elpapiotr 27.02.2023 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 A kto tego podziału dokonywał w domu.. Ja mu tego nie zalecałem Przecież położył kabel 5 - żyłowy, czego nie rozumiesz? A w garazu nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać dodatkowe uziemienie szyny PE. Miał w garażu zastosować RCD więc po co mu robienie rozdziału w domu skoro zrobi go w garażu. Bo położył kabel 5-żyłowy, czego nie rozumiesz? Ja natomiast uważam że z domu pociągnę ciąg dalszy WLZ do garażu i tam dokonam ponownego podziału Jakiego ponownego podziału? Czego podziału? Co chcesz dzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2023 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Przecież położył kabel 5 - żyłowy, czego nie rozumiesz? Położył kabel 5 żyłowy ale nie musi ciągnąć 5 potencjałów. Pociągnie 3 fazy i punkt PEN z rozdzielni głównej domu.a w garażu rozdzieli dla tamtejszej instalacji A w garażu nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać dodatkowe uziemienie szyny PE. Dodatkowe uziemienie szyny PE? Przecież niedawno ganiłeś rozwiązanie w którym uziemiano PEN I...... No i, za Boczkowskim, punkt rozdziału PEN uziemiają, durnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.02.2023 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Dodatkowe uziemienie szyny PE? Wolno mi, gdzie masz przeciwwskazania? Przecież niedawno ganiłeś rozwiązanie w którym uziemiano PENGaniłem uziemianie punktu rozdziału, tak trudno pojąć? No i na koniec : Pociągnie 3 fazy i punkt PEN z rozdzielni głównej domu.a w garażu rozdzieli dla tamtejszej instalacjiSkąd wytrzaśnie ten nieszczęsny punkt PEN w garażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 No i na koniec : Skąd wytrzaśnie ten nieszczęsny punkt PEN w garażu ? Pociągnie go z rozdzielni głównej domu dwoma żyłami z kabla 5 x 6mm2 które położył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.02.2023 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Chyba cię już całkiem Bóg opuścił !https://www.elektro.info.pl/artykul/kable-i-przewody/61470,oznaczenia-elektrycznych-przewodow-kolorami-lub-znakami-alfanumerycznymi-oraz-zaciskow-urzadzen-i-koncow-przewodow-wedlug-norm-cenelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.02.2023 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Chyba cię już całkiem Bóg opuścił ! https://www.elektro.info.pl/artykul/kable-i-przewody/61470,oznaczenia-elektrycznych-przewodow-kolorami-lub-znakami-alfanumerycznymi-oraz-zaciskow-urzadzen-i-koncow-przewodow-wedlug-norm-cenelec Czytałeś link który przed chwilą podesłałeś? Przewód izolowany PEN powinien być oznaczony na całej długości: kolorem zielonym i żółtym, a na końcach dodatkowo oznacznikami w kolorze niebieskim (tak, aby równocześnie widoczne były wszystkie wymienione barwy) lub kolorem niebieskim, a na końcach dodatkowo oznacznikami dwukolorowymi, tj. kolorem zielonym i żółtym. W garażu zastosuje RCD i rozdzieli na PE i N Edytowane 27 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 27.02.2023 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Autorze tematu - koniecznie skorzystaj z elektryka. Absolutnie nie czytaj bredni Mareks-a77. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.02.2023 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Przewód izolowany PEN powinien być oznaczony na całej długości: kolorem zielonym i żółtym, a na końcach dodatkowo oznacznikami w kolorze niebieskim (tak, aby równocześnie widoczne były wszystkie wymienione barwy) lub kolorem niebieskim, a na końcach dodatkowo oznacznikami dwukolorowymi, tj. kolorem zielonym i żółtym.Acha. Czyli żyłę ochronną (o barwie z-ż) kabla 5x6 mm2 oznaczysz na końcach tasmą niebieską, a żyłę niebieską - taśmą o barwie z-ż, i będziesz miał ... dwa PEN-y w tym kablu Kalinosiu, koniec świata się zbliża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.02.2023 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Autorze tematu - koniecznie skorzystaj z elektryka. Absolutnie nie czytaj bredni Mareks-a77. domasta.......... u Ciebie w Łodzi obowiązują chyba normy Indyjskie. To połączenie jest bardziej właściwe aniżeli doprowadzenie do garażu 25 metrowego przewodu PE Acha. Czyli żyłę ochronną (o barwie z-ż) kabla 5x6 mm2 oznaczysz na końcach tasmą niebieską, a żyłę niebieską - taśmą o barwie z-ż, i będziesz miał ... dwa PEN-y w tym kablu Kalinosiu, koniec świata się zbliża. Poczytaj artykuł który sam przytoczyłeś linkiem i mnie o brednie nie posądzaj. https://www.elektro.info.pl/artykul/...g-norm-cenelec Oznaczenia dwukolorowe Oznaczenie kombinacją dwóch kolorów jest dopuszczalne pod warunkiem, że nie zachodzi obawa pomylenia oznaczeń. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.03.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Do Markes77. Wszyscy Ci naokoło mówią, że wprowadzasz w błąd. I to nie w tym jednym wątku, a jeszcze piszesz "czego tu nie rozumieć?" jakbyś był botem, a to Ty nie rozumiesz co piszesz. Elpapiotr pisze fachowe rady. Jakkolwiek dołączam się do tych, którym nie podoba się sposób odnoszenia się do wszystkich "nieelektryków" z sarkazmem i wyższością, czasem przesadnie trzyma się przepisów, ale nigdy nie spotkałem się, aby dawał rady niekompetentne i tego nie można podważyć (mimo, że go nie lubię sam korzystam z porad). Taka analogia: Przypomniał mi się chirurg w moim szpitalu powiatowym, który potrafił się ordynarnie wydrzeć na każdego pacjenta, ale był dobrym fachowcem. Człowiek wychodził od niego zdołowany psychicznie, ale z dobrze złożoną ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.03.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Do Markes77. Wszyscy Ci naokoło mówią, że wprowadzasz w błąd. I to nie w tym jednym wątku, a jeszcze piszesz "czego tu nie rozumieć?" jakbyś był botem, a to Ty nie rozumiesz co piszesz. Elpapiotr pisze fachowe rady. Jakkolwiek dołączam się do tych, którym nie podoba się sposób odnoszenia się do wszystkich "nieelektryków" z sarkazmem i wyższością, czasem przesadnie trzyma się przepisów, ale nigdy nie spotkałem się, aby dawał rady niekompetentne i tego nie można podważyć (mimo, że go nie lubię sam korzystam z porad). Taka analogia: Przypomniał mi się chirurg w moim szpitalu powiatowym, który potrafił się ordynarnie wydrzeć na każdego pacjenta, ale był dobrym fachowcem. Człowiek wychodził od niego zdołowany psychicznie, ale z dobrze złożoną ręką. Już........ ulżyłeś sobie, odgrzewając temat po tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts