byłby zainteresowany pompami Panasonica to mam takowe w cenach dla instalata z dużą zniżką od ceny sugerowanej. Mogę pomóc w zakupie. Ja osobicie mam od czerca zainstalowaną T-cap 9kw 1 faza r32 dom 240 m2 i bardzo sobie chwalę. Kontak [email protected] Edytowane przez bambooco1

Dla 9 kW/TCap/1f mam;

...

2/Pompę mam podłączoną;

Ty piszesz o obciążeniu bezpieczników, My piszemy o obciążeniu prądowym poszczególnych faz.

Przy PV nie o takie rozłożenie obciążenia faz chodzi.

Przykład - Mamy zimę akurat jest słoneczny, ale mroźny dzień (lub OZC na tyle wysokie) :

- PV produkuje 3 kW (po 1 kW / na fazę).

- PC 1-fazowa pobiera 2 kW (z 1-fazy).

Tauron dotychczas oszukiwał na bilansowaniu międzyfazowym (bo i licznik nie rozdziela faz, a liczy wszystkie razem) i wychodziło tak, że 1 kW na 1-fazie z PC się zerował, a kolejny 1 kW był liczony tak, że trafiał do sieci na fazach 2 i 3 , a PC ten sam 1 kW pobierała z sieci na 1-fazie, ale już pomniejszony o 20% prowizji operatora.

Tauron pobierał sobie od razu 20% prowizji, mimo że PV produkowała w danym przedziale czasowym więcej niż pobierała PC.

Przy PC 3-fazowej będzie to obciążenie 2 kW rozłożone po 0,667 kW na każdą fazę.

I produkcja PV 3 kW po 1 kW na każdą fazę.

Do sieci po staremu rozliczaniu Taurona trafiało 2 kW (i z 1 kW od razu pobierali 20% prowizji)

a przy PC 3-fazowej do sieci trafi tylko 1 kW - wzrasta samokonsumpcja i spada prowizja zabierana przez Taurona. Automatycznie prosument ma więcej własnego prądu i nie musi tak bardzo przewymiarowywać instalacji PV.

1676723569552.jpg

Edytowane przez Marco36