lugab 24.02.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugab 24.02.2023 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Witam.Potrzebuje porady w podłączeniu garażu do prądu. Garaż wolnostojący . Około 25m od domu, wkopany kabel 5x6 ziemny .Moje pytanie jest czy mogę podłączyć wszystkie fazy, zero i uziemienie pod kabel z domu czy muszę np robić osobne uziemienie w grazu , np wbijać pręty uziemiające dla garażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2023 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Nic nie musisz robić.Najlepiej abyś w garażu zainstalował wyłącznik różnicowoprądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.02.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 mareks77 - piszesz sprzeczności - jedno zdanie to nic nie musisz robić a następne, że jednak coś musisz zrobić czyli zainstalować RCD. A zabezpieczenia w tym garażu to co ? Czekam na następne bzdety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.02.2023 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 mareks77 - piszesz sprzeczności - jedno zdanie to nic nie musisz robić a następne, że jednak coś musisz zrobić czyli zainstalować RCD. A zabezpieczenia w tym garażu to co ? Czekam na następne bzdety. Zabezpieczenia do poszczególnych lini w garażu to oczywista oczywistość. Odpowiadałem na pytanie: ......czy muszę np robić osobne uziemienie w grazu , np wbijać pręty uziemiające dla garażu . Ty domsat cokolwiek kiedykolwiek komuś doradziłeś ..... czepianie się słówek to Twoja specjalność ? Słyszałem że już ktoś Ci odpowiedni komentarz napisał. Ktoś Cię musi bardzo lubić .....że i mi podesłał o was opinię: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 25.02.2023 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 RCD to też oczywista oczywistość. Nie musiałeś, bo każdy chamski komentarz ogłaszam na forum. Czy zaliczasz się ich autorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.02.2023 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) RCD to też oczywista oczywistość. Tak......przynajmniej dla mnie w garażu. Nie musiałeś, bo każdy chamski komentarz ogłaszam na forum. Nie musiałem.....Ty także nie musisz robić za recenzenta........... Właśnie dostałem następny wpis reputacji....... w tym wypadku podeślę Tobie na priv... Czy zaliczasz się ich autorów ? Masz więcej wielbicieli ? Autorem nie jestem i chamstwa na forum nie popieram ale zważając na Twoje komentarze z nutką egocentryzmu nawet im zaczynam kibicować. Edytowane 25 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lugab 25.02.2023 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 RCD oczywiście będzie . Zabezpieczenie na każdy obwód tez. Dziekuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.02.2023 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Witam. Potrzebuje porady w podłączeniu garażu do prądu. Garaż wolnostojący . Około 25m od domu, wkopany kabel 5x6 ziemny . Moje pytanie jest czy mogę podłączyć wszystkie fazy, zero i uziemienie pod kabel z domu czy muszę np robić osobne uziemienie w grazu , np wbijać pręty uziemiające dla garażu . Możesz wszystko podciągnąć z domu, pamiętając że najważniejszy jest przewód ochronny PE (żółto-zielony), bo on decyduje o bezpieczeństwie - to jest zabezpieczenie podstawowe, a RCD to jest zabezpieczenie dodatkowe. Dobrze byłoby zmierzyć impedancję pętli zwarcia. Przewód PE musi być pewnie podłączony, a przy takiej odległości jeszcze lepiej, aby był grubszy niż pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 26.02.2023 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 No i bzdety się pojawiły. Ich autorem jest elitarny forumowicz, który nie doczytał, że autor tematu ma już wkopany kabel 5x6 i mimo to pisze: " możesz podciągnąć z domu" i że przy takiej odległości żyła PE ma być grubsza. Ciekaw jestem jak ma to zrealizować, zresztą od jakiej odległości ta żyła w/g Lew2 ma być grubsza. Czy jest na to jakiś wzór ? A czym autor tematu ma zmierzyć IPZ ? Życzenie typu "dobrze byłoby" jest nie na miejscu, pomiar IPZ to konieczność. A gradacja ważności środków bezpieczeństwa też "ciekawa". A dobór wartości zabezpieczeń nadprądowych to gdzie ? Zaś porada "PE ma być pewnie podłączony " to taka instrukcja obsługi młotka, bo niby fazowe to mogą być mniej pewnie podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.02.2023 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) No i bzdety się pojawiły. Ich autorem jest elitarny forumowicz, ............. Nie denerwuj się........złość piękności szkodzi Koniecznie chcesz mieć następnego wielbiciela? Możesz wszystko podciągnąć z domu, pamiętając że najważniejszy jest przewód ochronny PE (żółto-zielony), bo on decyduje o bezpieczeństwie - to jest zabezpieczenie podstawowe, a RCD to jest zabezpieczenie dodatkowe. Dobrze byłoby zmierzyć impedancję pętli zwarcia. Przewód PE musi być pewnie podłączony, a przy takiej odległości jeszcze lepiej, aby był grubszy niż pozostałe. Ma kabel 5 żyłowy więc montując RCD i dokonując rozdziału w garażu jeden przewód jest zbędny.i dwa przewody N i PE może zewrzeć i potraktować jako PEN Wtedy pomiar IPZ na pewno mu wyjdzie o ile w ogóle będzie jakiekolwiek pomiary wykonywał.. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 26.02.2023 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Mareks77 pisze:"Ma kabel 5 żyłowy więc montując RCD i dokonując rozdziału w garażu jeden przewód jest zbędny. i dwa przewody N i PE może zewrzeć i potraktować jako PEN"to już nie są bzdety, to potężne bzdury ! Udzielasz niebezpiecznych rad ! Autorze tematu - wezwij elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.02.2023 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Ma kabel 5 żyłowy więc montując RCD i dokonując rozdziału w garażu jeden przewód jest zbędny.i dwa przewody N i PE może zewrzeć i potraktować jako PEN to już nie są bzdety, to potężne bzdury ! Udzielasz niebezpiecznych rad ! Faktycznie, "porada" Mareks77 jest absurdalna, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Faktycznie, "porada" Mareks77 jest absurdalna, niestety. Bo za PEN może robić min 10mm2 a 2 x 6mm nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.02.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Bo za PEN może robić min 10mm2 a 2 x 6mm nie ?Ano nie. Patrz : 1. raz rozdzielonych przewodów na N i PE powtórnie łączyć nie można 2. PN-HD 308 S2 p.3.1 i tablica 1 3. PN-EN 60446:2010 - werska polska (zastąpiona wersją angielską PN-EN 60446:2011) czyli Ustalono ogólne zasady oznaczania przewodów kolorami albo znakami alfanumerycznymi, służące do ich identyfikacji, w celu uniknięcia dwuznaczności oraz zapewnienia bezpieczeństwa eksploatacji. Podano oznaczenia stosowane na kablach lub żyłach, na przewodach szynowych, na wyposażeniu elektrycznym i w instalacjach elektrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2023 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Ano nie. Patrz : 1. raz rozdzielonych przewodów na N i PE powtórnie łączyć nie można 2. PN-HD 308 S2 p.3.1 i tablica 1 3. PN-EN 60446:2010 - werska polska (zastąpiona wersją angielską PN-EN 60446:2011) czyli Ustalono ogólne zasady oznaczania przewodów kolorami albo znakami alfanumerycznymi, służące do ich identyfikacji, w celu uniknięcia dwuznaczności oraz zapewnienia bezpieczeństwa eksploatacji. Podano oznaczenia stosowane na kablach lub żyłach, na przewodach szynowych, na wyposażeniu elektrycznym i w instalacjach elektrycznych A kto mówi o rozdzieleniu przewodów. Przecież jak je ponownie połączy to zadziała różnicówka która jest ewentualnie w domu.. Mówię o puszczeniu obydwu z zacisku PEN rozdzielni głównej domu. Tragedia bo kolory się nie zgadzają?..... robi u siebie w garażu więc zastosuje dodatkowe oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.02.2023 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Ma kabel 5 żyłowy więc montując RCD i dokonując rozdziału w garażu jeden przewód jest zbędny.i dwa przewody N i PE może zewrzeć i potraktować jako PEN Mówię o puszczeniu obydwu z zacisku PEN rozdzielni głównej domu. Narysuj, albo wytłumacz własciwie, bo do ładu nie dojdzie z takimi wypowiedziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2023 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Czego nie rozumiesz. Przecież montując 3F RCD w garażu dokona tam rozdziału na PE i N. Zatem z domu musi puścić zacisk PEN, ten sam który idzie do niego ze złącza w skrzynce np. w ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.02.2023 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Przecież już dokonano podziału w domu kablem 5-żyłowym (do garażu), gdyż do niego dochodzą oddzielne żyły N i PE, czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2023 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) A kto tego podziału dokonywał w domu.. Ja mu tego nie zalecałem.Pytający pytał czy musi w garażu robić dodatkowy uziom?Miał w garażu zastosować RCD więc po co mu robienie rozdziału w domu skoro zrobi go w garażu. Traktuj instalację w domu i garażu jako odrębne. Według pytającego garaż jest oddalony o 25m więc ciągnięcie osobno 25m N i 25m PE uważasz za dobre rozwiązanie ? Ja natomiast uważam że z domu pociągnę ciąg dalszy WLZ do garażu i tam dokonam ponownego podziału Edytowane 27 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts