Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Roczne zużycie poniżej 2800kWh a montaż fotowoltaiki

Maniek82r

Recommended Posts

Załóżmy 50% autokonsumpcji (tej prawdziwej i tej wynikającej z bilansowania godzinowego).

nie zakładaj dziwnych rzeczy.

Pochwal się sumą godzin z saldem ujemnym z faktury w tym okresie. Zobaczymy, do ilu spadnie te 39%.

Mam gdzieś jakie mam saldo. Jestem na netmeteringu z rozliczeniem rocznym. Zbilansuje się na 0 i tyle jest dla mnie istotne. Zresztą faktury gdzieś w sierpniu przyjdą.

I co ma tu spaść? To jest pomiar rzeczywisty 1 do 1. Całkowity przepływ prądu w moim domu. Cuda na fakturze mnie nie interesują.

A czepiając się autononsumcji to ogrzewanie ją zwiększa... ale w większości przypadków kiedy jest słonecznie - ogrzewania nie potrzeba wiele. Przynajmniej tak dzieje się w większości dobrze budowanych domów.

Załóżmy 50% autokonsumpcji (tej prawdziwej i tej wynikającej z bilansowania godzinowego).

...

Co to jest w twoich teoriach

"autokonsumpcja prawdziwa" vs."autokonsumpcja wynikająca z bilansowania godzinowego" ??

Którą autokonsumpcją się rozliczasz? ;)

I co ma tu spaść? To jest pomiar rzeczywisty 1 do 1. Całkowity przepływ prądu w moim domu. Cuda na fakturze mnie nie interesują.

Procent energii przepuszczanej przez magazyn. Pomiar rzeczywisty nie przechodzi już przez magazyn, bo zostało wprowadzone bilansowanie godzinowe.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379386-Net-billinng-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87&p=8161420&viewfull=1#post8161420

attachment.php?attachmentid=461157&d=1664284531

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378565-Saldo-dodatnie-saldo-ujemne&p=8154178&viewfull=1#post8154178

Wzór z Ustawy o OZE.

attachment.php?attachmentid=461174

Jak dotąd rozliczało Ci się na zero, to teraz będą kWh przepadały - a przy net-billingu pokryłbyś tym (i brakiem 20% potrącenia) koszty abonamentowe a może i dostał gotówkę do ręki.

A ileż wychodzi przy tak małej instalacji bez ogrzewania przy bilansowaniu godzinowym?

20% w drogiej strefie to mam bez PV które gros produkuje w tejże strefie - więc jakbym zamontował PV to pewnie miałbym sporo poniżej 10%. Z zapasem przyjąłem 20%.

Jeżeli przyjmujesz autokonsumpcję na poziomie 50% to teoretyzujesz nie znając się na temacie czy masz twarde dowody?

Masz 20% w drogiej taryfie bo masz podłogowe ogrzewanie elektryczne z COP = 1.

W jaki sposób można mieć 20% w drogiej taryfie nie mając ogrzewania elektrycznego?

Taryfa dzienna G12

20% z 2800 kWh to jest 560 kWh rocznie czyli 1,5 kWh dziennie :)

1,5 kWh / 14 h = 0,110 kW

Taryfa nocna G12

80% x 2800 kWh = 2240 kWh czyli 6,14 kWh dziennie i

6,14 kWh / 10 h = 0,614 kW

Ciekawe proporcje :)

Nie wiem czy dobrze myślę... chodzi mu o autokonsumpcje z samej produkcji? Ja akurat nie lubię jej brać pod uwagę, bo nie odzwierciedla realnych wyników.

Kliknąłeś w pierwszy link #23?

Nie odczytasz "autokonsumpcji" wynikającej z bilansowania godzinowego bez danych z faktury.

Nie odczytasz "autokonsumpcji" wynikającej z bilansowania godzinowego bez danych z faktury.

Nie mam pojecia jaka jest wynikająca z bilansowania, przy netmetteringu to mi ona... lata.

a co do

Jak dotąd rozliczało Ci się na zero, to teraz będą kWh przepadały - a przy net-billingu pokryłbyś tym (i brakiem 20% potrącenia) koszty abonamentowe a może i dostał gotówkę do ręki.

Naprawdę rozliczają koszty abonamentowe?

A co do gotówki do ręki... to zapomnij... wierzysz w to? Na prawdę? Ja daje całe 0,001% że takie coś się wydarzy. Jak dla mnie to nie realne i spowodowało by znacznie większe straty dla nas wszystkich.

Nawet zwracanie kosztów dystrybucji z nadwyżki przy netbilingu jest zbyt kontrowersyjne i niemal nie realne... bo co z tego ma ZE? Poza problemami.

• Like 1

Nie mam pojecia jaka jest wynikająca z bilansowania, przy netmetteringu to mi ona... lata.

Nie masz pojęcia, ale nie przeszkadza Ci to kwestionować 50%? O tak dla trollingu?

I nie całkiem lata, bo od zbilansowanych godzinowo kWh nie przepada 20%.

Naprawdę rozliczają koszty abonamentowe?

Jeszcze nie bo 20% niewykorzystanych środków jest do odebrania w trzynastym miesiącu.

2) prosument energii odnawialnej, prosument zbiorowy energii odnawialnej lub prosument wirtualny energii odnawialnej w ramach rozliczenia, o którym mowa w ust. 1a pkt 2, nie wykorzysta zgromadzonych dla danego miesiąca kalendarzowego środków odpowiadających wartości energii elektrycznej wprowadzonej do sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej w tym miesiącu w okresie 12 kolejnych miesięcy kalendarzowych, to niewykorzystane środki stanowią nadpłatę, która jest zwracana prosumentowi energii odnawialnej, prosumentowi zbiorowemu energii odnawialnej lub prosumentowi wirtualnemu energii odnawialnej przez sprzedawcę, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, w terminie nie dłuższym niż do końca 13. miesiąca następującego po danym miesiącu.

Co Ty nie napiszesz...

ENEA Dane dobowo-godzinowe przed bilansowaniem 2023-03-10.jpg

ENEA Dane dobowo-godzinowe po bilansowaniu 2023-03-10.jpg

Nie mam faktury a jednak widzę swoją "autokonsumpcję".

Nie masz pojęcia o czym piszesz.

Zaczynasz trollować kolejny temat.

Co Ty nie napiszesz...

[ATTACH=CONFIG]464315[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]464316[/ATTACH]

Nie mam faktury a jednak widzę swoją "autokonsumpcję".

Nie masz pojęcia o czym piszesz.

Zaczynasz trollować kolejny temat.

To ENEA udostępnia takie coś online? Pytałem niedawno o to i nikt nie pomógł w tym zagadnieniu :(

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381666-ENEA-netbilling-i-bilansowanie-mi%C4%99dzyfazowe

Też nie wiedziałem że coś takiego jest.

ENEA -> ebok -> Zużycia i odczyty -> Dane dobowo-godzinowe

Nie "leci" na bieżąco,

Ostatni zapis mam z 19.03.2023.

Można pobrać plik *.csv

Po zalogowaniu się można otworzyć kolejną stronę

https://ebok.enea.pl/meter/summaryBalancingChart

Edytowane przez d7d

ENEA -> ebok -> Zużycia i odczyty -> Dane dobowo-godzinowe

Nie "leci" na bieżąco,

Ostatni zapis mam z 19.03.2023.

Można pobrać plik *.csv

Po zalogowaniu się można otworzyć kolejną stronę

https://ebok.enea.pl/meter/summaryBalancingChart

Dzięki!

O to właśnie pytałem. Widać, że bilansowanie poprawia autokonsumpcję. Szkoda, że nie ma podsumowania w danym dniu. Co prawda łatwo to zrobić pobierając csv-a...

EDIT:

Pojawiają się też ciekawostki... Za jeden z dni zauważyłem takie coś:

4a1f58c9701ba69bmed.jpg

Edytowane przez chcialbympompe

Mam wrażenie że ten podgląd w ENEI coś dziwnie pokazuje, od listopada przed bilansowaniem średnie dziennie zużycie w okolicach 30kWh. Wygląda to tak jakby ktoś sobie policzył średnią tyle żeby się zgadzało. Najwięcej oddanej energii nie mam w lipcu czy czerwcu, tylko we wrześniu co jest jeszcze większą bzdurą.