Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator na zewnątrz mieszkania.

Recommended Posts

Witam.

Jestem nowy i nie mam bladego pojęcia o rekuperacji.

Czy jest możliwość zamontowania małej centrali na zewnątrz mieszkania. Pomysł powstał z tego że nie mogę zamontować 3 rekuperatorów naściennych z racji układu mieszkania. Dodam że chodzi o mieszkanie 2 poziomowe i centrala by była na balkonie skąd krótkimi odcinkami kanałów można wentylować prawie każde pomieszczenie. Pytanie czy to mam sens.? Niestety większość firm robi rekuperację w domach wolnostojących i nie mam skąd wziąć jakiejś opinii/rady.

Dziękuję za odpowiedz.

Dzięki za odpowiedz, rozumiem że kanały które będą w domu i cała reszta to też muszą być w izolacji. ? Plan jest taki że centrala na balkonie potem od razu przebicie do mieszkania i stamtąd rozprowadzenie kanałów. Pytanie czy centrala musi być jakoś specjalnie zaizolowana bo teoretycznie będzie w skrzynce na zadaszonym balkonie. Ale może znajdę firmę która wpadnie i zobaczy. Dzięki jeszcze raz.

Jeden problem to jest ocieplenie jednostki i dochodzących kanałów. Przy rekuperatorze na polu straty będą duże i cały zysk z rekuperacji zostanie zmarnowany. Większy problem jest z tym, że w rekuperatorze wykrapla się woda. Jeśli zamarznie to rozwali wymiennik ciepła. Producent zawsze podaje temperaturę w jakiej urządzenie może pracować. Przeważnie jest to minimum +5 °C lub +8 °C. Nie spotkałem rekuperatora, który może pracować w temperaturze ujemnej, co nie znaczy że takich nie ma.
  • Like 1

Hmm... Zanim zdecydowałem się zrobić WM u siebie, sporo podróżowałem by zobaczyć jak to wygląda w DE i NL. Ponieważ w byłym DDR widziałem dwa rekuperatory na zewnątrz, pozwolę sobie powtórzyć - teoretycznie jest to możliwe.

Jeden reku był w murowanej dobudówce 1mx1,5m ocieplonej 15cm styro a drugi w mniejszej konstrukcji drewno/OSB nad dużym gankiem, ocieplony 25cm wełny. żadnych grzejników nie zauważyłem by tam były a działało kilka sezonów

Nie wiemy jakie możliwości techniczne (wielkość balkonu czy możliwość podłączenia grzejnika ) ma pytający i czy mieszka w Suwałkach czy Szczecinie (temperatury) a od razu skreślamy mu temat?

Klima do wentylacji??

Dziękuje za odpowiedzi widzę teraz że pomysł raczej trudny w realizacji. :( Jeśli tak robić obudować rekuperator to połowę balkonu stracę. Ogólnie nie zależy mi na ogrzewaniu mieszkania a na skutecznej wentylacji i pozbyciu się wilgoci. Rekuperator był jakąś opcją. Niestety budowa tego bloku była w myśl zasady że więcej piachu wyjeżdżało niż wjeżdżało. Niestety z jednej strony mieszkania mam pustostan a z drugiej zapewne kiepskie ocieplenie bloku... Posiadam nawiewniki w oknach, często wentylujemy mieszkanie, odpalam od czasu do czasu osuszacz powietrza a mimo wszystko grzyb. Niestety przy 2 dzieci to człowiek wszystkiego się łapie. A nie wiem czy mnie będzie stać na zerwanie tynku i położenie izolacji i pytanie czy coś to zmieni... Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi warto rozmawiać jak to mówią. :)

Wentylacja mechaniczna nie jest tożsama z rekuperacją, choć obecnie to przeważnie idzie w parze.

Wyobrażam sobie, że jednostka wentylacyjna jest znacznie mniejsza od rekuperatora, bo w zasadzie tylko wentylatory i filtry, odpada całkiem spory wymiennik ciepła.

Nie wiem jak to dokładnie wygląda i jest zrobione, ale mam znajomego z domem budowanym ok 10 lat temu i ma WM bez rekuperacji, więc może nie warto jeszcze rezygnować z pomysłu.

Nie wiem jak to dokładnie wygląda i jest zrobione, ale mam znajomego z domem budowanym ok 10 lat temu i ma WM bez rekuperacji, więc może nie warto jeszcze rezygnować z pomysłu.

A pamiętasz skąd bierze powietrze które "wydmucha" z domu?

Wentylację mechaniczną ma prawie każdy kto posiada okap kuchenny z odprowadzeniem powietrza do wentylacji lub na zewnątrz przez ścianę tylko to powietrze trzeba skądś wziąć? najczęściej z nawiewników okiennych , lub wychłodzonego kanału wentylacji grawitacyjnej(często z WC od sąsiada jeśli w bloku wielorodzinnym)

Oczywiście że tak.

Wszystkie przemysłowe centrale wentylacyjne stoją na dachu i mają izolację 50 lub 100 mm wełny.

Tobie potrzebna jest mała jednostka, więc nawet po dociepleniu nie będzie problemu

Grunt to dobra ( szczelna izolacja) centrali i kanałów nawiewna wywiewnych.

Oraz centrala bez odpływu wody (wymiennik ERV lub rotor)

Czerpnie i wyrzutnie zrobił bym zintegrowaną, tak jak się to robi np we Szwecji

https://www.swegon.com/siteassets/5-products/air-handling/casa/tillbehor/wg_miljo2.jpg?v=1604321775&width=805&height=576&mode=min

wg_miljo2.jpg?v=1604321775&width=805&height=576&mode=min