Nanofox1 09.03.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Zostały 3 tygodnie do końca przedłużonego terminu programu Mój Prąd 4.0 (tj. do 31.03.2023), a nadal nic nie wiadomo o tym co będzie od 1 kwietnia. 6 marca dostałem odpowiedź:"Trwają prace nad koleją odsłoną Programu. Szczegóły pojawią się na stronie Mojprad.gov.pl oraz na stronie głównej Funduszu." Mam nadzieję, że kolejna odsłona programu (czyżby już Mój Prąd 5.0 ? ) nie będzie mniej korzystna niż obecna:) Ma ktoś jakieś przecieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 09.03.2023 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Znają poczynania tej zgrai urzędasów naszych i tych EU będzie gorzej i gorzej a potem najgorzej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2023 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Informujemy, że czwarty nabór (MP4) wniosków o dofinansowanie w programie priorytetowym „Mój Prąd”ZOSTAŁ ZAMKNIĘTY z powodu wyczerpania się budżetu przewidzianego na wypłaty dotacji. Jednocześnie informujemy o trwających przygotowaniach do ogłoszenia kolejnego naboru wniosków o dofinansowanie, którego szczegóły przedstawimy w niedzielę 19 marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.03.2023 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Podobno zaznaczam podobno mają zwiększyć dofinansowanie do 7 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 17.03.2023 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Dobre i to - ja dostałem 6 - przeznaczam je na dołożenie kolejnych paneli bo jeden string jest wolny . -Knuję coby może je dać z mikroinwerterami gdyż ściana południowozachodnia chwilowo jest zacieniana przez sąsiedni budynek ale nie bardzo wiem na ile to podniesie koszty . Na ścianie zmieszczę raczej max 8 paneli bo klimatyzator jakis dupek zawiesił niepotrzebnie wysoko.Ciekawe jest to że nowe zasady miały w założeniu spowodować powstrzymanie przewymiarowywania instalacji a u mnie zadziałało to odwrotnie. Skoro mam sprzedać za 50 groszy a kupić za 1,2 to muszę instalację przewymiarować o 100 proc potrzeb. Potrzebuję 5000 kwh dla pompy ciepła -żeby odłożyć w wirtualnej kasie tyle pieniędzy muszę oddać około 10 000 kwh - tak więc instalacja zamiast miec 5 kwp jak teraz musi mieć minimum 10 a raczej więcej bo część zeżre autokonsumpcja latem. Ot jak zawsze - planowali planowali i w g.. się obraca. Moje plany zresztą też bo w życiu by mi do głowy nie przyszło że kilowatogodzina może kosztować złotówkę lub więcej. Edytowane 17 Marca 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.03.2023 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Dobre i to - ja dostałem 6 - przeznaczam je na dołożenie kolejnych paneli bo jeden string jest wolny . -Knuję coby może je dać z mikroinwerterami gdyż ściana południowozachodnia chwilowo jest zacieniana przez sąsiedni budynek ale nie bardzo wiem na ile to podniesie koszty . Na ścianie zmieszczę raczej max 8 paneli bo klimatyzator jakis dupek zawiesił niepotrzebnie wysoko. Ciekawe jest to że nowe zasady miały w założeniu spowodować powstrzymanie przewymiarowywania instalacji a u mnie zadziałało to odwrotnie. Skoro mam sprzedać za 50 groszy a kupić za 1,2 to muszę instalację przewymiarować o 100 proc potrzeb. Potrzebuję 5000 kwh dla pompy ciepła -żeby odłożyć w wirtualnej kasie tyle pieniędzy muszę oddać około 10 000 kwh - tak więc instalacja zamiast miec 5 kwp jak teraz musi mieć minimum 10 a raczej więcej bo część zeżre autokonsumpcja latem. Ot jak zawsze - planowali planowali i w g.. się obraca. Moje plany zresztą też bo w życiu by mi do głowy nie przyszło że kilowatogodzina może kosztować złotówkę lub więcej. Chyba o to chodziło im. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2023 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Skoro mam sprzedać za 50 groszy a kupić za 1,2 Jak dotąd RCEm nigdy nie była 50gr/kWh (a bywała i to w lecie ponad 1zł/kWh) a kupować możesz poniżej złotówki również po przekroczeniu 2MWh/r (a do przekroczenia poniżej 40gr/kWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.03.2023 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Jak dotąd RCEm nigdy nie była 50gr/kWh ( a bywała i to w lecie ponad 1zł/kWh) a kupować możesz poniżej złotówki również po przekroczeniu 2MWh/r (a do przekroczenia poniżej 40gr/kWh). Masz gdzieś w Polsce taką taryfę z ceną prądu 0,40 PLN / kWh ?? RCEm a cena zakupu prądu to różne tematy. PS Jak było "dotąd" to nie ma znaczenia. Ważne jak jest teraz i będzie w przyszłości. Edytowane 17 Marca 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 18.03.2023 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Jak dotąd RCEm nigdy nie była 50gr/kWh (a bywała i to w lecie ponad 1zł/kWh) a kupować możesz poniżej złotówki również po przekroczeniu 2MWh/r (a do przekroczenia poniżej 40gr/kWh). to, że zdarzy się kilka razy do roku.... to nie wiele zmienia. Bo kupujesz cały rok. Uwzględniając zwrot kosztów dobrą zasadą jest odrzucanie wartości skrajnych. A Ty lubisz je wszędzie przytaczać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2023 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Bo kupujesz cały rok. I kupujesz cały rok wg taryfy zatwierdzonej przez URE. Uwzględniając zwrot kosztów dobrą zasadą jest odrzucanie wartości skrajnych. A Ty lubisz je wszędzie przytaczać. Czemu chcesz odrzucać wartości skrajne, skoro RCEm już jest uśrednione? I co ciekawe, najwyższa cena nie jest w grudniu (wtedy 728,20zł/MWh), gdy prosument sprzedaje tyle, co nic a w sierpniu (cena 1019,06zł/MWh), gdy sprzedaż całkiem spora zwłaszcza, jak ktoś część miesiąca wyjedzie jeszcze na wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 19.03.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 (edytowane) Kolega Kaizen już któryś raz przytacza cenę RCEm z sierpnia zeszłego roku nie zadając sobie trudu sprawdzenia dlaczego ta cena była tak wysoka. Otóż z powodu awarii w naszym systemie energetycznym musieliśmy dokupić w cholerę prądu akurat w niekorzystnym momencie. Jeśli mam opierać kalkulacje na założeniu że energetyka nam się całkiem posypie to owszem. Jednak jak widać z tego co odstawia rząd im gorzej tym lepiej - za rok jedna kilowatogodzina przewidywana cena to 2 zł a RCEm raczej nie wzrośnie- jak zatem kalkulować ? Oni już wkalkulowali że to trup i muszą z nas zedrzeć żeby toto reanimować . Dodam jeszcze że 40 groszy owszem jest taka cena ale dystrybucji w taryfie G13 i ta nie podlega tarczom i innym osłonom . Z tego co wydrukował Tauron wynika jasno że już z tarczą średnia moja cena w G13 raczej przekroczy 1 zł. Edytowane 19 Marca 2023 przez Chris Zielonka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.03.2023 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Kaizen podaje takie parametry które pasują do jego tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2023 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Kolega Kaizen już któryś raz przytacza cenę RCEm z sierpnia zeszłego roku nie zadając sobie trudu sprawdzenia dlaczego ta cena była tak wysoka. Co kogo obchodzi przyczyna? W lipcu było 799,79 zł/MWh. I też przyczyna nie ma znaczenia - a sprzedaż spora po tej cenie. za rok jedna kilowatogodzina przewidywana cena to 2 zł a RCEm raczej nie wzrośnie To nie jest przewidywana cena. I nie jest rynkowa. I nie jest 2 zł (ale więcej, niż na fakturze i drastycznie więcej, niż aktualna cena rynkowa). To centralnie regulowana cena, jaką aktualnie płacimy za kWh (różnicę pomiędzy tym co na fakturze a ceną z zatwierdzonej taryfy pokrywasz też Ty - tyle, że z pośrednictwem fiskusa). I jest to rozbój w biały dzień, skoro Rynkowa Cena Energii jest ponad 2x niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.03.2023 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Co kogo obchodzi przyczyna? W lipcu było 799,79 zł/MWh. I też przyczyna nie ma znaczenia - a sprzedaż spora po tej cenie. To nie jest przewidywana cena. I nie jest rynkowa. I nie jest 2 zł (ale więcej, niż na fakturze i drastycznie więcej, niż aktualna cena rynkowa). To centralnie regulowana cena, jaką aktualnie płacimy za kWh (różnicę pomiędzy tym co na fakturze a ceną z zatwierdzonej taryfy pokrywasz też Ty - tyle, że z pośrednictwem fiskusa). I jest to rozbój w biały dzień, skoro Rynkowa Cena Energii jest ponad 2x niższa. W lipcu 2022 RCEm wynosiła 796,27 PLN / MWh. Wiesz dlaczego jest korygowana i dlaczego możliwość korygowania RCEm wygasa wraz z upływem 12-go miesiąca po zakończeniu miesiąca, którego cena dotyczy ? RCEm jest ceną netto, dolicz dystrybucję i inne a następnie do sumy dolicz VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 20.03.2023 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Te slawne RCEs z lipca i sierpnia... to już się nie wróci. To był strach na rynku spowodowany groźbą odcięcia gazu, ropy i czego tam jeszcze przez Putina plus dodatkowo awarie elektrowni w PL. W tym roku w sierpniu i lipcu nalezy sie spodziewac cen grubo ponizej 500zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 20.03.2023 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 I co podali nowe szczegoly? Mialo byc wczoraj 19 marca hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.03.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 W tym roku w sierpniu i lipcu nalezy sie spodziewac cen grubo ponizej 500zł. Super. Nic tylko wychodzić na ulice, że nas tak rżną sprzedając prąd po 1,2003 zł/kWh netto (za sam prąd w aktualnie zatwierdzonej taryfie G12 PGE). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 20.03.2023 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 I co podali nowe szczegoly? Mialo byc wczoraj 19 marca hmm... Podali że będzie MP 5.0 ale nie podali żadnych szczegolow co do stawek Podobno mają być też dofinansowania do PC itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 31.03.2023 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/wydarzenia/dotacje-w-moj-prad-50-wiemy-ile-bedzie-mozna-dostac-na-pompy-ciepla-i-kolektory/x5zj1bl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.04.2023 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Dotacje do instalacji fotowoltaicznych i na te komponenty, które były w czwartej edycji mają być takie same jak do tej pory. Różnica będzie w magazynach ciepła - było 5 tys., ale jak ktoś się zdecyduje np. na gruntową pompę ciepła to nie dostanie już 5 tys. zł na magazyn ciepła, tylko samo 28,5 tys. na gruntową pompę. Wtedy też się zsumuje: 28,5 tys. na gruntową pompę + 7 tys. na mikroinstalację PV + 16 tys. na magazyn energii + 3,5 tys. na kolektory + 3 tys. na hems/ems - łącznie wspomniane 58 tys. zł w moim prądzie 5.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts