Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica między panelami a gresem - jak zniwelować?

Muskagap

Recommended Posts

Cześć, będę kładł panele winylowe o grubości 5 mm. Do tego specjalny podkład dedykowany winylom, którego maksymalna grubość to 2,2 mm. Grubszych nie ma. Chciałem wziąć 5 mm ale dowiedziałem się że przy tak grubym podkładzie zamki w winylach mogą pękać. Dlatego odpada taki podkład.

Problem polega na różnicy poziomów między łazienką a panelami. Gres w łazience to ok. 10 mm plus klej czyli jakieś 14 mm łącznie. Panele z podkładem to łącznie 7,2 mm. Różnica między gresem a panelami to jak widać ok. 7 mm. Dużo. Co można zrobić, żeby ta różnica była jak najmniejsza? Czy coś dać jeszcze poza podkładem, coś co podniesie poziom? Zaznaczam, że mieszkanie jest w stanie deweloperskim z gołą wylewką.

Dodatkowa warstwa wylewki? frezowanie posadzki?

Wiesz rozwiązania drastyczne ale logiczne - albo podnosimy tam gdzie jest zbyt nisko , albo usuwamy tam gdzie jest zbyt wysoko.

Dylematem może okazać się czasochłonność, cena, i wybór - bo jak wiesz - "dzisiaj" panele winylowe ..."jutro" deska czy panele drewniane, albo płytki ceramiczne;)

Racja, dlatego chyba nie bedziemy kombinowac i damy listwe po prostu

Też mi się wydaje , że to najbardziej rozsądne rozwiązanie. Może również okazać się , że Twoje wyliczenia się zmienią i ta różnica będzie jeszcze mniejsza. W uzgodnieniu z płytkarzem - glazurnikiem możecie również zeszlifować płytki - pod kątem np. o 3mm to również spadek, ale dla oka niewidoczny, a próg się znacząco zmniejszy. ;)