Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termoizolacja nietypowego dachu

Recommended Posts

Witam.

Będę chciał się zabrać za termoizolację dachu i stropu nad poddaszem.

Konstrukcja jest tam nietypowa i stąd moje wątpliwości.

Na zdjęciu (plik nr 3) czerwoną linią zaznaczony jest kształt stropu.

Między murłatą a środkową płatwią przekrój dachu jest taki, jak na rysunku "STROP.1", a więc zaczynając od wnętrza: tynk, cegły "dziurawki", nadbeton, krokwie, deskowanie, papa i blacha.

W części poziomej ("STROP.2") warstwy są następujące: tynk, cegły "dziurawki", nadbeton, płyty typu suprema, wylewka.

Na chwilę obecną przestrzenie między krokwiami są wypełnione granulatem styropianowym.

Chcę to zmienić, a poza tym, na tej powierzchni poziomej skuć wylewkę, wywalić te supremy i... no właśnie:-)

Planowałem położyć twardy styropian i na to jakieś najzwyklejsze panele na "klik". Z tego strychu korzysta się sporadycznie, więc wg mnie takie coś by wystarczyło.

Blokuje mnie tylko sprawa migrującej pary.

Co byście sugerowali?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

3.jpg

STROP.1.jpg

STROP.2.jpg

Nie badałem nigdy wilgotności. Inna rzecz, że od czasu kiedy ten granulat tam wsypałem, to de facto nieszczególnie ten dom był zamieszkały. W każdym razie nie w trybie ciągłym.

W związku z tym pary pojawiało się niewiele.

Teraz będę chciał się tam przeprowadzić i stąd konieczność przeprowadzenie szerszej termoizolacji.

Wylewkę chcę skuć, żeby położyć EPS. Chodzi oczywiście o ocieplenie.

Wiem, że będzie z tym w cholerę roboty, ale cóż:-)