Gik 19.03.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Załóżmy 50% autokonsumpcji (tej prawdziwej i tej wynikającej z bilansowania godzinowego). nie zakładaj dziwnych rzeczy. Pochwal się sumą godzin z saldem ujemnym z faktury w tym okresie. Zobaczymy, do ilu spadnie te 39%. Mam gdzieś jakie mam saldo. Jestem na netmeteringu z rozliczeniem rocznym. Zbilansuje się na 0 i tyle jest dla mnie istotne. Zresztą faktury gdzieś w sierpniu przyjdą. I co ma tu spaść? To jest pomiar rzeczywisty 1 do 1. Całkowity przepływ prądu w moim domu. Cuda na fakturze mnie nie interesują. A czepiając się autononsumcji to ogrzewanie ją zwiększa... ale w większości przypadków kiedy jest słonecznie - ogrzewania nie potrzeba wiele. Przynajmniej tak dzieje się w większości dobrze budowanych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.03.2023 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Załóżmy 50% autokonsumpcji (tej prawdziwej i tej wynikającej z bilansowania godzinowego). ... Co to jest w twoich teoriach "autokonsumpcja prawdziwa" vs."autokonsumpcja wynikająca z bilansowania godzinowego" ?? Którą autokonsumpcją się rozliczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2023 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 I co ma tu spaść? To jest pomiar rzeczywisty 1 do 1. Całkowity przepływ prądu w moim domu. Cuda na fakturze mnie nie interesują. Procent energii przepuszczanej przez magazyn. Pomiar rzeczywisty nie przechodzi już przez magazyn, bo zostało wprowadzone bilansowanie godzinowe. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8161420&viewfull=1#post8161420 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378565-Saldo-dodatnie-saldo-ujemne&p=8154178&viewfull=1#post8154178 Wzór z Ustawy o OZE. Jak dotąd rozliczało Ci się na zero, to teraz będą kWh przepadały - a przy net-billingu pokryłbyś tym (i brakiem 20% potrącenia) koszty abonamentowe a może i dostał gotówkę do ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.03.2023 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 A ileż wychodzi przy tak małej instalacji bez ogrzewania przy bilansowaniu godzinowym? 20% w drogiej strefie to mam bez PV które gros produkuje w tejże strefie - więc jakbym zamontował PV to pewnie miałbym sporo poniżej 10%. Z zapasem przyjąłem 20%. Jeżeli przyjmujesz autokonsumpcję na poziomie 50% to teoretyzujesz nie znając się na temacie czy masz twarde dowody? Masz 20% w drogiej taryfie bo masz podłogowe ogrzewanie elektryczne z COP = 1. W jaki sposób można mieć 20% w drogiej taryfie nie mając ogrzewania elektrycznego? Taryfa dzienna G12 20% z 2800 kWh to jest 560 kWh rocznie czyli 1,5 kWh dziennie 1,5 kWh / 14 h = 0,110 kW Taryfa nocna G12 80% x 2800 kWh = 2240 kWh czyli 6,14 kWh dziennie i 6,14 kWh / 10 h = 0,614 kW Ciekawe proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 19.03.2023 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Nie wiem czy dobrze myślę... chodzi mu o autokonsumpcje z samej produkcji? Ja akurat nie lubię jej brać pod uwagę, bo nie odzwierciedla realnych wyników. Ale na moim przykładzie wygląda ona tak: Czyli lepiej niż realna. Ale wciąż brakuje do 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Nie wiem czy dobrze myślę... chodzi mu o autokonsumpcje z samej produkcji? Ja akurat nie lubię jej brać pod uwagę, bo nie odzwierciedla realnych wyników. Kliknąłeś w pierwszy link #23? Nie odczytasz "autokonsumpcji" wynikającej z bilansowania godzinowego bez danych z faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.03.2023 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Autokonsumpcja 50% z PV która produkuje 2800 kWh lub 3150 kWh rocznie ?Może Kaizen sam wyjaśni co chciał przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 19.03.2023 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Kliknąłeś w pierwszy link #23? Nie odczytasz "autokonsumpcji" wynikającej z bilansowania godzinowego bez danych z faktury. Nie mam pojecia jaka jest wynikająca z bilansowania, przy netmetteringu to mi ona... lata. a co do Jak dotąd rozliczało Ci się na zero, to teraz będą kWh przepadały - a przy net-billingu pokryłbyś tym (i brakiem 20% potrącenia) koszty abonamentowe a może i dostał gotówkę do ręki. Naprawdę rozliczają koszty abonamentowe? A co do gotówki do ręki... to zapomnij... wierzysz w to? Na prawdę? Ja daje całe 0,001% że takie coś się wydarzy. Jak dla mnie to nie realne i spowodowało by znacznie większe straty dla nas wszystkich. Nawet zwracanie kosztów dystrybucji z nadwyżki przy netbilingu jest zbyt kontrowersyjne i niemal nie realne... bo co z tego ma ZE? Poza problemami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2023 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Nie mam pojecia jaka jest wynikająca z bilansowania, przy netmetteringu to mi ona... lata. Nie masz pojęcia, ale nie przeszkadza Ci to kwestionować 50%? O tak dla trollingu? I nie całkiem lata, bo od zbilansowanych godzinowo kWh nie przepada 20%. Naprawdę rozliczają koszty abonamentowe? Jeszcze nie bo 20% niewykorzystanych środków jest do odebrania w trzynastym miesiącu. 2) prosument energii odnawialnej, prosument zbiorowy energii odnawialnej lub prosument wirtualny energii odnawialnej w ramach rozliczenia, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, nie wykorzysta zgromadzonych dla danego miesiąca kalendarzowego środków odpowiadających wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej w tym miesiącu w okresie 12 kolejnych miesięcy kalendarzowych, to niewykorzystane środki stanowią nadpłatę, która jest zwracana prosumentowi energii odnawialnej, prosumentowi zbiorowemu energii odnawialnej lub prosumentowi wirtualnemu energii odnawialnej przez sprzedawcę, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, w terminie nie dłuższym niż do końca 13. miesiąca następującego po danym miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.03.2023 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2023 Kliknąłeś w pierwszy link #23? Nie odczytasz "autokonsumpcji" wynikającej z bilansowania godzinowego bez danych z faktury. Co Ty nie napiszesz... Nie mam faktury a jednak widzę swoją "autokonsumpcję". Nie masz pojęcia o czym piszesz. Zaczynasz trollować kolejny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.03.2023 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Panowie bierzcie "angielki", róbcie dostępy do kominów byle palić bo będą JAJCA!!! Moje wróżby się nie sprawdzają podobno ale , PV miałem w 2015r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 22.03.2023 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Co Ty nie napiszesz... [ATTACH=CONFIG]464315[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]464316[/ATTACH] Nie mam faktury a jednak widzę swoją "autokonsumpcję". Nie masz pojęcia o czym piszesz. Zaczynasz trollować kolejny temat. To ENEA udostępnia takie coś online? Pytałem niedawno o to i nikt nie pomógł w tym zagadnieniu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381666-ENEA-netbilling-i-bilansowanie-mi%C4%99dzyfazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 22.03.2023 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Panowie bierzcie "angielki", róbcie dostępy do kominów byle palić bo będą JAJCA!!! . Czym są 'angielki'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.03.2023 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Czym są 'angielki'? "angielki" to mieszkanki Anglii Kuchnia węglowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 22.03.2023 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 To ENEA udostępnia takie coś online? Pytałem niedawno o to i nikt nie pomógł w tym zagadnieniu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381666-ENEA-netbilling-i-bilansowanie-mi%C4%99dzyfazowe Też nie wiedziałem że coś takiego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.03.2023 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) Też nie wiedziałem że coś takiego jest. ENEA -> ebok -> Zużycia i odczyty -> Dane dobowo-godzinowe Nie "leci" na bieżąco, Ostatni zapis mam z 19.03.2023. Można pobrać plik *.csv Po zalogowaniu się można otworzyć kolejną stronę https://ebok.enea.pl/meter/summaryBalancingChart Edytowane 22 Marca 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.03.2023 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) ENEA -> ebok -> Zużycia i odczyty -> Dane dobowo-godzinowe Nie "leci" na bieżąco, Ostatni zapis mam z 19.03.2023. Można pobrać plik *.csv Po zalogowaniu się można otworzyć kolejną stronę https://ebok.enea.pl/meter/summaryBalancingChart Dzięki! O to właśnie pytałem. Widać, że bilansowanie poprawia autokonsumpcję. Szkoda, że nie ma podsumowania w danym dniu. Co prawda łatwo to zrobić pobierając csv-a... EDIT: Pojawiają się też ciekawostki... Za jeden z dni zauważyłem takie coś: Edytowane 23 Marca 2023 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 23.03.2023 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Mam wrażenie że ten podgląd w ENEI coś dziwnie pokazuje, od listopada przed bilansowaniem średnie dziennie zużycie w okolicach 30kWh. Wygląda to tak jakby ktoś sobie policzył średnią tyle żeby się zgadzało. Najwięcej oddanej energii nie mam w lipcu czy czerwcu, tylko we wrześniu co jest jeszcze większą bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts