Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - to nie zawsze oszczędność - glos rozsądku

Marco36

Recommended Posts

Najzimniej było 18 grudnia 2022r.

pogodynka pokazuje do -15*C.

Realnie stacja pogody pokazała do -17,7*C (tylko z niej nie mam wykresu) z soboty na niedzielę, a w poniedziałek rano o godz. 5:30 jak dobrze pamiętam było -14,5*C.

pogoda.jpg

(PC jest na drugiej fazie), a grzałka 3-fazowa 9 kW :

na górnej podziałce wykresu jest data i godzina (bez minut)

słupki pokazują pobór godzinowy

jasny niebieski to 1-faza,

filetowy to 2-faza,

żółty to 3-faza

prąd sobota 17-12-2022r.

prad 12-17.jpg

niedziela 18.12.2022r.

prad 12-18.jpg

poniedziałek 19-12-2022r.

prad 12-19.jpg

Edytowane przez Marco36

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i wykresy temp. wody

czujnik założony na rurze wychodzącej z bufora na grzejniki

sobota 17-12-2022r. do poniedziałkowego poranka

woda 12-17.jpg

poniedziałek 19-12-2022r. i wtorek

woda 12-19_20.jpg

sobota - niedziela 18-12-2022r.

woda12-18_19.jpg

Na ile sobie przypominam, to po weekendzie doliczyłem się 3 godzin pracy grzałek i 5 kWh dodatkowego zjedzonego prądu (przez grzałkę).

A może 8.4 kWh dodatkowego prądu ? Liczyłem to kilka razy i teraz już nie jestem pewien.

W sobotę wieczorem mróz doszedł do -17*C, a temp. pokojowa powoli rosła w tempie 0,1*C na może 1,5 godz. Po obniżeniu krzywej pogodowej o 2*C po stronie minusowej, spadło też użycie grzałki.

Edytowane przez Marco36

Doprecyzuj, bo nie bardzo rozumiem.

Mogę dać wykres z interwałem pomiarowym co 10 minut

Bieżącego płynącego prądu nie mam na archiwalnych wykresach.

Na wykresie interwał jest godzinowy.

I jest to moc pobrana w skali 1 godziny.

Na oznaczonym wycinku widać, że grzałka nie pracowała stale przez tą 1 godzinę, bo pobrała na 3-fazie 1,29 kWh, a ma moc 2 kW na fazę.

Pomiar jest o 19 godzinie, to na tej 3-ciej fazie jest też mój komputer (który pobiera 150-180 Watt).

Metka pokazuje pomiar 2022-12-18 godzina 19 -

- na 3-ciej fazie pobrane 1,29 kWh, a łącznie na wszystkich fazach 4,93 kWh.

Edytowane przez Marco36

Na oznaczonym wycinku widać, że grzałka nie pracowała stale przez tą 1 godzinę, bo pobrała na 3-fazie 1,29 kWh, a ma moc 2 kW na fazę.

Nie widać, jaką moc pobierała sprężarka ani nawet ile kWh pobrała w godzinę. Nie widać, jak długie ma cykle pracy (czy nie taktuje).

I nic więcej nie masz podpięte to drugiej i trzeciej fazy pod ten licznik?

Skoro trzy fazy miesięcznie zużywają ok. 685kWh z czego część grzałka i coś jeszcze (na pierwszej fazie - sporo błękitnego na wykresie) to jak 6kW PC może nie wyrabiać?

Z wykresu temperatury widać tyle, że nie ma dłuższego okresu pracy na wyższych obrotach.

attachment.php?attachmentid=463861

Ten wykres bardziej przypomina taktowanie, niż brak mocy grzewczej.

Rozumiem, że masz grzejniki z głowicami i brak bufora? To by wyjaśniało te szaleństwa.

Tylko czemu grzałka Ci się odpalała każdego dnia?

Bo licznik jest na cały dom, nie tylko na grzałce (fazy 1 i 3).

Czujnik 2-giej fazy jest podpięty na zasilaniu PC.

...

Ten wykres bardziej przypomina taktowanie, niż brak mocy grzewczej.

Rozumiem, że masz grzejniki z głowicami i brak bufora? To by wyjaśniało te szaleństwa.

To nie taktowanie, a defrosty.

Tu masz dzisiejszy wykres wody, bez taktowania.

W dzień na dworze było w okolicy +3,5*C, obecnie jest +1*C.

dzis.jpg

-o 13 godzinie przez 40 minut grzeje bojler CWU, to widać spadek na wykresie.

I dzisiejszy pobór prądu:

dzis prad.jpg

- o 13 godz. grzanie CWU 200L o około 10*C, pobrała PC 1,59 kWh.

Fazy 1 i 3 to pobór domowy.

Filetowa faza-2 to sama PC (nie uwzględnia grzałki).

Już drugi miesiąc mam bufor podpięty 3-punktowo:

schemat po przerobce.jpg

zawory 1 i 2 stale otwarte 100% ; zawór 3 zamknięty 0%, a zawór 4 otwarty na 5-10% zwiększa udział bufora w magazynowaniu energii we wodzie. Zaworu 5 nie mam, brak tego połączenia.

Łącznie PC ma do dyspozycji około 250L zładu wody na CO.

To przy PC o mocy 6 kW, przypada 41,6 L wody na każdy 1 kW mocy PC.

Edytowane przez Marco36

To nie taktowanie, a defrosty.

I w czasie defrostów, bez bufora, temperatura nie spada poniżej 28*?

No, to może faktycznie robi defrosty grzałkami, i stąd to zużycie - bo nie widać, żeby jej mocy brakowało.

Tak czy inaczej - skoro nawet nie wiesz, ile kWh wzięła sprężarka a co za tym idzie nie da się oszacować, ile mogła ciepła wyprodukować i czy jej wystarczyłoby mocy, to nie da się z tego niczego wywnioskować.

Wysuwasz jakieś nieprawdziwe insynuacje, zamiast zapytać.

Nie, moja PC nie używa grzałek do defrostów.

Spisuję dane z czujników raz w miesiącu i robię własne statystyki.

Przez całą obecną zimę nie użyła grzałki, wyjątek stanowią mrozy w grudniu.

Tylko w grudniu doszło (sprawdzam) 3 godz pracy grzałki BUH, pozostałe miesiące bez zmian (zero użycia grzałki).

Na zdęciu tego nie widać, ale z wykresu w aplikacji mogę odczytać ile w ciągu godziny pobrała PC.

Doprecyzuj jakie dane, to zobaczę.

Bufor jest 100 L - edytowałem poprzedni wpis.

Bufor o około 2-3*C zakłóca odczyty temp. wody powrotnej.

Mam drugi czujnik na powrocie z grzejników, a przed buforem i ten czujnik pokazuje niższą temp. wody (o 2-3*C) niż czujka wewnątrz PC. Tak więc jest przepływ przez bufor, który miesza się z powrotem z grzejników i dodaje energii podczas defrostów.

Z moich obserwacji wynika, że moje kalkulacje i moc PC pokrywa się danymi (bez uwzględniania zysków słonecznych).

Krzywa temperatury wody się pokrywa.

Temp. pokojowa oscyluje w zakresie +21,5*C do +22,5*C. A najczęściej w zakresie +21,5 do +22,0*C.

edit ..

2022-12-18 godz. 19 na fazie 2 jest pobór 2,35 kWh, plus grzałka dołożyła 3,3 kWh.

Ciekawe, wychodzi z tego, że kompresor nie był obciążony na 100%, a już dołożyła grzałki :confused:

Z tabelki mocy wynika, że ERGA 06 kW może wygenerować pobór prądu do 3,44 kW, grzejąc przy tym wodę do +50*C, przy mrozie -20*C i generując 5.00 kW mocy grzewczej.

2,35 / 3,44 = daje ok.70% obciążenia kompresora.

Może temp na dworze na tyle szybko opadała z -14*C do -17*C, że automatyka PC zdecydowała o dołączeniu grzałki i szybszym podnoszeniu temp. wody w instalacji CO ?

Edytowane przez Marco36

Hola hola tu o panelach ma być :D pany jest jakaś minimalna kwota wydana na fotowoltaikę aby dostać dofinansowanie ? kupiłem 10 paneli 400 watt bez papierów więc tu już odpada pozostaje falownik jakaś rozdzielnia kable i jakieś bzdety pewnie nie więcej jak 6-7 tys razem pytanie przejdzie to aby dostać te sławetne 6 kobli .

Wysuwasz jakieś nieprawdziwe insynuacje, zamiast zapytać.

Jak nie, jak tak:

Wrzucisz wykres, jak pracowała w niższej temperaturze? W praktyce. I jak pracowała przy +2 czy +7?

Nie potrafisz jednak wrzucić wykresu z mocy ani dokładnej, ani średniej na każdą godzinę - a tylko ze zużycia energii i to bez wyraźnego podziału na sprężarkę i grzałkę, bo różne sprzęty masz podpięte pod miernik.

Spisuję dane z czujników raz w miesiącu i robię własne statystyki.

Miesięczne... No, to dużo da się wywnioskować.

Potrafisz wrzucić chociaż średnią moc cieplną PC godzinową?

Tylko w grudniu doszło (sprawdzam) 3 godz pracy grzałki BUH, pozostałe miesiące bez zmian (zero użycia grzałki).

Skąd wiesz, skoro:

Pomiar jest o 19 godzinie, to na tej 3-ciej fazie jest też mój komputer (który pobiera 150-180 Watt).

Czujkę z 2-giej fazy przepiąłem na tylko PC, ale już nie pamiętam kiedy, czy może to było przed tamtym mrozem, czy później.

Skąd wiesz, ile pobrał komputer, a ile grzałka?

I jak podpinasz sam komputer do tej samej fazy? Masz dedykowane gniazdko (jedno, bez rozgałęziacza)? Masz bałagan i jak nie masz opomiarowanej samej pompy to te wykresy o kant rzyci potłuc.

Jak nie potrafisz podać kW pobierała sprężarka a ile grzałka to szkoda czasu nad zastanawianiem się, co te dane prezentują.

Hmm.. może powinienem jej przestawić temperaturę przyzwolenia na użycie grzałki. Obecnie jest od -8*C.

Jak wyłączysz grzałkę całkiem, to monitorując pobór prądu czy chociaż zużycie kWh/h (czyli średnią moc godzinową) w odniesieniu do temperatury za oknem (zakładając stałą temperaturę wewnątrz - bo jak Ci się zmienia, to niczego nie dowodzi) sprawdzisz, czy zyski robią różnicę, czy nie.

@Marco36: świetny wątek, na pewno przyda się wielu osobom i odpowie na podstawowe pytania.

.

Śmiem wątpić, by jakikolwiek laik, do którego miał być temat skierowany, przebrnął przez kolejne dwie strony :D Swego czasu, jak przychodzili do mnie ludzie z zapytaniami o PC i reku, kierowałem ich tutaj, by jakieś info uzyskali, ale jak każdy mi mówił, że ciężko coś sensownego wyłowić pośród pierdół, to już tego nie robię.

• Like 1

Kaizen

nadal insynuacje. Próbujesz czytać między wierszami coś, czego nie napisałem.

- nie zgodziłem się na dopłacanie 800 PLN za moduł LAN do Daikina.

Tańsi (budżetowi) producenci PC, mają moduł Wi-Fi z standardzie.

- za połowę tej ceny mam miernik energii 3-fazowy Zamel MEW,

+ czujniki temp. SonOff. Z podglądem w systemie Supla.

Sam czujniki zakładałem, to wiem co mierzą.

Pierwszy wniosek z 18 grudnia godz. 19 - był zbyt nieprawdopodobny.

Po korekcie - wniosek, że jednak czujnik poboru prądu przestawiłem o tydzień wcześniej z pomiaru fazy-2, na pomiar na drucie - za bezpiecznikiem zasilającym PC.

Więc poprawny wniosek, że PC pobrała 18 grudnia 2022r. o 19 godz. = 2,35 kWh prądu, plus grzałka dołożyła 3,3 kWh.

Nadal nie jest to 100% obciążenia kompresora.

Z tabeli mocy wychodzi, że PC przy poborze 3,44 kW, może grzać wodę do +50*C i generować 5 kW mocy grzewczej.

Daikin - tabelka - Moc_defrost.jpg

2,35 / 3,44 = daje ok.70% obciążenia kompresora. Woda w CO została zagrzana maksymalnie do +42,6*C.

Może temp na dworze na tyle szybko opadała z -14*C do -17*C, że automatyka PC zdecydowała o dołączeniu grzałki i szybszym podnoszeniu temp. wody w instalacji CO ?

Raz w miesiącu spisuję czas pracy pompki obiegowej, czas pracy kompresora i czasy pracy grzałek - z danych systemu PC.

Uruchamianych i sterowanych przez system PC.

Czas Grzałki dodatkowo sprawdziłem bezpośrednio po mroźnym weekendzie, trzy dni później i na koniec miesiąca.

Raz w tygodniu spisuję z systemu PC dobową produkcję i pobór energii.

Wg systemu Daikina (a w nawiasie podlicznik sama PC, bez grzałki)

17 grudnia - sobota, samo CO / produkcja = 96 kWh / pobór = 36 kWh (a wg podlicznika CO + CWU 35,17 kWh)

18 grudnia - niedziela / produkcja = 114 kWh / pobór = 53 kWh (a wg podlicznika CO + CWU 44,46 kWh)

19 grudnia - poniedziałek / produkcja = 107 kWh / pobór = 47 kWh (a wg podlicznika CO + CWU 39,51 kWh)

System PC wykazał wtedy 2 kW/doba poboru mocy na grzanie CWU.

Do poboru energii rejestrowanego przez niezależne czujniki prądu i temperatury, mam dostęp w każdej chwili na serwerze Supli.

- dane się zgadzają.

prąd z interwałem pomiaru 10 minut

prąd co 10 minut.jpg

- jednoczesny wzrost poboru mocy na fazach 1 i 3 wskazuje na odpalenie grzałki, widać też że grzałka nie pracowała ciągle.

Grzałka dogrzewała wodę cyklicznie, "dobijając" tylko dodatkowej mocy.

woda zasilająca CO

woda zasilająca.jpg

- maksymalna uzyskana temp. +42,6*C.

woda na powrocie z CO, przed buforem:

woda na powrocie.jpg

- jeszcze nie zmieniłem opisu (wcześniej czujnik był za rekuperatorem).

Edytowane przez Marco36

Śmiem wątpić, by jakikolwiek laik, do którego miał być temat skierowany, przebrnął przez kolejne dwie strony :D Swego czasu, jak przychodzili do mnie ludzie z zapytaniami o PC i reku, kierowałem ich tutaj, by jakieś info uzyskali, ale jak każdy mi mówił, że ciężko coś sensownego wyłowić pośród pierdół, to już tego nie robię.

W zasadzie dla laików jest pierwsza strona.

Reszty mogą nie czytać, by nie mieszać sobie w głowach.

Niestety na tym forum, często zdarza się schodzenie z głównego tematu.

I najluźniejsze traktowanie przez adminów, jakie spotkałem.

Najgorsze doświadczenia mam z forum Xiaomi pl.

Na forum Xiaomi pisałem w poprawnym dziale, ale adminowi nie spodobał się wpis, bo uważał, że gdzieś wcześniej (w tym temacie) było to już omawiane - w efekcie na starcie usunął mój wpis i jeszcze groził mi banem.

Na może 10 różnych for z jakich korzystałem w moim życiu (komputerowych, samochodowych, budowlanych) - ten był najbardziej hardkorowy. Nigdzie indziej nie spotkałem się z taką wręcz agresją ze strony adminów.

Edytowane przez Marco36
  • Like 1

Kaizen

nadal insynuacje. Próbujesz czytać między wierszami coś, czego nie napisałem.

- nie zgodziłem się na dopłacanie 800 PLN za moduł LAN do Daikina.

Tańsi (budżetowi) producenci PC, mają moduł Wi-Fi z standardzie.

Sam czujniki zakładałem, to wiem co mierzą.

Pierwszy wniosek z 18 grudnia godz. 19 - był zbyt nieprawdopodobny.

Po korekcie - wniosek, że jednak czujnik poboru prądu przestawiłem o tydzień wcześniej z pomiaru fazy-2, na pomiar na kablu - za bezpiecznikiem zasilającym PC.

Więc poprawny wniosek, że PC pobrała 18 grudnia 2022r. o 19 godz. = 2,35 kWh prądu, plus grzałka dołożyła 3,3 kWh.

Nadal nie jest to 100% obciążenia kompresora.

Z tabeli mocy wychodzi, że PC przy poborze 3,44 kW, może grzać wodę do +50*C i generować 5 kW mocy grzewczej.

[ATTACH=CONFIG]463875[/ATTACH]

2,35 / 3,44 = daje ok.70% obciążenia kompresora. Woda w CO została zagrzana maksymalnie do +42,6*C.

Raz w miesiącu spisuję czas pracy pompki obiegowej, czas pracy kompresora i czasy pracy grzałek - z danych systemu PC.

Uruchamianych i sterowanych przez system PC.

Czas Grzałki dodatkowo sprawdziłem bezpośrednio po mroźnym weekendzie, trzy dni później i na koniec miesiąca.

Raz w tygodniu spisuję z systemu PC dobową produkcję i pobór energii.

Wg systemu Daikina (na podliczniku sama PC, bez grzałki)

17 grudnia - sobota, samo CO / produkcja = 96 kWh / pobór = 36 kWh (a wg podlicznika CO + CWU 35,17 kWh)

18 grudnia - niedziela / produkcja = 114 kWh / pobór = 53 kWh (a wg podlicznika CO + CWU 44,46 kWh)

19 grudnia - poniedziałek / produkcja = 107 kWh / pobór = 47 kWh (a wg podlicznika CO + CWU 39,51 kWh)

System PC wykazał wtedy 2 kW/doba poboru mocy na grzanie CWU.

Do poboru energii rejestrowanego przez niezależne czujniki prądu i temperatury, mam dostęp w każdej chwili na serwerze Supli.

- dane się zgadzają.

prąd z interwałem pomiaru 10 minut

[ATTACH=CONFIG]463872[/ATTACH]

- jednoczesny wzrost poboru mocy na fazach 1 i 3 pokazuje, że grzałka nie pracowała ciągle.

Grzałka dogrzewała wodę cyklicznie, "dobijając" tylko dodatkowej mocy.

woda zasilająca CO

[ATTACH=CONFIG]463873[/ATTACH]

- maksymalna uzyskana temp. +42,6*C.

woda na powrocie z CO, przed buforem:

[ATTACH=CONFIG]463874[/ATTACH]

- jeszcze nie zmieniłem opisu (wcześniej czujnik był za rekuperatorem).

Domy trochę podobne mamy z tym że ja mam 12 cm grafitowego pod dachem mamy podobnie ja 30 wełny mam też pustkę w ścianie ale nie mam kaloryferów tylko podłogówkę i pompę ciepła robioną z klimatyzatora gree amber gold prestige i jak mi pobór prądu przekraczał 30kwh/dobę a było tego 3 dni bo normalnie w granicach 15kwh pobiera to dylerki dostawałem w domu mus to 23 stopnie i zadaję sobie pytanie po co ludzie tyle kasy płacą za tzw markowe pompy ? w pompie nie mam grzałek poza tacą i karteru , ten pobór pow 30 kwh był w czasie 18-to stopniowego mrozu i żadnych grzałek pompa nadal miała zapas ,cwu grzeję do 50 stopni bo tylko wanny .

Domy trochę podobne mamy z tym że ja mam 12 cm grafitowego pod dachem mamy podobnie ja 30 wełny mam też pustkę w ścianie ale nie mam kaloryferów tylko podłogówkę i pompę ciepła robioną z klimatyzatora gree amber gold prestige i jak mi pobór prądu przekraczał 30kwh/dobę a było tego 3 dni bo normalnie w granicach 15kwh pobiera to dylerki dostawałem ...

Za pierwszym razem miałem podobnie początkowo szło 12-17 kWh/doba, a z pierwszym mrozem skoczyło powyżej 27 kWh/doba - przestraszyłem się tego.

A finalnie, za cały miesiąc, czy całą zimę - wychodzi całkiem spoko.

Pierwsza zima zamknięta poborem prądu 3'850 kWh, druga zima poborem 3'750 kWh.

Po pomnożeniu przez stawkę 0,7 zł wychodzi poniżej 3 tys. PLN za ogrzewanie.

To i przestałem zwracać uwagę, na krótkotrwałe wzrosty podczas mrozów.

Rok temu grzałeś Haierem 8 kW (bez grzałki) - czyżby jednak nie wyrabiał na Twoim domie ?

A kasę ludzie wydają - bo jest zmowa cenowa producentów i PC kosztują 2,5 - 3 x tyle co klimatyzacja. Mimo że fizycznie to takie same urządzenia. Płacimy podatek od nowości.

Też uważam, że dodatkowe czujniki czy nieco mocniejszy kompresor po kosztach produkcyjnych nie jest droższy niż 2 tys. PLN.

I jak klimatyzacja o mocy 5 kW kosztuje 6-8 tys., to wartość PC o takiej samej mocy nie powinna być wyższa niż te 2-3 tys. od porównywalnej klimatyzacji.

Pozostałe 2x ceny to know-how i podatek od nowości, bo nazwali to Pompa Ciepła, a nie klimatyzacja z funkcją grzania.

Ale klient końcowy nie ma wyboru, bo w ofercie sprzedaży brak tańszych PC.

Defakto PC Split powinna być tańsza od klimatyzacji MultiSplit. Bo PC ma tylko dwa moduły do połączenia, a MutiSplit klima. może mieć i cztery nawiewy oddzielnie łączone freonem.

Edytowane przez Marco36

Rok temu grzałeś Haierem 8 kW (bez grzałki) - czyżby jednak nie wyrabiał na Twoim domie ?

Wręcz przeciwnie był za mocny ale dałem go młodemu i on teraz nim grzeje nowy dom 140m2 i ostatnie mrozy po minus 18 nie robiły na haierku żadnego wrażenia i bez grzałek , ja zato strzeliłem sobie w kolano bo ten gree jest 7kw i skurczybyk też dwa razy za mocny na mój dom nawet jak mu zapnę cały dom po podłogach około 200 m2 to po jakimś czasie ledwo co idzie na najniższej mocy a i czasem się wyłączy na godzinkę bo niżej niż 670 watt z poborem nie może akurat ten model zejść ,sprężarka dwurotacyjna w nim .

Energii. A temat rozbija się o moc. A tego nie mierzysz.

Tańsze są zestawy od PV monitor - i możesz na żywo robić wykresy jak wykres Kaszpira, który wrzucałem. Wprawdzie nie mierzy ciepła wytwarzanego, ale już z mocy pobieranej z gniazdka przy znanej temperaturze DZ i GZ można szacować.

Wiesz, ja miałem godziny że grzałem z mocą 11kW podłogę. Jak nie porównasz wykresów temperatur i mocy z kilku godzin dla grzejników bez bufora i kilkunastu przy podłogówce i/lub buforze, to nie można z tego żadnych wniosków wyciągać.

Wg Twojej tabelki przy A-15W35 PC potrafi sprężarką 5,56kW a pracowała ze średnią mocą 4,75kW, czyli sprężarka miała 0,81kW zapasu więc nie potrzebowała grzałki i nie masz temperatury biwalentnej, jak pisałeś "w okolicy -13,5*C" tylko znacznie niżej. Razem z CWU. Więc to nie brak mocy był przyczyną odpalania grzałek.