gilange 17.03.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Dzień dobry,posiadam piec gazowy kondensacyjny 1 funkcyjny 20 kW i zamierzam dobrać do niego bojler (wymiennik z 1 wężownicą) 140 l do CWU. Czy nie będzie to za mało dla 3 (w przyszłości pewnie więcej) osobowej rodziny? 2 łazienki, 2 prysznice i wanna, zmywarka, bojler w pomieszczeniu ogrzewanym (jak jeszcze jakieś info potrzebne to proszę pisać). Ile czasu taki bojler regeneruje ciepło z pomocą kotła 1 funkcyjnego? czy muszę rozglądać się za czymś większym (większe straty ciepła), czy może fakt, że wszyscy członkowie rodziny nie chodzą się kąpać jeden po drugim, pozwoli wystarczająco szybko zregenerować ciepło w mniejszym bojlerze? Z drugiej strony kocioł kondensacyj na niższych "obrotach" ma lepszą sprawność, (dodatkowo w domu 100% podłogówką), a wydaje mi się, że przy większym bojlerze będę mógł pozwolić sobie na niższa temp CWU. Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2023 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 20kW to jesteś w stanie ogrzewać prawie przepływowo. Więc każdy wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 17.03.2023 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 20kW to jesteś w stanie ogrzewać prawie przepływowo. Więc każdy wystarczy. to jest następujący kocioł https://beretta.pl/wp-content/uploads/2019/07/MySMART-CSI_RSI-Instrukcja-obs%C5%82ugi.pdfdf te 20 kW to nominalne obciążenie cieplne, nie wiem czy można to interpretować jako pełna moc przekazana przez wężownice na wodę CWU, ale ja się nie znam. W takim razie 140 wystarczy pewnie z nawiązką. Dzięki @Kaizen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.03.2023 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 120 -150 litów jest optymalnym rozwiązaniem.Kocioł mocy 20 kW też wystarczy na nagrzanie tego zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 20.03.2023 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 @d7d zapewne nagrzeje taki zbiornik, ale jaki czas to zajmie po "wyjechaniu" całego ciepła z bojlera. Myślę, że kąpiel i prysznic równolegle może wyciągnąć z niego całą ciepłą wodę - tam nie 140 l będzie nagrzane tylko jakaś część w górnej część bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 20.03.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 ja mam 120 litrów i jest wystarczający na rodzinę 2+1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiu36100 29.05.2023 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Nie będę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj czy do bojlera co z płaszczem można zamontować grzałkę tam gdzie się wkręca anodę magnezową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 30.05.2023 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 Nie będę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj czy do bojlera co z płaszczem można zamontować grzałkę tam gdzie się wkręca anodę magnezową.[ATTACH=CONFIG]465178[/ATTACH] To musisz go postawić do góry nogami, bo anoda zwykle jest na górze, a grzać trzeba od dołu. No i bez anody za kilka lat będą dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts