Hubert9 06.03.2023 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Mam kanalizacje deszczową w postaci dwóch rur - jakiś metal. Są one pod budynkiem.Z uwagi na to że mogą przeciekać chciałem je uszczelnić jakąś metodą albo zastosować rurę w rurze. Ale nie zwykłą rurę do środka tylko myślałem o jakimś zestawie naprawczym cienkim do włożenia.w środek jaks guma lub plastik. Czy ktoś może powiedzieć gdzie takiego czegoś szukać ? Poniżej parametry Długość rury to ok 13m fi jeszcze nie zmierzono. Mam dwie takie rury.w dwóch miejscach są stare - lata 1950-1960 ostatni czas były nie podłączone do kanalizacji deszczowej. Są na głębokości ok 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.03.2023 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Np. uncle Google --> bezwykopowa naprawa kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.03.2023 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 Dawniej były stosowane albo rury kamionkowe lub żeliwne.Jeśli piszesz że to jakiś metal, wychodzi że typ drugi.Z uszczelnieniem i naprawą było różnie, jeśli chodzi o samo uszczelnienie to są stosowane specjalne rękawy z włókna szklanego utwardzalne światłem, lub metody natryskowe.Niestety te profesionalne metody są stosowane pod drogami przez Zakłady wodociągów i kanalizacjiJeśli są na tak płytkiej głębokości to proponuję wymienić na PVC wraz z zamontowaniem przejściówek z żeliwa na Tworzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert9 07.03.2023 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 Dawniej były stosowane albo rury kamionkowe lub żeliwne. Jeśli piszesz że to jakiś metal, wychodzi że typ drugi. Z uszczelnieniem i naprawą było różnie, jeśli chodzi o samo uszczelnienie to są stosowane specjalne rękawy z włókna szklanego utwardzalne światłem, lub metody natryskowe. Niestety te profesionalne metody są stosowane pod drogami przez Zakłady wodociągów i kanalizacji Jeśli są na tak płytkiej głębokości to proponuję wymienić na PVC wraz z zamontowaniem przejściówek z żeliwa na Tworzywo. Rury są pod budynkiem w ziemi. nie wiem jak są zamontowane. rura ma 13m ich wyjęcie raczej odpada. Przechodza z jednej strony budynku na drugi. Metody są drogie zastanawiam się nad rura plastikową do wsadzenia w środek. Bo drożyszmi metodami do 3 tys się nie wyrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.03.2023 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Nie wiem jakiej średnicy są rury ale wsadzając rurę w środek wraz z jej kielichem pomniejszysz jej średnicę.Rozważ zrobienie studzienki rewizyjnej i obejście budynku rurami PVC o tej samej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 08.03.2023 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Jeden gościu zrobił sobie kanalizację i rurę główną wpuścił w drugą rurę tzw osłonową i teraz podczas dużego deszczu zalewa mu mieszkania , dom na płycie i jeszcze nie zamieszkały , nie wiem czy to ma związek ale to takie małe ostrzeżenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts