Kamil.Kos83 01.03.2023 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Witam aktualnie ogrzewam dom 180m piecem na pelet i planuje zmienić go na pompę ciepła oraz fotowoltaike.Zastnawiam się nad pompą ciepła defro oraz nibe obie mają dobre opinie i chciałbym żebyście mi pomogli się zdecydować którą wybrać a może jeszcze jakaś inna i czy możecie kogoś polecić. Pozdrawiam Kamil 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.03.2023 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Masz ogrzewanie podłogowe?Masz już policzone OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Witam aktualnie ogrzewam dom 180m piecem na pelet i planuje zmienić go na pompę ciepła oraz fotowoltaike.Zastnawiam się nad pompą ciepła defro oraz nibe obie mają dobre opinie i chciałbym żebyście mi pomogli się zdecydować którą wybrać a może jeszcze jakaś inna i czy możecie kogoś polecić. Pozdrawiam Kamil Fantasta... Czytaj, pytaj, ucz się i - SAM zadecydujesz! Albo... Zrobiszz a jelenia... (Jelenie się odstrzeliwuje) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 03.03.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 A żebyś się nie wystraszył, to kilka podpowiedzi.Marka pompy to ostatnie co musisz wybrać. Najpierw musisz wiedzieć czego potrzebujesz i tu nie ma prostych odpowiedzi na odległość.Po pierwsze - ile energii potrzebuje twój dom. Jeśli masz jakieś notatki ile zużywałeś peletu, to jest to jakieś przybliżenie. Bardzo niedokładne przybliżenie, ale jakieś, na początek.Po drugie - jaka jest instalacja CO - podłogówka czy grzejniki.Po trzecie - jaka jest akumulacyjność budynku, czyli jak szybko spada temperatura po wyłączeniu ogrzewania.Po czwarte - jakie są zyski bytowe i słoneczne.Po piąte - ile chcesz tych paneli PV założyć i jak się z dostawcą energii rozliczać.I uzbierałoby się tych punktów jeszcze dobre kilka, a każdy z podpunktami.Możesz zrobić to sam, poświęcając sporo czasu na naukę, albo wynająć kogoś żeby to zrobił za ciebie. Haczyk jest taki, że jak się sam nie nauczysz to dalej nie będziesz wiedział czy ten wynajęty fachowiec umiał i czy chciał ci to zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 04.03.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Witam aktualnie ogrzewam dom 180m piecem na pelet i planuje zmienić go na pompę ciepła oraz fotowoltaike.Zastnawiam się nad pompą ciepła defro oraz nibe obie mają dobre opinie i chciałbym żebyście mi pomogli się zdecydować którą wybrać a może jeszcze jakaś inna i czy możecie kogoś polecić. Pozdrawiam Kamil Jak już koledzy pytali - dom z ogrzewaniem podłogowym, czy grzejnikami ? Ogólne zasady grzania pompą ciepłą są takie same. W tych dwóch tematach podaję informacje jak dobierać i na co zwracać uwagę przy doborze PC: Pompa Ciepła - to nie zawsze oszczędność - glos rozsądku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381532-Pompa-Ciep%C5%82a-to-nie-zawsze-oszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87-glos-rozs%C4%85dku Pompa Ciepła - powietrze woda - na grzejnikach - porady, uwagi https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2023 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Zrobiszz a jelenia... (Jelenie się odstrzeliwuje) Adam M. Dlaczego ""Jelenie się odstrzeliwuje ?? Dla zaspokojenia chorej żądzy zabijania ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 04.03.2023 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 My zostajemy w UE !! #StopRussia Zostawiaj sobie swoje poglądy polityczne w domu Może inni wcale nie chcą zostawać w UE pomyślałeś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.03.2023 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Takie coś na FBhttps://www.facebook.com/groups/pompycieplaforum/permalink/8788462907861633/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 04.03.2023 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Ten irek to chyba kłamczuszek jakiś Jeszcze miesiąc temu szukał pompy Edytowane 4 Marca 2023 przez Tomasz197710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.03.2023 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Zostawiaj sobie swoje poglądy polityczne w domu Może inni wcale nie chcą zostawać w UE pomyślałeś o tym? Kiedyś tylko rodzina wiedziała... Teraz, w dobie internetu, wszystkim możesz "pochwalić się" żeś, jakby to ująć, "z Zakopanego"... PS Nie podoba się, wy....... do Chicago - tam pełno "patryjotuff" . JA ZOSTAJĘ w UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 04.03.2023 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Kiedyś tylko rodzina wiedziała... Teraz, w dobie internetu, wszystkim możesz "pochwalić się" żeś, jakby to ująć, "z Zakopanego"... PS Nie podoba się, wy....... do Chicago - tam pełno "patryjotuff" . JA ZOSTAJĘ w UE. HM jak by to ująć? Zostawaj gdzie chcesz forum o ogrzewaniu nie jest miejscem do propagowania swoich poltycznych przekonań I sam w..... intelektualna miern.. Edytowane 4 Marca 2023 przez Tomasz197710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 05.03.2023 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Kiedyś tylko rodzina wiedziała... Teraz, w dobie internetu, wszystkim możesz "pochwalić się" żeś, jakby to ująć, "z Zakopanego"... PS Nie podoba się, wy....... do Chicago - tam pełno "patryjotuff" . JA ZOSTAJĘ w UE. no, no... nieźle, mam tylko poważne wątpliwości czy EU będzie chciała abyś TY w niej pozostawał ))))) po tym co tu prezentujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.03.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Zrobiłem hamulce w żonie samochodzie i od razu lepiej auto jedzie a jakie tarcze założyłeś ? nie wiem to mechanik robił :lol2::lol2: bohater co ? nawiązuję do tego że mamy coraz więcej kalek technicznych niby faceci a jak baby , pompę można zrobić za 1/5 ceny i będzie działać ale po co są kredyty i zrobić można prze firmę co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 05.03.2023 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Zrobiłem hamulce w żonie samochodzie i od razu lepiej auto jedzie a jakie tarcze założyłeś ? nie wiem to mechanik robił :lol2::lol2: bohater co ? nawiązuję do tego że mamy coraz więcej kalek technicznych niby faceci a jak baby , pompę można zrobić za 1/5 ceny i będzie działać ale po co są kredyty i zrobić można prze firmę co ? a takie pytanie - zapewne używasz komputera ( bo skąd ten post), zapewne korzystarz też z oprogramowania operacyjnego i użytkowego, dużo na ten sprzęt wydałeś pieniędzy ?, czy też sam go sobie zrobiłeś i popełniłeś te trochę linii kodu na oprogramowanie operacyjne i użytkowe oszczędzając bardzo dużo pieniędzy ? ))), sporo ludzi ma takie umiejętności, czy Ty też do nich się zaliczasz ? A jak faktycznie chcesz być pomocny to opublikuj instrukcję " jak zrobić tanio PC z klimatyzatora" , forumowicze poczytają, ocenią, może ktoś skorzysta. Ja np. na podstawie postów forumowicza Kaizen i Owczar zbudowałem sobie dość dobry miernik CO2 - wyszło o wiele taniej niż miałbym kupić miernik o analogicznych parametrach od firmy ) Edytowane 5 Marca 2023 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.03.2023 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 a takie pytanie - zapewne używasz komputera ( bo skąd ten post), zapewne korzystarz też z oprogramowania operacyjnego i użytkowego, dużo na ten sprzęt wydałeś pieniędzy ?, czy też sam go sobie zrobiłeś i popełniłeś te trochę linii kodu na oprogramowanie operacyjne i użytkowe oszczędzając bardzo dużo pieniędzy ? ))), sporo ludzi ma takie umiejętności, czy Ty też do nich się zaliczasz ? A jak faktycznie chcesz być pomocny to opublikuj instrukcję " jak zrobić tanio PC z klimatyzatora" , forumowicze poczytają, ocenią, może ktoś skorzysta. Ja np. na podstawie postów forumowicza Kaizen i Owczar zbudowałem sobie dość dobry miernik CO2 - wyszło o wiele taniej niż miałbym kupić miernik o analogicznych parametrach od firmy ) Chcesz zrobić pompę ciepła z klimatyzatora to służę pomcą tylko kup sobie klimatyzator np haier tayga lub gree amber gold prestige lub innova titanium i pytaj jak już będziesz miał je stać na placu, dostaniesz schemat elektryczny i wszelką pomoc aby ci to zadziałało , a co do komputera po co samemu składać skoro za 5 stówek laptopa można kupić a systemów jest chyba z tysiąc darmowych więc po co sobie zaprzątać głowę natomiast ogrzewania nie kupisz za 500 zł gotowego tylko raczej za 50 000 więc chyba warto zrobić coś samemu aby wydać 6-7 czy 8 tys miast 50 000 zgadza się ? czy dalej masz jakiś problem ? Zrobiłem żonie hamulce w aucie i od razu lepiej pytam jakie dałes tarcze klocki odp nie wiem mechanik robił ot dzisiejsze chłopy do duupy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 05.03.2023 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Chcesz zrobić pompę ciepła z klimatyzatora to służę pomcą tylko kup sobie klimatyzator np haier tayga lub gree amber gold prestige lub innova titanium i pytaj jak już będziesz miał je stać na placu, dostaniesz schemat elektryczny i wszelką pomoc aby ci to zadziałało , a co do komputera po co samemu składać skoro za 5 stówek laptopa można kupić a systemów jest chyba z tysiąc darmowych więc po co sobie zaprzątać głowę natomiast ogrzewania nie kupisz za 500 zł gotowego tylko raczej za 50 000 więc chyba warto zrobić coś samemu aby wydać 6-7 czy 8 tys miast 50 000 zgadza się ? czy dalej masz jakiś problem ? Zrobiłem żonie hamulce w aucie i od razu lepiej pytam jakie dałes tarcze klocki odp nie wiem mechanik robił ot dzisiejsze chłopy do duupy . raczej nikt nie kupi kota w worku ... pokaż instrukcję, parametry urządzenia to można podjąć decyzję po analizie czy to warte zachodu (koszt vs oczekiwane parametry, niezawodność, zastosowane oprogramowanie, energochłonność...etc). Co do laptopa - za 500 pln to pewnie można kupić ale hmm to do czego miałbym on służyć ?, używasz tych darmowych systemów w swoim komputerze ?. Oczywiście, że wolę wydać 8 tys. zamiast 50 000 tylko czy mówimy dokładnie o tych samych oczekiwaniach i możliwościach sprzętu ?. Rozumiem, że jak ktos zbuduje urządzenia zgodnie z Twoją rozpiską to udzielasz stosownej gwarancji i jak coś pójdzie nie tak to przyjedziesz i naprawisz ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 05.03.2023 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 raczej nikt nie kupi kota w worku ... pokaż instrukcję, parametry urządzenia to można podjąć decyzję po analizie czy to warte zachodu (koszt vs oczekiwane parametry, niezawodność, zastosowane oprogramowanie, energochłonność...etc). Co do laptopa - za 500 pln to pewnie można kupić ale hmm to do czego miałbym on służyć ?, używasz tych darmowych systemów w swoim komputerze ?. Oczywiście, że wolę wydać 8 tys. zamiast 50 000 tylko czy mówimy dokładnie o tych samych oczekiwaniach i możliwościach sprzętu ?. Rozumiem, że jak ktos zbuduje urządzenia zgodnie z Twoją rozpiską to udzielasz stosownej gwarancji i jak coś pójdzie nie tak to przyjedziesz i naprawisz ?) Chyba coś Ci się pomyliło. Kolega goguś niczego Ci nie sprzedaje, a ty chcesz od niego gwarancji, instrukcji i parametrów sprzętu? Absurdalne żądania. Chcesz wydać tylko 8 tyś? To łaskawie podwiń rękawki i do roboty. Nie pasuje, kupujesz gotowca za 50tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2023 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Chyba coś Ci się pomyliło. Kolega goguś niczego Ci nie sprzedaje, a ty chcesz od niego gwarancji, instrukcji i parametrów sprzętu? Absurdalne żądania. Chcesz wydać tylko 8 tyś? To łaskawie podwiń rękawki i do roboty. Nie pasuje, kupujesz gotowca za 50tyś. Zgoda ze kol. gogus nie nie sprzedaje. Promuje nielegalne działania, producenci klimatyzatorów nikomu nie udzielają zgody na przeróbki swoich wyrobów, o czym bolesnie sie przekonała pewna firma z Katowic ktora takie przerobione na PC PW klimatyzatory sprzedawała, zapewne kol gogus nie ma uprawnien F-gazowych które są niezbedne aby działac na urzadzeniach zawierajacych f-gazy, nie prowadzi ewidencji f-gazów, a przeciez trzeba uzupełnic ilosc czynnika w ukladzie. Dla niego takie działania niezgodne z prawem są oznaką zaradnosci, sprytu i ogolnie radzenia sobie w tych niełatwych czasach. Poza tym szanowna redakcja tego forum tez nie reagujac na takie wpisy przyczynia sie do propagowania tego typu działan. Moderatorzy jakos w tej sprawie nie mają nic do powiedzenia, za to tam gdzie nie jest konieczne reagują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 05.03.2023 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Chyba coś Ci się pomyliło. Kolega goguś niczego Ci nie sprzedaje, a ty chcesz od niego gwarancji, instrukcji i parametrów sprzętu? Absurdalne żądania. Chcesz wydać tylko 8 tyś? To łaskawie podwiń rękawki i do roboty. Nie pasuje, kupujesz gotowca za 50tyś. nie zrozumiałeś przekazu... forumowicz goguś gdzie tylko może komunikuje, że może złożyć PC za cenę wielokrotnie niższą niż kupują to "zwykli" inwestorzy na rynku. Więc wypadało by udowodnić , że to co składa ma wartość (parametry pracy, koszty, gwarancję, oprogramowanie, niezawodność, bezpieczeństwo użytkowania, serwis, hałaśliwość...etc) porównywalną do innych urządzeń. Nie twierdzę, że nie ma racji ale racjonalną decyzję można podjąć poznając fakty. Jak to już napisał forumowicz goguś, laptopa można też kupić za 500pln tylko czy jego parametry będą porównywalne do tego za 10 tys. ?. Można pracować i na tym i na drugim... Ty którego byś wybrał ? ot taki artykuł pierwszy z brzegu: https://www.hojero.pl/pl/blog/Dlaczego-przerabianie-agregatu-od-klimatyzacji-na-pompe-ciepla-to-zly-pomysl/334 Edytowane 5 Marca 2023 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.03.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Zgoda ze kol. gogus nie nie sprzedaje. Promuje nielegalne działania, producenci klimatyzatorów nikomu nie udzielają zgody na przeróbki swoich wyrobów, o czym bolesnie sie przekonała pewna firma z Katowic ktora takie przerobione na PC PW klimatyzatory sprzedawała, zapewne kol gogus nie ma uprawnien F-gazowych które są niezbedne aby działac na urzadzeniach zawierajacych f-gazy, nie prowadzi ewidencji f-gazów, a przeciez trzeba uzupełnic ilosc czynnika w ukladzie. Dla niego takie działania niezgodne z prawem są oznaką zaradnosci, sprytu i ogolnie radzenia sobie w tych niełatwych czasach. Poza tym szanowna redakcja tego forum tez nie reagujac na takie wpisy przyczynia sie do propagowania tego typu działan. Moderatorzy jakos w tej sprawie nie mają nic do powiedzenia, za to tam gdzie nie jest konieczne reagują. No i co stracę gwarancję i co się stanie ? łeb mi urwie że nie mam gwary ??? daj że spokój wiem dbasz o swój interes ale ja też dbam o swój a co do tych sławetnych F-gazów za 400 zł online ja mogę ich nie mieć nawet ale mogę przecież zatrudnić fachowca do próźni i wypuszczenia czynnika do wymiennika to żadne przestępstwo bo wymiennik taki czy siaki każdy ma dopuszczenie do takich celów wszak stworzony , zabronione jest może kupno wymiennika płytkowego ? nie słyszałem a po co one i do czego służą ? paplanina zwykła bicie piany i dbanie o swoje interesy rączka rączkę myje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts