Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W Polsce brakuje ponad milion kobiet. Pokolenie starych kawalerów.

henryk_witos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam (nie mamy) żadnej pewności, że w sytuacji krytycznej NATO zaangażuje swoje siły wojskowe w obronie Polski.

W obecnych czasach agresorem może być rosja lub białoruś.

Mam nadzieję, że nigdy nie będzie testowana potrzeba interwencji NATO dla obrony Polski.

Należy maksymalnie pomagać Ukrainie - wojskowo, gospodarczo i humanitarnie.

Mniej więcej się zgadzam. Amen.

No ale mówimy co by się stało, gdyby jednak Ukraina rady nie dała, prawda? Albo gdyby Ameryka stwierdziła, że czas na pokój, a po tym czasie Rosja by się odbudowała militarnie. Albo gdyby w czasie rozmów pokojowych Rosja weszła na Białoruś - przecież to dla nas czerwony alarm.

Mój kolega, Białorusin mieszkający w Polsce od lat i prowadzący firmę budowlaną twierdzi, że Ukraińcy wcale za grosze nie pracują. Wręcz jest oburzony, że chcą 8 tysi na dzień dobry, czyli wcale nie mniej niż Polacy.

Wysłanie na Ukrainę ciężkiego sprzętu było blokowane politycznie, bo sprzęt ten miał jechać prosto z fabryk Rheinmetall. Z niemieckim wsparciem był cały cyrk. Dopiero niedawno Niemcy się przeorientowali i zdaje się nie liczą zbytnio na ruski gaz. Ale to dopiero niedawno.

To czy Ukraińcy chcą 8k to zależy co mają robić. Na działkach ROD mieszkają Ukraińcy ona pracowała w lumpeksie później telemarketing on budowlaniec. Czyli nie elita a przyjechali wiele lat przed wojną.

Rozmawimy o tym co jest i o tym co prawdopodobnie się wydarzy. W czasie od 0-5 lat ruski nie stanowią dla nas zagrożenia. Chociaż sądzę że więcej. Pamiętaj to "MY" mamy forsę i technologię. Dobrze że się zbroimy jeszcze tylko trzeba powrócić do poboru aby mieć teoretyczne rezerwy.

Pozatym powrót do pobory raczej daje bufor kulibobowi bo prędzej wezmą na W młodego po przeszkoleniu niż 40 letniego kuliboba z kategorią D.

Jeśli nie uda się ewakuować za granice to przynajmniej na starcie mieszkam po lepszej stronie Wisły.

Rozmawimy o tym co jest i o tym co prawdopodobnie się wydarzy. W czasie od 0-5 lat ruski nie stanowią dla nas zagrożenia. Chociaż sądzę że więcej. Pamiętaj to "MY" mamy forsę i technologię. Dobrze że się zbroimy jeszcze tylko trzeba powrócić do poboru aby mieć teoretyczne rezerwy.

Mamy też prawo być w trakcie konfliktu kompetentnie prowadzeni i poddawani rozkazom, a w czasie pokoju nasze Państwo zarządzane. Jest tak? Ja mam syna wieku 18 lat i nie chciałbym, aby jakiś głupek z Rządu wysłał go prosto na śmierć, bo "w tych czasach trzeba ginąć za ojczyznę". Mam wszelkie podstawy twierdzić, że posady państwowe służą przede wszystkim do zasilenia portfela, nawet kosztem obywatela. Pół biedy jak kradną czy stwarzają korupcję, ale tym razem chodzi o nasze zycie. Ruskie nie żartują, wręcz epatują okrucieństwem pokazując zniewieściałej Europie co mogą zrobić. Być może mamy technologię, ale sprzęt i amunicję się produkuje, bo to się zużywa w określonym tempie. Obecnie tylko USA jest w stanie dostarczyć odpowiednie ilości. Jak się USA odwidzi, to leżymy.

Ja mam syna wieku 18 lat i nie chciałbym, aby jakiś głupek z Rządu wysłał go prosto na śmierć, bo "w tych czasach trzeba ginąć za ojczyznę".

Po to właśnie dzisiaj walczy Ukraina żebyśmy za parę lat my albo nasze dzieci nie musieli.

A Amerykanom się odwidzi bo dla nich morze południowo Chińskie jest priorytetowe więc no wiecie rozumiecie macie zasoby finansowe to sobie poradzicie .:(

Amerykanie to sugerują od dawna. Czy Europa jest jakaś niedorozwinięta, że musi jej bronić kraj zza oceanu?

Po to właśnie dzisiaj walczy Ukraina żebyśmy za parę lat my albo nasze dzieci nie musieli.

Amerykanie to sugerują od dawna. Czy Europa jest jakaś niedorozwinięta, że musi jej bronić kraj zza oceanu?

Nie gloryfikuj ich oni walczą za siebie my na tym zyskujemy.

Inwazja ruskich ruszyła zbrojeniówką w Europie. Będzie zimna wojna i dobrze.

W Europie mają za dużo ciepłej wody.

U nast też tak było.

Nie gloryfikuj ich oni walczą za siebie my na tym zyskujemy.

To nie gloryfikacja a bardziej doping. Jasne że walczą dla siebie a nie rzucili się nas bronić z dobroci serca.

W Europie mają za dużo ciepłej wody.

Też mam takie wrażenie, że jak ludziom jest za dobrze to im się w d... przewraca.

W USA woda w kranie jest jeszcze cieplejsza, a jakoś się nie rozbroili. Może tam elity polityczne zwyczajnie czytają książki historyczne?

Ja mam syna wieku 18 lat i nie chciałbym, aby jakiś głupek z Rządu wysłał go prosto na śmierć, bo "w tych czasach trzeba ginąć za ojczyznę".

Skoro NATO nie zostało zaatakowane, to czemu dostarcza bron na Ukrainę? Przecież to nie nasza wojna, nie nasz problem, zgadza się?

Nie bardzo rozumiem jak to wszystko widzisz. Mamy się zbroić, ale nie chcesz walczyć Ty ani Twoje dzieci. A jak jest okazja załatwić sprawę czyimiś rękami to też źle. Więc masz jakąś wizję, jak powinniśmy się zachować czy narzekasz dla narzekania?

W USA woda w kranie jest jeszcze cieplejsza, a jakoś się nie rozbroili. Może tam elity polityczne zwyczajnie czytają książki historyczne?

Rozbroili?

Potrafisz porównać sprzęt który oddaliśmy lub oddamy do tego który kupiliśmy/kupimy?

Im dłużej trwa wojna wUkrainie tym lepiej dla nas. Sadzisz dlaczego zachód sprzęt daje kroplówką?