Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka w garażu wolnostojacym

Recommended Posts

A kto tego podziału dokonywał w domu.. Ja mu tego nie zalecałem
Przecież położył kabel 5 - żyłowy, czego nie rozumiesz? A w garazu nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać dodatkowe uziemienie szyny PE.

Miał w garażu zastosować RCD więc po co mu robienie rozdziału w domu skoro zrobi go w garażu.
Bo położył kabel 5-żyłowy, czego nie rozumiesz?
Ja natomiast uważam że z domu pociągnę ciąg dalszy WLZ do garażu i tam dokonam ponownego podziału
Jakiego ponownego podziału? Czego podziału? Co chcesz dzielić?

Przecież położył kabel 5 - żyłowy, czego nie rozumiesz?

Położył kabel 5 żyłowy ale nie musi ciągnąć 5 potencjałów.

Pociągnie 3 fazy i punkt PEN z rozdzielni głównej domu.a w garażu rozdzieli dla tamtejszej instalacji

A w garażu nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać dodatkowe uziemienie szyny PE.

Dodatkowe uziemienie szyny PE?

Przecież niedawno ganiłeś rozwiązanie w którym uziemiano PEN

I......

No i, za Boczkowskim, punkt rozdziału PEN uziemiają, durnie.

Dodatkowe uziemienie szyny PE?
Wolno mi, gdzie masz przeciwwskazania?

Przecież niedawno ganiłeś rozwiązanie w którym uziemiano PEN
Ganiłem uziemianie punktu rozdziału, tak trudno pojąć?

No i na koniec :

Pociągnie 3 fazy i punkt PEN z rozdzielni głównej domu.a w garażu rozdzieli dla tamtejszej instalacji
Skąd wytrzaśnie ten nieszczęsny punkt PEN w garażu ?

Czytałeś link który przed chwilą podesłałeś?

Przewód izolowany PEN powinien być oznaczony na całej długości:

kolorem zielonym i żółtym, a na końcach dodatkowo oznacznikami w kolorze niebieskim (tak, aby równocześnie widoczne były wszystkie wymienione barwy) lub

kolorem niebieskim, a na końcach dodatkowo oznacznikami dwukolorowymi, tj. kolorem zielonym i żółtym.

Rysunek1.jpg

W garażu zastosuje RCD i rozdzieli na PE i N

Edytowane przez Mareks77

Przewód izolowany PEN powinien być oznaczony na całej długości:

kolorem zielonym i żółtym, a na końcach dodatkowo oznacznikami w kolorze niebieskim (tak, aby równocześnie widoczne były wszystkie wymienione barwy) lub

kolorem niebieskim, a na końcach dodatkowo oznacznikami dwukolorowymi, tj. kolorem zielonym i żółtym.

Acha. Czyli żyłę ochronną (o barwie z-ż) kabla 5x6 mm2 oznaczysz na końcach tasmą niebieską, a żyłę niebieską - taśmą o barwie z-ż, i będziesz miał ... dwa PEN-y w tym kablu :lol2:

Kalinosiu, koniec świata się zbliża.

Autorze tematu - koniecznie skorzystaj z elektryka. Absolutnie nie czytaj bredni Mareks-a77.

domasta.......... u Ciebie w Łodzi obowiązują chyba normy Indyjskie.

To połączenie jest bardziej właściwe aniżeli doprowadzenie do garażu 25 metrowego przewodu PE

Acha. Czyli żyłę ochronną (o barwie z-ż) kabla 5x6 mm2 oznaczysz na końcach tasmą niebieską, a żyłę niebieską - taśmą o barwie z-ż, i będziesz miał ... dwa PEN-y w tym kablu :lol2:

Kalinosiu, koniec świata się zbliża.

Poczytaj artykuł który sam przytoczyłeś linkiem i mnie o brednie nie posądzaj.

https://www.elektro.info.pl/artykul/...g-norm-cenelec

Oznaczenia dwukolorowe

Oznaczenie kombinacją dwóch kolorów jest dopuszczalne pod warunkiem, że nie zachodzi obawa pomylenia oznaczeń.

Edytowane przez Mareks77

Do Markes77. Wszyscy Ci naokoło mówią, że wprowadzasz w błąd. I to nie w tym jednym wątku, a jeszcze piszesz "czego tu nie rozumieć?" jakbyś był botem, a to Ty nie rozumiesz co piszesz. Elpapiotr pisze fachowe rady. Jakkolwiek dołączam się do tych, którym nie podoba się sposób odnoszenia się do wszystkich "nieelektryków" z sarkazmem i wyższością, czasem przesadnie trzyma się przepisów, ale nigdy nie spotkałem się, aby dawał rady niekompetentne i tego nie można podważyć (mimo, że go nie lubię sam korzystam z porad).

Taka analogia: Przypomniał mi się chirurg w moim szpitalu powiatowym, który potrafił się ordynarnie wydrzeć na każdego pacjenta, ale był dobrym fachowcem. Człowiek wychodził od niego zdołowany psychicznie, ale z dobrze złożoną ręką.

Do Markes77. Wszyscy Ci naokoło mówią, że wprowadzasz w błąd. I to nie w tym jednym wątku, a jeszcze piszesz "czego tu nie rozumieć?" jakbyś był botem, a to Ty nie rozumiesz co piszesz. Elpapiotr pisze fachowe rady. Jakkolwiek dołączam się do tych, którym nie podoba się sposób odnoszenia się do wszystkich "nieelektryków" z sarkazmem i wyższością, czasem przesadnie trzyma się przepisów, ale nigdy nie spotkałem się, aby dawał rady niekompetentne i tego nie można podważyć (mimo, że go nie lubię sam korzystam z porad).

Taka analogia: Przypomniał mi się chirurg w moim szpitalu powiatowym, który potrafił się ordynarnie wydrzeć na każdego pacjenta, ale był dobrym fachowcem. Człowiek wychodził od niego zdołowany psychicznie, ale z dobrze złożoną ręką.

Już........ ulżyłeś sobie, odgrzewając temat po tygodniu