Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak ścianki kolankowej

Recommended Posts

Witam,

projektujemy dom parterowy z poddaszem nieużytkowym.

Projektant zaproponował nam dach kopertowy 25 stopni bez ścianki kolankowej.

Zrobić ściankę kolankową z jednego bloczka silikatowego 20cm czy zostawić tak jak jest?

EDIT:

Okap 770 mm

Podbitka na wysokości stropu tj. 2700 mm

Screenshot_1.jpg

Screenshot_2.jpg

Screenshot_3.jpg

Screenshot_4.jpg

Edytowane przez kmyg

Z załączonych rysunków dokładnie nie widać ale na jednym z nich dojrzałem wymiar 139 cm

Nie jest to wymiar do ściany ale jednak okap o wymiarach 1m może okazać się problemem, dlatego jak najbardziej można rozważyć opcję ze ścianką kolankową, tym bardziej że wygląd budynnu może tylko na tym skorzystać.

Z załączonych rysunków dokładnie nie widać ale na jednym z nich dojrzałem wymiar 139 cm

Nie jest to wymiar do ściany ale jednak okap o wymiarach 1m może okazać się problemem, dlatego jak najbardziej można rozważyć opcję ze ścianką kolankową, tym bardziej że wygląd budynnu może tylko na tym skorzystać.

Nie jestem pewien, ale załączniki oznaczają wymiar do ściany (35) i wysokość do okapu (331)?

Screenshot_5.jpg

Screenshot_6.jpg

Okap wystaje ok. 80-90cm od lica ściany.

Podniesienie dachu zmieni proporcje domu prawdopodobnie na lepsze.

Na elewacji widać olbrzymią połać dachu.

Co do proporcji, zacieniania okien należy pytać architekta. Niech wyjaśni i wytłumaczy.

Z przesłanej dokumentacji projektowej wynika że jest to 770 mm

Podbitka dachowa na wysokości stropu 2700 mm

Licząc że okna balkonowe będą o wymiarach 2300 - 2350mm pozostaje 400mm ściany z nadprożem nad oknem.

Więźba tradycyjna płatwiowo kleszczowa. Wieniec razem z murłatą ma już obecnie 43cm

Na strych prowadzą schody w związku z czym istnieje możliwość małego zagospodarowania go.

Ogólnie rzecz biorąc to tragedii nie ma ale podniesienie o 1 bloczek i utworzenie w ten sposób ścianki kolankowej pozytywnie wpłynie zarówno na wygląd domu jak i naświetlenie pomieszczeń.

• Like 1

Głównie mi chodzi o większy dopływ światła do okien i tarasu.

Wydaje mi się, że teraz okap może zacieniać okna.

Niestety, masz ściankę kolankową. Zlikwiduj.

Nisko okap (u mnie ze 30cm poniżej poziomu sufitu) latem zacieni i zmniejszy przegrzanie a zimą wpuści całe słoneczko.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?228998-Bud%C5%BCetowy-(TCO)-z-przyci%C4%99tym-bud%C5%BCetem-przy-stacji-PKP-z-widokiem-na-las&p=7570636&viewfull=1#post7570636

Do tego ścianka kolankowa wymaga wieńca, termoizolacji z trzech stron - to robią się spore kwoty.

Nie rób okna narożnego. Co chwila pojawia się temat, że tam wieje i/lub skropliny.

Tu (chyba) ostatni taki wątek

To ja też edyta.

EDIT:

Okap 770 mm

Podbitka na wysokości stropu tj. 2700 mm

U mnie ma z rynną jakieś 105cm od powierzchni otynkowanej ściany (na projektach jest zazwyczaj od osi muru). I koniec okapu jest z 25-30cm poniżej poziomu sufitu (podbitka ma lekki spadek do zewnątrz, więc nie da się określić dokładnie jej poziomu).

Tak wysoko, i tak mały jak Twój wpuści zdecydowanie więcej słońca latem i bardziej przegrzeje dom.

W projekcie było tak:

attachment.php?attachmentid=464168

Finalnie okap jest trochę dłuższy i schodzi niżej - krokwie były z zapasem i tak przy wybranej dachówce pasowało dekarzowi.

Okap.jpg

Edytowane przez Kaizen

Niestety, masz ściankę kolankową. Zlikwiduj.

Nisko okap (u mnie ze 30cm poniżej poziomu sufitu) latem zacieni i zmniejszy przegrzanie a zimą wpuści całe słoneczko.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?228998-Bud%C5%BCetowy-(TCO)-z-przyci%C4%99tym-bud%C5%BCetem-przy-stacji-PKP-z-widokiem-na-las&p=7570636&viewfull=1#post7570636

Do tego ścianka kolankowa wymaga wieńca, termoizolacji z trzech stron - to robią się spore kwoty.

Nie rób okna narożnego. Co chwila pojawia się temat, że tam wieje i/lub skropliny.

Tu (chyba) ostatni taki wątek

To ja też edyta.

U mnie ma z rynną jakieś 105cm od powierzchni otynkowanej ściany (na projektach jest zazwyczaj od osi muru). I koniec okapu jest z 25-30cm poniżej poziomu sufitu (podbitka ma lekki spadek do zewnątrz, więc nie da się określić dokładnie jej poziomu).

Tak wysoko, i tak mały jak Twój wpuści zdecydowanie więcej słońca latem i bardziej przegrzeje dom.

Dzięki za odpowiedź.

Generalnie jedyne doświetlanie od południa to drzwi balkonowe 4000/2300 ale zakryte są zadaszonym tarasem z bryły o głębokości ponad 5,5m. Od zachodu mam fix 2x 1800/2300 i tylko tam by twój zamysł jako tako podziałał.

Nie wiem czy podniesienie o bloczek nie będzie korzystniejsze głównie dla tego potężnego tarasu.

Generalnie jedyne doświetlanie od południa to drzwi balkonowe 4000/2300 ale zakryte są zadaszonym tarasem

Nie widzę tego zadaszenia na projekcie.

Od zachodu mam fix 2x 1800/2300 i tylko tam by twój zamysł jako tako podziałał.

Od południa (jak na fotkach) mój okap (105cm i ze 25cm poniżej poziomu podłogi) zasłania całe okno w czerwcu (a trzeba pamiętać, że później, chociaż robi się coraz cieplej to słońce operuje coraz niżej). Przy oknie do samej podłogi, mniejszy okap, wyżej i od zachodu zasłoni w upały z 1/3 albo i mniej.

Dorzuciłem jeszcze przekrój z mojego projektu - IMO ściana kolankowa przy nieużytkowym poddaszu to czysta rozrzutność i komplikacja. Im niżej, tym taniej i lepiej.

Witam,

Zrobić ściankę kolankową z jednego bloczka silikatowego 20cm czy zostawić tak jak jest?

Konstrukcja dachu powinna opierać się na wieńcu, więc na ten jeden bloczek przyjdzie kolejny wieniec i będzie więcej niż 20cm. To koszt, czy nie taniej wylać po prostu wyższy wieniec o te 20 cm.

Nie widzę tego zadaszenia na projekcie.

Od południa (jak na fotkach) mój okap (105cm i ze 25cm poniżej poziomu podłogi) zasłania całe okno w czerwcu (a trzeba pamiętać, że później, chociaż robi się coraz cieplej to słońce operuje coraz niżej). Przy oknie do samej podłogi, mniejszy okap, wyżej i od zachodu zasłoni w upały z 1/3 albo i mniej.

Dorzuciłem jeszcze przekrój z mojego projektu - IMO ściana kolankowa przy nieużytkowym poddaszu to czysta rozrzutność i komplikacja. Im niżej, tym taniej i lepiej.

Zadaszenie jest widoczne na rzutach elewacji.

Podniesienie o jeden bloczek podwyższyło by okap i wpadałoby więcej światła na taras (40m2) i do domu przez 4 metrowe HST.

Poproszę projektanta o lepsze wizualizację, ale skłaniam się jak na razie ku podwyższeniu ze względu na względy estetyczne.

Czy koszty wzrosną, aż tak dramatycznie?

Edytowane przez kmyg

Konstrukcja dachu powinna opierać się na wieńcu, więc na ten jeden bloczek przyjdzie kolejny wieniec i będzie więcej niż 20cm. To koszt, czy nie taniej wylać po prostu wyższy wieniec o te 20 cm.

Nie rozumiem.

Nie wystarczy na strop dać bloczek a na bloczek wieniec? Wtedy mamy np. 25+20.

Nie rozumiem.

Zamieść cały rzut boczny i wtedy nie będzie dyskusji, strop trzyma wieniec W1 natomiast wieniec W2 wystaje poza strop o 28 cm i dopiero jest murłata 14 cm.

Prawdopodobnie wieniec W2 jest małą ścianką kolankową.

Dlatego oprócz bloczka 20 - 24cm w wysokości nic tu nie wzrośnie.

Prościej jest wylać wyższy wieniec ale do tego dochodzą szalunki i beton, dlatego wieniec w stropie kończy się na poziomie stropu a po wymurowaniu ściany przychodzi normalny wieniec i murłata.

Oczywiście oprócz samego bloczka w wieńcu stropu należy zakotwić zbrojenie słupów.

Dlatego we wszystkich sprawach technicznych należy się skontaktować z konstruktorem lub projektantem bo oni wiedzą więcej o samej konstrukcji domu ale to jest zrozumiałe.

Edytowane przez Mareks77

Nie rozumiem.

Tak, ale to więcej roboty dla 20cm. Skoro i tak trzeba zaszalować, zazbroić i wylać wieniec, to czy nie warto zrobić w jednym procesie o te 20cm więcej? Do przekalkulowania. Reszta jak pisze Mareks77, przede wszystkim najpierw musi się wypowiedzieć konstruktor.

Zadaszenie jest widoczne na rzutach elewacji.

A, to jest we wnęce... Też się dałem wrowbić we wcięcie. Dużo mniejsze, ale i tak żałuję. Nie rób tego - rób regularny prostokąt. Twoje wcięcie jest droższe, niż gdybyś tam miał wnętrze domu. Bo zwiększa ilość m2 ściany zewnętrznej (w tym elewacji) - dokładniej rzecz ujmując to sama powierzchnia ścian zewnętrznych się nie zmienia, ale dochodzi słup, który też trzeba do niej doliczyć i zaizolować jak ścianę. Strop w tej wnęce trzeba dodatkowo zaizolować od spodu (czego byś nie robił, jakby był we wnętrzu domu) i wykończyć.

Jeżeli dookoła masz belkę, a nie równo ze stropem - to kolejne m2 termoizolacji i tynku. Sam słup z fundamentem i belka też dodatkowo kosztują. Same dodatkowe koszty - a ilość m2 PU spada. Dopłacasz za to, żeby mieć mniejszy dom.

Jak masz wątpliwości, że obwód się nie zmienia, to ułóż sobie obrys z zapałek i "wyprostuj" do prostokąta - nie będziesz potrzebował więcej zapałek (a jak zrobisz z zapałek też słup, to nawet ujmiesz zapałek).

Czy koszty wzrosną, aż tak dramatycznie?

W porównaniu do położenia murłaty na stropie (jak u mnie - nie u Ciebie) znacząco. Bo dochodzi drogi i pracochłonny wieniec (osobne szalowanie, przyjazd pompogruchy itd.). Do tego koszt izolacji tej ściany z trzech stron zamiast tylko od góry (to się wydaje - a wychodzi dobre kilkadziesiąt jak nie ponad 100m2 z czego połowa jeszcze z tynkiem - konkretna kasa).

Edytowane przez Kaizen

Domek wygląda troszkę lepiej. To ocena raczej subiektywna. Nie wiem jaki kąt padania słońca przyjęto :) ale cień na wizualizacji przed podniesieniem nachodził jeszcze troszkę na okno a po podniesieniu jest zupełnie OK..

Jeśli zmiana nie koliduje z wysokością zabudowy to jak najbardziej jest pożądana.

Edytowane przez Mareks77