Tomasz24 21.02.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Dzień dobry. Czy ktoś przerabiał temat ogrzewania domku letniskowego klimatyzatorem. Jestem na etapie kończenia domku letniskowego. Z letniskowego w trakcie prac zrobił się całoroczny, do którego muszę zainstalować ogrzewanie. Widziałem u znajomego ogrzewanie pomieszczenia gospodarczego klimatyzatorem i pod pewnym względami zrobiło to na mnie wrażenie, duża ilość gorącego powietrza wydmuchiwana przez klimatyzator, przy naprawdę niewielkich obrotach licznika. Jednocześnie dostrzegłem minus tego rozwiązania, a mianowicie, w pomieszczeniu tym było gorąco pod sufitem, podczas gdy przy podłodze dalej było bardzo zimno. Proszę o informację, czy: Jeżeli głównym przeznaczeniem mojego klimatyzatora będzie ogrzewanie, to czy mogę jednostkę wewnętrzna umieścić w pobliżu podłogi, a co najważniejsze, czy mogę jednocześnie jednostkę zewnętrzną klimatyzatora umieść powyżej jednostki wewnętrznej i czy nie będzie to rodziło problemów z ucieczką oleju ze sprężarki. Czy są na to jakieś sposoby? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.02.2023 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Tu jest wątek o ogrzewaniu klimatyzatorem, nie ma potrzeby dodawać kolejnego. Poszukaj nawiewników o dużej indukcji, szczelinowych, np: VLZ od Ventino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz24 22.02.2023 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Dziękuje za przekierowanie do tego tematu.Przeczytałem cały, niestety w żaden sposób nie porusza tematu wysokości montażu jednostki wewnętrznej i zewnętrznej. Jeżeli to możliwe to wolał bym uniknąć rozprowadzania kanałowego wentylacji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.02.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 JW możesz powiesić gdzie ci się spodoba i nic złego stać się nie może i nie stanie , masz do zrobienia podłogi ? jeśli tak to bym się pokusił o to i tą klimę przerobić na pompę ciepła dołożysz do tej klimy max 2 tys w porywach i masz ogrzewanie podłogowe plus grzana ciepła woda w bojlerze za nieduże pieniądze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts