Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja rura w rurze

Hubert9

Recommended Posts

Mam kanalizacje deszczową w postaci dwóch rur - jakiś metal. Są one pod budynkiem.Z uwagi na to że mogą przeciekać chciałem je uszczelnić jakąś metodą albo zastosować rurę w rurze. Ale nie zwykłą rurę do środka tylko myślałem o jakimś zestawie naprawczym cienkim do włożenia.w środek jaks guma lub plastik. Czy ktoś może powiedzieć gdzie takiego czegoś szukać ? Poniżej parametry

Długość rury to ok 13m fi jeszcze nie zmierzono. Mam dwie takie rury.w dwóch miejscach są stare - lata 1950-1960 ostatni czas były nie podłączone do kanalizacji deszczowej. Są na głębokości ok 50cm

Dawniej były stosowane albo rury kamionkowe lub żeliwne.

Jeśli piszesz że to jakiś metal, wychodzi że typ drugi.

Z uszczelnieniem i naprawą było różnie, jeśli chodzi o samo uszczelnienie to są stosowane specjalne rękawy z włókna szklanego utwardzalne światłem, lub metody natryskowe.

Niestety te profesionalne metody są stosowane pod drogami przez Zakłady wodociągów i kanalizacji

Jeśli są na tak płytkiej głębokości to proponuję wymienić na PVC wraz z zamontowaniem przejściówek z żeliwa na Tworzywo.

Dawniej były stosowane albo rury kamionkowe lub żeliwne.

Jeśli piszesz że to jakiś metal, wychodzi że typ drugi.

Z uszczelnieniem i naprawą było różnie, jeśli chodzi o samo uszczelnienie to są stosowane specjalne rękawy z włókna szklanego utwardzalne światłem, lub metody natryskowe.

Niestety te profesionalne metody są stosowane pod drogami przez Zakłady wodociągów i kanalizacji

Jeśli są na tak płytkiej głębokości to proponuję wymienić na PVC wraz z zamontowaniem przejściówek z żeliwa na Tworzywo.

Rury są pod budynkiem w ziemi. nie wiem jak są zamontowane. rura ma 13m ich wyjęcie raczej odpada. Przechodza z jednej strony budynku na drugi. Metody są drogie zastanawiam się nad rura plastikową do wsadzenia w środek. Bo drożyszmi metodami do 3 tys się nie wyrobie