Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka w garażu wolnostojacym

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuje porady w podłączeniu garażu do prądu.

Garaż wolnostojący . Około 25m od domu, wkopany kabel 5x6 ziemny .

Moje pytanie jest czy mogę podłączyć wszystkie fazy, zero i uziemienie pod kabel z domu czy muszę np robić osobne uziemienie w grazu , np wbijać pręty uziemiające dla garażu .

mareks77 - piszesz sprzeczności - jedno zdanie to nic nie musisz robić a następne, że jednak coś musisz zrobić czyli zainstalować RCD. A zabezpieczenia w tym garażu to co ? Czekam na następne bzdety.

Zabezpieczenia do poszczególnych lini w garażu to oczywista oczywistość.

Odpowiadałem na pytanie:

......czy muszę np robić osobne uziemienie w grazu , np wbijać pręty uziemiające dla garażu .

Ty domsat cokolwiek kiedykolwiek komuś doradziłeś ..... czepianie się słówek to Twoja specjalność ?

Słyszałem że już ktoś Ci odpowiedni komentarz napisał.

Ktoś Cię musi bardzo lubić .....że i mi podesłał o was opinię:

ocena.jpg

RCD to też oczywista oczywistość.

Tak......przynajmniej dla mnie w garażu.

Nie musiałeś, bo każdy chamski komentarz ogłaszam na forum.

Nie musiałem.....Ty także nie musisz robić za recenzenta...........

Właśnie dostałem następny wpis reputacji....... w tym wypadku podeślę Tobie na priv...

Czy zaliczasz się ich autorów ?

Masz więcej wielbicieli ? :)

Autorem nie jestem i chamstwa na forum nie popieram ale zważając na Twoje komentarze z nutką egocentryzmu nawet im zaczynam kibicować.

Edytowane przez Mareks77

Witam.

Potrzebuje porady w podłączeniu garażu do prądu.

Garaż wolnostojący . Około 25m od domu, wkopany kabel 5x6 ziemny .

Moje pytanie jest czy mogę podłączyć wszystkie fazy, zero i uziemienie pod kabel z domu czy muszę np robić osobne uziemienie w grazu , np wbijać pręty uziemiające dla garażu .

Możesz wszystko podciągnąć z domu, pamiętając że najważniejszy jest przewód ochronny PE (żółto-zielony), bo on decyduje o bezpieczeństwie - to jest zabezpieczenie podstawowe, a RCD to jest zabezpieczenie dodatkowe. Dobrze byłoby zmierzyć impedancję pętli zwarcia. Przewód PE musi być pewnie podłączony, a przy takiej odległości jeszcze lepiej, aby był grubszy niż pozostałe.

No i bzdety się pojawiły. Ich autorem jest elitarny forumowicz, który nie doczytał, że autor tematu ma już wkopany kabel 5x6 i mimo to pisze: " możesz podciągnąć z domu" i że przy takiej odległości żyła PE ma być grubsza. Ciekaw jestem jak ma to zrealizować, zresztą od jakiej odległości ta żyła w/g Lew2 ma być grubsza. Czy jest na to jakiś wzór ? A czym autor tematu ma zmierzyć IPZ ? Życzenie typu "dobrze byłoby" jest nie na miejscu, pomiar IPZ to konieczność. A gradacja ważności środków bezpieczeństwa też "ciekawa". A dobór wartości zabezpieczeń nadprądowych to gdzie ? Zaś porada "PE ma być pewnie podłączony " to taka instrukcja obsługi młotka, bo niby fazowe to mogą być mniej pewnie podłączone.

No i bzdety się pojawiły. Ich autorem jest elitarny forumowicz, .............

Nie denerwuj się........złość piękności szkodzi :)

Koniecznie chcesz mieć następnego wielbiciela?

Możesz wszystko podciągnąć z domu, pamiętając że najważniejszy jest przewód ochronny PE (żółto-zielony), bo on decyduje o bezpieczeństwie - to jest zabezpieczenie podstawowe, a RCD to jest zabezpieczenie dodatkowe. Dobrze byłoby zmierzyć impedancję pętli zwarcia. Przewód PE musi być pewnie podłączony, a przy takiej odległości jeszcze lepiej, aby był grubszy niż pozostałe.

Ma kabel 5 żyłowy więc montując RCD i dokonując rozdziału w garażu jeden przewód jest zbędny.i dwa przewody N i PE może zewrzeć i potraktować jako PEN

Wtedy pomiar IPZ na pewno mu wyjdzie o ile w ogóle będzie jakiekolwiek pomiary wykonywał..

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Bo za PEN może robić min 10mm2 a 2 x 6mm nie ?
Ano nie.

Patrz :

1. raz rozdzielonych przewodów na N i PE powtórnie łączyć nie można

2. PN-HD 308 S2 p.3.1 i tablica 1

3. PN-EN 60446:2010 - werska polska (zastąpiona wersją angielską PN-EN 60446:2011) czyli

Ustalono ogólne zasady oznaczania przewodów kolorami albo znakami alfanumerycznymi, służące do ich identyfikacji, w celu uniknięcia dwuznaczności oraz zapewnienia bezpieczeństwa eksploatacji. Podano oznaczenia stosowane na kablach lub żyłach, na przewodach szynowych, na wyposażeniu elektrycznym i w instalacjach elektrycznych

Ano nie.

Patrz :

1. raz rozdzielonych przewodów na N i PE powtórnie łączyć nie można

2. PN-HD 308 S2 p.3.1 i tablica 1

3. PN-EN 60446:2010 - werska polska (zastąpiona wersją angielską PN-EN 60446:2011) czyli

Ustalono ogólne zasady oznaczania przewodów kolorami albo znakami alfanumerycznymi, służące do ich identyfikacji, w celu uniknięcia dwuznaczności oraz zapewnienia bezpieczeństwa eksploatacji. Podano oznaczenia stosowane na kablach lub żyłach, na przewodach szynowych, na wyposażeniu elektrycznym i w instalacjach elektrycznych

A kto mówi o rozdzieleniu przewodów. Przecież jak je ponownie połączy to zadziała różnicówka która jest ewentualnie w domu..

Mówię o puszczeniu obydwu z zacisku PEN rozdzielni głównej domu.

Tragedia bo kolory się nie zgadzają?..... robi u siebie w garażu więc zastosuje dodatkowe oznaczenia.

Ma kabel 5 żyłowy więc montując RCD i dokonując rozdziału w garażu jeden przewód jest zbędny.i dwa przewody N i PE może zewrzeć i potraktować jako PEN
Mówię o puszczeniu obydwu z zacisku PEN rozdzielni głównej domu.
Narysuj, albo wytłumacz własciwie, bo do ładu nie dojdzie z takimi wypowiedziami.

A kto tego podziału dokonywał w domu.. Ja mu tego nie zalecałem.

Pytający pytał czy musi w garażu robić dodatkowy uziom?

Miał w garażu zastosować RCD więc po co mu robienie rozdziału w domu skoro zrobi go w garażu.

Traktuj instalację w domu i garażu jako odrębne.

Według pytającego garaż jest oddalony o 25m więc ciągnięcie osobno 25m N i 25m PE uważasz za dobre rozwiązanie ?

Ja natomiast uważam że z domu pociągnę ciąg dalszy WLZ do garażu i tam dokonam ponownego podziału

Edytowane przez Mareks77