Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miałem piec kaflowy, jaki mogę postawić w zamian ?

Recommended Posts

Chodzi mi konkretnie o przewód kominowy i sposób spalania. Gdzieś czytałem, że w kaflowym, to ogień pali się w środku, a do komina leci sam dym.

W kominku od razu do komina. Sadza może zapłonąć ...

Jakieś szczątkowe informacje po głowie chodzą, a ile w tym prawdy to nie wiem.

Moment moment ...

Kaflowe poszły w zamianę za kocioł CO.

Ten pseudokominek to tak wizualnie, do rozpalenia dwa razy w tygodniu. :wiggle:

Po prostu łatwa robota. Dziura w ścianie zapchana czymś na zasadzie gipsu. Wyskrobać, wsadzić rurę, uszczelnić, piecokominek podłączyć i gotowe.

Z kominiarzami z administracji to jest problem. Strasznie przeciwni wszystkiemu co mogłoby przysporzyć im jakiejś roboty, odpowiedzialności, dodatkowych kłopotów.Dlatego pytam Was i na koniec ewentualnie prywatnie zaproszę kominiarza na opinię.

Moment moment ...

Kaflowe poszły w zamianę za kocioł CO.

Ten pseudokominek to tak wizualnie, do rozpalenia dwa razy w tygodniu. :wiggle:

Po prostu łatwa robota. Dziura w ścianie zapchana czymś na zasadzie gipsu. Wyskrobać, wsadzić rurę, uszczelnić, piecokominek podłączyć i gotowe.

Z kominiarzami z administracji to jest problem. Strasznie przeciwni wszystkiemu co mogłoby przysporzyć im jakiejś roboty, odpowiedzialności, dodatkowych kłopotów.Dlatego pytam Was i na koniec ewentualnie prywatnie zaproszę kominiarza na opinię.

A jak Ty chcesz rozpalać w kozie, skoro dziurę zagipsowałeś? Kominiarze zawału dostaną jak to zobaczą, o ile się wcześniej nie zaczadzisz.

Przecież pisałem, że ogrzewanie piecem kaflowym zostało zamienione na jeden kocioł centralnego ogrzewania.

Ten pseudokominek (nie koza !!!) :D podoba mi się bardzo, a o gustach podobno się nie dyskutuje.

Dziura zagipsowana, więc łatwa do ponownego otwarcia i podłączenia tam pseudokominka.

Piekł ktoś z Was kiełbasę na kiju, w pokoju, w grudniu, mieszkając na środku osiedla ? Bajka :lol2:

Przecież pisałem, że ogrzewanie piecem kaflowym zostało zamienione na jeden kocioł centralnego ogrzewania.

Ten pseudokominek (nie koza !!!) :D podoba mi się bardzo, a o gustach podobno się nie dyskutuje.

Dziura zagipsowana, więc łatwa do ponownego otwarcia i podłączenia tam pseudokominka.

Piekł ktoś z Was kiełbasę na kiju, w pokoju, w grudniu, mieszkając na środku osiedla ? Bajka :lol2:

w styczniu kupilem w markecie dokladnie ten sam model, zeby sobie piec kielbase na budowie. Bardzo ladny. Po lekturze FM wyposazylem sie w 5mb rury stalowej, zeby tego nie podlaczac bezposrednio do komina, zeby spaliny byly schlodzone na wejsciu do komina. Uradowany wizja kielbasy pomyslalem, ze podjade do firmy kominkowej, ktora ma mi robic docelowy kominek, bo moze mi dadza jeszcze jakies wskazowki jak to montowac.

No i mila pani mi powiedziala, ze jak montuja kominki w nowych domach, gdzie jest komin ceramiczny (a to prawie wszystkie teraz, tak jak u mnie), to jak widza, ze bylo palone, to w 90% przypadkow komin jest do remontu - bo wklad jest popekany od temperatury przy paleniu koza. I niewiele tu pomagaja dowolne zawijasy z dowolnie dlugiej rury. I tak, nie jest to typowa koza budowlana a la kawalek rury na nogach, ma deflektor i deklarowana sprawnosc, ale wg pani ekspertki te deklaracje mozna miedzy bajki wlozyc. Odpuscilem i oddalem ta koze. Kielbase robie na ognisku.

Oczywiscie teoria spiskowa dziejow by byla taka, ze mi odradzili koze, zebym napewno z nimi kominek zrobil. Kominek i tak bede robil, wiec odpuscilem.