Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa 3 fazy R32 moc około 9-11kW.

chcialbympompe

Recommended Posts

Przy PC 3-fazowej będzie to obciążenie 2 kW rozłożone po 0,667 kW na każdą fazę.

- I produkcja PV 3 kW po 1 kW każdą fazę.

- Do sieci po staremu rozliczaniu Taurona trafiało 2 kW,

Przy PC 3-fazowej do sieci trafi tylko 1 kW - wzrasta samokonsumpcja i spada prowizja zabierana przez Taurona.

Automatycznie prosument ma więcej własnego prądu i nie musi tak bardzo przewymiarowywać instalacji PV.

Jak braknie 1-fazy przy PC-3-fazowej - to do sieci trafi 3 kW;

- i w budynku będzie nie komfortowo

W 2018 r 9kW/Tcap/1faza - była tańsza o ok;4000 zł z montażem

Edytowane przez Andrzej5101

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[quote name=Marco

Mamy zimę akurat jest słoneczny, ale mroźny dzień (lub OZC na tyle wysokie) :

- PV produkuje 3 kW (po 1 kW / na fazę).

- PC 1-fazowa pobiera 2 kW (z 1-fazy).

Tauron dotychczas oszukiwał na bilansowaniu międzyfazowym (bo i licznik nie rozdziela faz, a liczy wszystkie razem) i wychodziło tak, że 1 kW na 1-fazie z PC się zerował, a kolejny 1 kW był liczony tak, że trafiał do sieci na fazach 2 i 3 , a PC ten sam 1 kW pobierała z sieci na 1-fazie.

Tauron pobierał sobie od razu 20% prowizji, mimo że PV produkowała w danym przedziale czasowym więcej niż pobierała PC.

Przy PC 3-fazowej będzie to obciążenie 2 kW rozłożone po 0,667 kW na każdą fazę.

I produkcja PV 3 kW po 1 kW na każdą fazę.

Do sieci po staremu rozliczaniu Taurona trafiało 2 kW (i z 1 kW od razu pobierali 20% prowizji)

a przy PC 3-fazowej do sieci trafi tylko 1 kW - wzrasta samokonsumpcja i spada prowizja zabierana przez Taurona. Automatycznie prosument ma więcej własnego prądu i nie musi tak bardzo przewymiarowywać instalacji PV.

A tu wykres z licznika:

[ATTACH=CONFIG]463774[/ATTACH]

- przy PC 3-fazowej, lub przy bilansowaniu międzyfazowym -

- słupek o 9 godz. powinien być o połowę niższy, z zerem na poziomie różowej kreski (oddane);

- słupek o 13 godzinie (podpis przestawiony na lewo) powinien mieć wyzerowany pobór, bo produkcja przewyższyła pobór i wykres powinien pokazać tylko oddane pomniejszone o pobór.

Panowie ale o co chodzi pomijając praktyki Tauronu

o produkcję z paneli w okresie grzania pompą to jakiś śmiech od listopada do lutego praktycznie zerowa produkcja , o czym rozprawiać .

Tauron kiedyś poprawi lub dostanie domiar , oby szybciej lub wcale .

Tu wykres z licznika:

1676723569552.jpg

- słupek o 9 (realnie 10 ) godz. powinien być o połowę niższy, z zerem na poziomie różowej kreski (oddane);

- słupek o 13 godzinie (podpis przestawiony na lewo) powinien mieć wyzerowany pobór, bo produkcja przewyższyła pobór i wykres powinien pokazać tylko oddane, pomniejszone o pobór.

Na obecnej FV, którą otrzymałem dopiero w lutym - chyba skorygowali bilansowanie międzyfazowe.

Bo wg wskazań licznika musiałbym dokupić ok. 955 kWh,

a na FV rozliczyli mi 898 kWh - do których musiałem dopłacić.

Około 57 kWh mniej, liczone prawdopodobnie od kwietnia 2022r.

Znajomy mi przekazał, że właśnie od kwietnia 2022r. ustawodawca narzucił na operatorów wymóg bilansowania międzyfazowego.

Wcześniej to było bardziej zalecenie, z którego Tauron się wyłamywał i nie bilansował, a naliczał 20% prowizji.

Jak braknie 1-fazy przy PC-3-fazowej - to do sieci trafi 3 kW;

- i w budynku będzie nie komfortowo

W 2018 r 9kW/Tcap/1faza - była tańsza o ok;4000 zł z montażem

Tylko, że tu podajesz przykład awarii na sieci, a ja piszę o codziennej relacji PV - PC.

Wiem Andrzej, że jesteś zafiksowany na punkcie Panasonica.

W temacie chodzi bardziej o przygotowanie listy modeli PC 3-fazowych.

A ceny porówna się przy zakupie.

Może ta Gree 10 kW 3-fazy okaże się nie taka zła, a tańsza w zakupie niż Daikin 6 kW ?!?

Mi osobiście starczy gdy wyciągnie 5,5 - 6 kW w okolicy -20*C - to T-Cap 9 kW jest już zbyt mocny, a ten 3-fazowy chyba o 3-7% wyciąga jeszcze więcej mocy.

Edytowane przez Marco36

W temacie "dlaczego 3 fazy"...

Mam moc przyłączeniową 11kW. Instalacja była wykonywana kilka lat przed założeniem PC więc obwody "domowe" w miarę równo obciążają fazy. Po założeniu PC nigdy nie pojawił się problem z zabezpieczeniem.

A po prawie 11 latach stwierdzam, że minimalna modulacja pompy jest bardzo ważna. Moja Atlantic Tri przy dodatnich temperaturach nawet na najniższej modulacji jest za mocna i trochę taktuje (grzejniki). Dołożenie bufora 50l na powrocie trochę poprawiło problem ale nie zlikwidowało.

Fakt, że przez cały czas pompa nigdy nie użyła grzałek. Ale czy to dobrze? Obecnie mam coraz większe wątpliwości czy taki dobór był dobrym rozwiązaniem.

Moja Atlantic Tri przy dodatnich temperaturach nawet na najniższej modulacji jest za mocna i trochę taktuje (grzejniki).

Dołożenie bufora 50l na powrocie trochę poprawiło problem ale nie zlikwidowało.

Fakt, że przez cały czas pompa nigdy nie użyła grzałek. Ale czy to dobrze? Obecnie mam coraz większe wątpliwości czy taki dobór był dobrym rozwiązaniem

Jakie masz OZC budynku?

Masz grzejniki?

Cennik producenta a cennik instalatora zwykle sie różnią i to zwykla na plus dla uzytkownika (czyli cena jest nizsza).

Z drugiej strony nie nalezy sie spodziewac ze Daikin bedzie cenowo na poziomie LG, Samsunga itd.

Taaaaaaaaaaaaa cennik może i jest inny ale dla instalatora--- Bo odbiorca końcowy zapłaci właśnie te 35000 netto

A jak nie 35k to 34k Bo u nas to wlaśnie tak wygląda byyyyznes

Nachapać się musi ten kto uważa sie za lepszego lub mądrzejszego.

Taaaaaaaaaaaaa cennik może i jest inny ale dla instalatora--- Bo odbiorca końcowy zapłaci właśnie te 35000 netto

A jak nie 35k to 34k Bo u nas to wlaśnie tak wygląda byyyyznes

Nachapać się musi ten kto uważa sie za lepszego lub mądrzejszego.

W czym problem, DG moze otworzyc kazdy. Nikt nikomu nie zabrania pracowac charytatywnie i dopłacac do swojej dzialalnosci. Zamiast narzekac ze drogo, wziac sie za montaże i wtedy zobaczyc nie tylko przychody ale i koszty, szkolenia, uprawnienia, UDT i wiele innych przyjemnosci zwiazanych z prowadzeniem DG. Załoz swoja DG i pokaz jak powinien wygladac byyyznes z Twojego punktu widzenia, daj przykład tym co nie wiedzą co to etyka w biznesie. Co ma uwazanie sie za lepszego do wyceny montażu?

Edytowane przez asolt

W czym problem, DG moze otworzyc kazdy. Nikt nikomu nie zabrania pracowac charytatywnie i dopłacac do swojej dzialalnosci. Zamiast narzekac ze drogo, wziac sie za montaże i wtedy zobaczyc nie tylko przychody ale i koszty, szkolenia, uprawnienia, UDT i wiele innych przyjemnosci zwiazanych z prowadzeniem DG. Załoz swoja DG i pokaz jak powinien wygladac byyyznes z Twojego punktu widzenia, daj przykład tym co nie wiedzą co to etyka w biznesie. Co ma uwazanie sie za lepszego do wyceny montażu?

Już FOCHA strzelasz ?????

To nie pisz że jest taniej- bo ja osobiście sram na to jest 35k i juz

Ty choć i byś 1000PC zamontował i te szkolenia odbił na 10 lat w przod to i tak będziesz wołał 35k

Dlatego potwierdź 35k netto i nie rób ludzi w balona że taniej bo tak nie jest.

PC kosztuje 35k a montaż 1/2 ceny PC i tyle.

Panowie ale o co chodzi pomijając praktyki Tauronu

o produkcję z paneli w okresie grzania pompą to jakiś śmiech od listopada do lutego praktycznie zerowa produkcja , o czym rozprawiać .

Tauron kiedyś poprawi lub dostanie domiar , oby szybciej lub wcale .

Rozliczenie masz co 1/2 roku tak że PV ma czas do 30czerwca odbić to co od 1 Stycznia nabiłeś

No chyba że masz rozliczenie co 1 mies. W takim razie miej pretensję do siebie.

Już FOCHA strzelasz ?????

To nie pisz że jest taniej- bo ja osobiście sram na to jest 35k i juz

Ty choć i byś 1000PC zamontował i te szkolenia odbił na 10 lat w przod to i tak będziesz wołał 35k

Dlatego potwierdź 35k netto i nie rób ludzi w balona że taniej bo jak ci się zwróci uwagę to zaraz FOCH i szkolenia podatki itd.

Jakiego focha, to Ty masz wielki zal do instalatorów (czyt. krwiopijców) ze nie instalują za darmo albo wrecz nie dopłacają do interesu a powinni. Punkt widzenia jak mówią zalezy od punktu siedzenia. Zostan sam instalatorem i zbieraj te kokosy, zrób wyceny i wtedy bedziesz miał wszystko na tacy. Skad wiesz czy nie wyceniam taniej tak jak piszę. Zawsze mozesz przedstawic kilka moich wycen aby udowodnic mi nieprawdę.

Tu wykres z licznika:

[ATTACH=CONFIG]463776[/ATTACH]

- słupek o 9 (realnie 10 ) godz. powinien być o połowę niższy, z zerem na poziomie różowej kreski (oddane);

- słupek o 13 godzinie (podpis przestawiony na lewo) powinien mieć wyzerowany pobór, bo produkcja przewyższyła pobór i wykres powinien pokazać tylko oddane, pomniejszone o pobór.

Na obecnej FV, którą otrzymałem dopiero w lutym - chyba skorygowali bilansowanie międzyfazowe.

Bo wg wskazań licznika musiałbym dokupić ok. 955 kWh,

a na FV rozliczyli mi 898 kWh - do których musiałem dopłacić.

Około 57 kWh mniej, liczone prawdopodobnie od kwietnia 2022r.

Znajomy mi przekazał, że właśnie od kwietnia 2022r. ustawodawca narzucił na operatorów wymóg bilansowania międzyfazowego.

Wcześniej to było bardziej zalecenie, z którego Tauron się wyłamywał i nie bilansował, a naliczał 20% prowizji.

Tylko, że tu podajesz przykład awarii na sieci, a ja piszę o codziennej relacji PV - PC.

Wiem Andrzej, że jesteś zafiksowany na punkcie Panasonica.

W temacie chodzi bardziej o przygotowanie listy modeli PC 3-fazowych.

A ceny porówna się przy zakupie.

Może ta Gree 10 kW 3-fazy okaże się nie taka zła, a tańsza w zakupie niż Daikin 6 kW ?!?

Mi osobiście starczy gdy wyciągnie 5,5 - 6 kW w okolicy -20*C - to T-Cap 9 kW jest już zbyt mocny, a ten 3-fazowy chyba o 3-7% wyciąga jeszcze więcej mocy.

Mocowo T Cap jest taki sam 1F czy 3F

No w katalogu 20r był 1F=8,9 i 3F =9kW dla ścisłości.

W temacie "dlaczego 3 fazy"...

Mam moc przyłączeniową 11kW. Instalacja była wykonywana kilka lat przed założeniem PC więc obwody "domowe" w miarę równo obciążają fazy. Po założeniu PC nigdy nie pojawił się problem z zabezpieczeniem.

A po prawie 11 latach stwierdzam, że minimalna modulacja pompy jest bardzo ważna. Moja Atlantic Tri przy dodatnich temperaturach nawet na najniższej modulacji jest za mocna i trochę taktuje (grzejniki). Dołożenie bufora 50l na powrocie trochę poprawiło problem ale nie zlikwidowało.

Fakt, że przez cały czas pompa nigdy nie użyła grzałek. Ale czy to dobrze? Obecnie mam coraz większe wątpliwości czy taki dobór był dobrym rozwiązaniem.

Bo Kolego masz na małą moc grzejników przy min modulacji PC--- Było opisywanie NIE RAZ na innych forach.

Jakiego focha, to Ty masz wielki zal do instalatorów (czyt. krwiopijców) ze nie instalują za darmo albo wrecz nie dopłacają do interesu a powinni. Punkt widzenia jak mówią zalezy od punktu siedzenia. Zostan sam instalatorem i zbieraj te kokosy, zrób wyceny i wtedy bedziesz miał wszystko na tacy. Skad wiesz czy nie wyceniam taniej tak jak piszę. Zawsze mozesz przedstawic kilka moich wycen aby udowodnic mi nieprawdę.

Już ci napisałem -że sram na to -Płacę i wymagam MaM i DU..e ile co i za ile.

Co mnie wku...to to że co pisałem wyżej. Twój Cyt. Cennik producenta a cennik instalatora zwykle sie różnią i to zwykla na plus dla uzytkownika

Na plus ( ++++++) dla kogo ???????

Odbiorca końcowy ponosi wszystkie koszty i tyle. Nawet jak do niego przyjedziesz ot tak zobaczyć rozejrzeć się w temacie to też on za to zapłaci.

Więc człowieku zejdź na ziemię i zluzuj majty czapeczka tyłem do przodu i Kciuk w Górę.

...

Odbiorca końcowy ponosi wszystkie koszty i tyle. Nawet jak do niego przyjedziesz ot tak zobaczyć rozejrzeć się w temacie to też on za to zapłaci.

Więc człowieku zejdź na ziemię i zluzuj majty czapeczka tyłem do przodu i Kciuk w Górę.

Dlaczego tak bezczelnie klamiesz, od nikogo nie wziąłem ani grosza jezeli nie było montazu. Co kosztow montażu Ty mozesz to zrobic bezpłatnie jezeli masz taką chęć, ja jak i wszyscy inni biorę za montaż. Jezeli tak Ciebie boli to instalatorzy nie pracują za darmo, to jezeli jestes pracownikiem to zaproponuj swojemu pracodawcy ze godzisz sie wspaniałomyslnie na obnizkę pensji zeby mu ulzyc w kosztach. Najlepiej zarzadza sie nie swoimi pieniedzmi.

Dlaczego tak bezczelnie klamiesz, od nikogo nie wziąłem ani grosza jezeli nie było montazu. Co kosztow montażu Ty mozesz to zrobic bezpłatnie jezeli masz taką chęć, ja jak i wszyscy inni biorę za montaż. Jezeli tak Ciebie boli to instalatorzy nie pracują za darmo, to jezeli jestes pracownikiem to zaproponuj swojemu pracodawcy ze godzisz sie wspaniałomyslnie na obnizkę pensji zeby mu ulzyc w kosztach. Najlepiej zarzadza sie nie swoimi pieniedzmi.

Napisałem ci

Co mnie wku...to to że co pisałem wyżej. Twój Cyt. Cennik producenta a cennik instalatora zwykle sie różnią i to zwykla na plus dla uzytkownika

Napisałem ci

A kto ma ponosic te koszty???, twoi sąsiedzi, znajomi, moze jaki urzad? moze instalator ma zrobic za darmo. Jak ide do sklepu i kupuje chleb nie to szukam sponsora tylko płacę za niego. Chcesz to pracuj za darmo ale nie wymagaj tego od innych. Zwolennik sprawiedliwosci społecznej sie znalazł, byli juz tacy utopisci i eksperymenty przez nich propagowane skonczyły sie tragedią.

A kto ma ponosic te koszty???, twoi sąsiedzi, znajomi, moze jaki urzad? moze instalator ma zrobic za darmo. Jak ide do sklepu i kupuje chleb nie to szukam sponsora tylko płacę za niego. Chcesz to pracuj za darmo ale nie wymagaj tego od innych. Zwolennik sprawiedliwosci społecznej sie znalazł, byli juz tacy utopisci i eksperymenty przez nich propagowane skonczyły sie tragedią.

Czytaj i myśl

.

Czytaj i myśl

.

Jezeli o czytanie chodzi to wydaje mi sie ze to Ty masz problem i to duzy ze zrozumieniem, ale łatwiej jest ten problem przypisac rozmówcy/dyskutantowi

Jezeli napisałem o tej róznicy to chodziło mi o to ja wyceniam pompe netto mniej niz w cenniku netto producenta. Pompę, nie montaż, bo montaz to oddzielna pozycja wyceny. Czy to tak trudno zrozumiec, łatwiej jest informowac forum o swoich czynnosciach fizjologicznych. Zawsze mozesz sie podeprzec moimi wycenami aby udowodnic mi kłamstwo.

Jezeli o czytanie chodzi to wydaje mi sie ze to Ty masz problem i to duzy ze zrozumieniem, ale łatwiej jest ten problem przypisac rozmówcy/dyskutantowi

Jezeli napisałem o tej róznicy to chodziło mi o to ja wyceniam pompe netto mniej niz w cenniku netto producenta. Pompę, nie montaż, bo montaz to oddzielna pozycja wyceny. Czy to tak trudno zrozumiec, łatwiej jest informowac forum o swoich czynnosciach fizjologicznych. Zawsze mozesz sie podeprzec moimi wycenami aby udowodnic mi kłamstwo.

Po raz ( n )- ty zluzuj maj - ty czapeczka tył do przodu i kciuk w górę

Jest rzeczą oczywistą że nikt nie kupi PC w hurtowni bo i tak ją ktoś musi zamontować z papierami co za tym idzie gwarancja

Wiadome jest też to że im więcej się pobiera u hurtownika tym ma się większy Rabat.

Pc kosztuje 35k netto mając dobre obroty kupi sie ją poniżej 30k a b. dobre pewnie jeszcze spoooro niżej

klientowi się powie że 33k+vat + montaż -OK co do roboty się nie czepiam choć i tak jest za wysoka bo stanowi 1/2 ceny PC

i tak np wątpię aby ktoryś z monterów kupując PC ktora kosztuje 35k netto on ją ma np. za29k aby do tych 29k doliczył vat

Doliczy z 33k bo i tak jest taniej o 2k Wychodzi że 4k ma za gratis ( to taki przyklad)

Więc nie mow mi że klient ma taniej Tak ma wyglądać że taniej

Sprawa kolejna ---wybacz jak bym miał ci zapłacić za to że ty do mnie przyjedziesz obejrzeć co i jak--- a ja się nie zdecyduję na twą firmę i za to jeszcze miał bym zapłacić . Jest to oczywiste że są to koszty własne. Jak by tak było to każdy by cię pogonił.

Zapłaci Pan Janusz ktory się zdecyduje. na montaż

Czym niby ja się mam podpierać ??????? Aha twoimi wycenami ! A gdziesz te wyceny są ?????? bierzemy te 35k netto+vat i niewiadomo jaki montaż ( z chmury ten montaż ????) Bo każdy dom inny . Inna jest odległość od JZ do JW a jak inna to i gazu więcej a gaz też za 1g. kosztuje . Jak i gazu więcej to i rur jak rur więcej to i ocieplenia itd.

Tak że tak jak napisałeś TY masz taniej lecz klient ? Już nie koniecznie. Ma normalnie

Edytowane przez -voymar-

Bo Kolego masz na małą moc grzejników przy min modulacji PC--- Było opisywanie NIE RAZ na innych forach.

To nie jest wcale takie proste. Gdyby były jeszcze większe grzejniki to po prostu szybciej by się podniosła temperatura w domu do założonej i PC i tak by się wyłączyła. A po krótkim czasie po spadku temperatury włączyła ponownie. I to jest taktowanie.

Jedyna opcja to pogodzenie się z dużymi wahaniami temperatury a tego nie chcę.

Moja pompa bierze minimum 1650W (dane z pomiarów). Przy COP dla obecnych temperatur DZ i GZ COP jest prawdopodobnie około 4. Więc oddaje ponad 6kW. To po prostu za dużo na mój dom przy tych warunkach.

PS.

U mnie to taktowanie to obecnie 6 startów w 4 godziny więc wg niektórych to normalna praca.