Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WLZ - dobór odpowiedniego kabla

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

pewnie nie będę oryginalny - takich tematów na forum jest mnóstwo. Każdy wartościowy, każdy wnosi nowe informacje, lecz czytając każdy z nich, rodzą się nowe wątpliwości. Pozwoliłem więc przytoczyć swoją sytuację i poradzić się Was, którzy się z pewnością znacie lepiej niż ja. Uprzedzając pytania - oczywiście będę korzystał z pomocy uprawnionego elektryka, będzie on robił przyłącze, jednak nie daje mi spokoju kwestia doboru kabla.

Kilka istotnych informacji:

Enea, nowe przyłącze. 6kW, 0,4V, TN-C, tg φ ≤ 0,4, długość od skrzynki do przyłączane obiektu 100 metrów. Obiekt jest to budynek gospodarczy, wolnostojący. Zasilanie potrzebne dla alarmu, oświetlenia, kamer, hydroforu, czasami jakiegoś elektronarzędzia. Być może z czasem zwiększenie mocy do 10-12kW.

Elektryk, który miałby mi robić WLZ upiera się przy kablu 4x16mm2 CU. Pytanie dla mnie zasadnicze. Nie chcę podważać jego wiedzy, być może tak musi być. Nie chce na siłę oszczędzać, bo wiadomo, że takie oszczędności lubią się zemścić. Jednak czy jest konieczne zastosowanie takiego kabla? Czy nie można zastosować 4x25mm2 AL? Względy czysto ekonomiczne. Metr CU 45 złotych, metr AL 15 złotych. Przy potrzebnych ponad stu metrach oszczędność ponad 3000 złotych. Elektryk upiera się, że nie stosuje on nigdy przewodów z aluminium, i to jest jedyny argument, który usłyszałem. Stąd moje pytanie do Was. Być może zna ktoś odpowiedź dlaczego w tym przypadku lepszy będzie kabel miedziany od aluminiowego. Zastanawia mnie po prostu fakt, że enea doprowadziła do skrzynki kabel również aluminiowy, dlaczego jest więc on gorszy?

Hej. Skoro elektryk upiera się przy miedzi to niech Ci to logicznie uzasadni. Uzasadnienie przedstaw tu na forum, a zobaczysz jak dyskusja się rozwinie. Wracając do tematu możesz spokojnie zastosować kabel z żyłami aluminiowymi. Przekrój żył kabla dobiera się w oparciu o długotrwałe obciążenie, spadek napięcia, pętlę zwarcia współczynnik jednoczesności, warunki środowisko itp. Jeżeli wybierzesz kabel aluminiowy to kup z żyłami okrągłymi, sektor gorzej się dokręca i potrafi wychodzić przy złym ustawieniu żyły w zacisku np. w wyłączniku FR.

Po rozmowach z elektrykiem - kabel YAKXS 4x25mm2 nie może być, ponieważ będzie za duży spadek napięcia na drodze pomiędzy skrzynką a rozdzielnicą. Natomiast idealny będzie kabel YKY 4x16mm2. Nie jestem znawcą, ale z tego co wyczytałem to rozmiar większy AL jest mniej więcej tożsamy z mniejszym rozmiarem CU. Dlaczego więc mój elektryk tak twierdzi? Według niego spadek na tejże lini w przypadku kabla AL będzie powyżej 6 procent - nie mam pojęcia jak on to wyliczył. Mi w kalkulatorach wychodzi podobnie dla kabla AL i mniejszego o rozmiar CU. Nie jestem elektrykiem, może sam źle myśle, ale coś mi tutaj nie pasuje… Dodam tylko - bo nie wspomniałem w pierwszym poście, że zabezpieczenie przedlicznikowe to 3x10A, a w rozdzielni głównej 3x6A. Choć raczej informacja ta nic nie zmienia.

Po rozmowach z elektrykiem - kabel YAKXS 4x25mm2 nie może być, ponieważ będzie za duży spadek napięcia na drodze pomiędzy skrzynką a rozdzielnicą. Natomiast idealny będzie kabel YKY 4x16mm2. Nie jestem znawcą, ale z tego co wyczytałem to rozmiar większy AL jest mniej więcej tożsamy z mniejszym rozmiarem CU. Dlaczego więc mój elektryk tak twierdzi? Według niego spadek na tejże lini w przypadku kabla AL będzie powyżej 6 procent - nie mam pojęcia jak on to wyliczył. Mi w kalkulatorach wychodzi podobnie dla kabla AL i mniejszego o rozmiar CU. Nie jestem elektrykiem, może sam źle myśle, ale coś mi tutaj nie pasuje… Dodam tylko - bo nie wspomniałem w pierwszym poście, że zabezpieczenie przedlicznikowe to 3x10A, a w rozdzielni głównej 3x6A. Choć raczej informacja ta nic nie zmienia.

Już pisałem, zmień "elektryka" na elektryka. Spadki napięcia na 16 cu i 25 al będą podobne. Daj panu "elektrykowi kartkę i długopis i niech napisze wzór i policzy spadek napięcia dla jednego i drugiego. Zabezpieczenie w rozdzielnicy też bez sensu, to ten sam elektryk zaproponował?

Hmm… przedstawiona mi konfiguracja rozdzielnicy:

2 x gniazdo modułowe (na szynę) 230V z uziemieniem (bolec) - każe zabezpieczone osobnym wyłącznikiem nadprądowym 1P B6A (kolejno z fazy L2 oraz fazy L3)

4 x wyłącznik nadprądowy 1P B6A (dwa dla gniazd jak wyżej oraz dwa podłączone do fazy L1)

1 x wyłącznik różnicowy 4P 25A 30mA typ AC (wszystkie wyłączniki nadprądowe 1P B6 wyprowadzone z wyłącznika różnicowego wg opisu jak wyżej)

Jak wobec tego można by nie „ograniczać się”? Zastosować B10 zamiast B6 w rozdzielnicy? Wówczas w przypadku przekroczenia tej wartości zadziałają te w rozdzielnicy czy w skrzynce?

• Like 1

Po rozmowach z elektrykiem - kabel YAKXS 4x25mm2 nie może być, ponieważ będzie za duży spadek napięcia na drodze pomiędzy skrzynką a rozdzielnicą. Natomiast idealny będzie kabel YKY 4x16mm2. N

attachment.php?attachmentid=464246

attachment.php?attachmentid=464247

I teraz pytanie:

Czy to "elektryk" jest idiotą, czy za idiotę ma Ciebie?

I czy odpowiedź na powyższe pytanie ma jakiekolwiek znaczenie dla Twojej chęci zatrudniania go?

w rozdzielnicy ma być 3x6 - na każdą fazę po jednym B6.

6A x 230V=1380W nawet, przy cos fi =1. To byle czajnik, toster, pralka, zmywarka i inne urządzenia grzejące z większą mocą wywalać będą te bezpieczniki.

W ogóle przyłącze 6kW nie ma sensu na trzech fazach - kabel możesz położyć 4x na zapas, ale albo weź większą moc (żeby zabezpieczenie było minimum C16A i wtedy 3f) albo 1f (jeżeli nie będzie żadnego urządzenia naprawdę trzyfazowego) przyłącze.

SpadekCU.jpg

SpadekAL.jpg

Edytowane przez Kaizen

Jak wobec tego można by nie „ograniczać się”? Zastosować B10 zamiast B6 w rozdzielnicy? Wówczas w przypadku przekroczenia tej wartości zadziałają te w rozdzielnicy czy w skrzynce?

Masz określone ograniczenia przyłaczenia, tutaj 10A czyli na 1 fazę 2,5 kW to chyba nikt rozsądny nie podłączy odbiornika 5kW. Nawet jeśli raz na rok się pomylisz to przebiegniesz 100m. Za to nie musisz co 5 minut biegać do rozdzielnicy bo czajnika nie da się podłączyć. Masz możliwość 3 x 2,5kW i z tym da się jakoś funkcjonować. Wszystko z silnikiem w okolicach 1 kW a czasem i mniej będzie wywalało to B6. Kiepski zasilacz impulsowy o mocy 200W potrafi czasami wyzwolić B10. Kumaty elektryk Ci to wyjaśni.

Ps. Rozumiem że to rozwiązanie tymczasowe a nie dom ale 6A może z dużą dozą prawdopodobieństwa utrudnić korzystanie z wspomnianego hydroforu i elektronarzędzi.

Edytowane przez Remiks

attachment.php?attachmentid=464246

attachment.php?attachmentid=464247

I teraz pytanie:

Czy to "elektryk" jest idiotą, czy za idiotę ma Ciebie?

I czy odpowiedź na powyższe pytanie ma jakiekolwiek znaczenie dla Twojej chęci zatrudniania go?

6A x 230V=1380W nawet, przy cos fi =1. To byle czajnik, toster, pralka, zmywarka i inne urządzenia grzejące z większą mocą wywalać będą te bezpieczniki.

W ogóle przyłącze 6kW nie ma sensu na trzech fazach - kabel możesz położyć 4x na zapas, ale albo weź większą moc (żeby zabezpieczenie było minimum C16A i wtedy 3f) albo 1f (jeżeli nie będzie żadnego urządzenia naprawdę trzyfazowego) przyłącze.

1. Czy Ty widzisz podaną konfigurację rozdzielnicy ? Liczysz spadek dla odbiorników trójfazowych gdzie w rozdzielnicy są jedno fazowe.

2. To 20 kw do obliczeń to niby skąd skoro autor podaje 6 kw do max 12 kw

1. Czy Ty widzisz podaną konfigurację rozdzielnicy ? Liczysz spadek dla odbiorników trójfazowych gdzie w rozdzielnicy są jedno fazowe.

2. To 20 kw do obliczeń to niby skąd skoro autor podaje 6 kw do max 12 kw

A co, dla 2kW i 1f spadki będą różne dla 16mm2CU i 25mm2AL?