Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Unia chce domów bez kominów! Nowe nakazy i ograniczenia dla ogrzewania i budownictwa

marxxx

Recommended Posts

Kaizen napisał:

No i to wszystko zabroni mi włączyć farelkę, olejaka itd ? :lol2:

Pomijając opcję ogrzewania przez PC bez używania agregatu zewnętrznego,sprężarki.

Edytowane przez Pytajnick

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Alessandro napisał:
Najbardziej rozbawił mnie facet, który mówił, że gdyby pompa ciepła uległa awarii można tymczasowo wstawić grzejniki elektryczne...

Zapomniał, że jak nie będzie prądu, to nie da rady.

A mnie rozbawia gość, który swoich postów nie rozumie :D

Alessandro napisał:
Najlepsze jest to, że w przypadku awarii pomp ciepła ludzie nie będą mieli możliwości ogrzać domów..

Jak nie będzie prądu, to mam agregat, którego czasami na budowie używam do pracy.

Więc..kolejny armagedon skreślony.

A ponieważ i mojego postu nie zrozumiałeś, to moja PC ma możliwość zasilania CO tylko samą grzałką w trybie awaryjnym i może być zasilana agregatem.

Edytowane przez Pytajnick

Elfir napisał:
W przypadku awarii kotła na węgiel też masz problem.

Od 8 lat nie palę węglem... kocioł 20 letni przeszedł modernizację na drewno kominkowe, coś na wzór kotła szwedzkiego. W drzwiczku zasypowym zamontowany jest wspanialy obrotowy palnik na pellet wraz ze sterownikiem Plum. W sterowniku jest opcja TRYB PRACY... na pellet i na drewno. Jednym słowem mam kocioł dwupaliwowy.... oczywiście bez wymontowania palnika pelletowego w trakcie spalania drewna. WSPANIAŁY DUET !!

Drewno zalecane do powszechnego stosowania w Unii Europejskiej dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 z dnia 11 grudnia 2018 r.30 cze 2021

Mam PV 10 kWp prosumencki... a to inna melodia.

Alessandro napisał:
Od 8 lat nie palę węglem... kocioł 20 letni przeszedł modernizację na drewno kominkowe, coś na wzór kotła szwedzkiego. W drzwiczku zasypowym zamontowany jest wspanialy obrotowy palnik na pellet wraz ze sterownikiem Plum. W sterowniku jest opcja TRYB PRACY... na pellet i na drewno. Jednym słowem mam kocioł dwupaliwowy.... oczywiście bez wymontowania palnika pelletowego w trakcie spalania drewna. WSPANIAŁY DUET !!

Drewno zalecane do powszechnego stosowania w Unii Europejskiej dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 z dnia 11 grudnia 2018 r.30 cze 2021

Mam PV 10 kWp prosumencki... a to inna melodia.

Unia zaleca energię odnawialną ale nie jest tak jak piszesz / sugerujesz "zaleca spalanie drewna".

Dyrektywa 2018/2001 w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych

(93) Aby w pełni wykorzystać potencjał biomasy, która nie obejmuje torfu lub materiałów zawartych w formacjach geologicznych lub przekształconych na skamieliny, pod względem obniżania emisyjności gospodarki dzięki jej wykorzystaniu na potrzeby materiałów i energii, Unia i państwa członkowskie powinny wspierać większą, zgodną z zasadami zrównoważonego rozwoju mobilizację istniejących zasobów drewna i zasobów rolnictwa oraz opracowanie nowych systemów gospodarki leśnej i produkcji rolnej, pod warunkiem że spełnione są kryteria zrównoważonego rozwoju i ograniczenia emisji gazów cieplarnianych.

Wycinka drzew w celu spalania nie spełnia powyższych kryteriów zrównoważonego rozwoju.

Elfir napisał:
Ale co to ma za związek z awariami?

Jak ci się zepsuje twój piec, to niczym nie napalisz.

Jak zepsuje... mam w rezerwie energooszczędny grzejnik z wkładem koalitowym. Za parę miesiecy zamontowany będzie kocioł gazowy w duecie z kotłem elektrycznym zasilany z nadwyżki z PV. Po wykorzystaniu nadwyżki prądu przechodze na ogrzewanie gazowe lub na drewno-pelletowe.

Alessandro napisał:
Jak zepsuje... mam w rezerwie energooszczędny grzejnik z wkładem koalitowym. Za parę miesiecy zamontowany będzie kocioł gazowy w duecie z kotłem elektrycznym zasilany z nadwyżki z PV. Po wykorzystaniu nadwyżki prądu przechodze na ogrzewanie gazowe lub na drewno-pelletowe.

Na czym polega energooszczędność takiego grzejnika?

Grzejesz w taniej taryfie i później przez 10 godzin oddaje ciepło?

Grzejesz z COP = 1,0

Tak, z COP = 1

Cytat:

"Praca grzejnika dzieli się na dwa etapy:

Etap 1 – przetwarzanie energii elektrycznej na ciepło i MAGAZYNOWANIE go przez ceramikę KOALIT. Po osiągnięciu przez KOALIT optymalnej temperatury pobór prądu zostaje PRZERWANY. Przez cały czas od włączenia grzejnika następuje oddawanie ciepła.

Etap 2 - EMISJA ciepła zmagazynowanego w rdzeniu KOALIT-owym.

W początkowej fazie częstotliwość zmian układu „MAGAZYNOWANIE - EMISJA” charakteryzuje sie okresami poboru prądu trwajacymi około kilkunastu minut. W miarę wzrostu temperatury czas poboru prądu jest coraz krótszy, a po osiągnięciu zaprogramowanej temperatury następuje faza PODTRZYMANIA. W tej fazie zmniejsza sie zapotrzebowanie na energię elektryczną do minimum a wydłuża się czas emisji ciepła zgromadzonego przez KOALIT."

To są grzejniki najoszczedniejsze i zarazem najdroższe.

gondoljerzy napisał:
Dobrze napisałeś: jak ktoś ma klapki na oczach, to nie wie że może być inaczej. Teraz idź do lustra i poszukaj swoich klapek. skoro nie zauważasz, że dookoła Ciebie są ludzie żyjący na zupełnie innym poziomie niż Ty.

Dookola mnie zyja ludzie na o wiele wyzszym poziomie (finansowym) a mimo to wola kopcic;)

Alessandro napisał:
Tak, z COP = 1

Cytat:

"Praca grzejnika dzieli się na dwa etapy:

Etap 1 – przetwarzanie energii elektrycznej na ciepło i MAGAZYNOWANIE go przez ceramikę KOALIT. Po osiągnięciu przez KOALIT optymalnej temperatury pobór prądu zostaje PRZERWANY. Przez cały czas od włączenia grzejnika następuje oddawanie ciepła.

Etap 2 - EMISJA ciepła zmagazynowanego w rdzeniu KOALIT-owym.

W początkowej fazie częstotliwość zmian układu „MAGAZYNOWANIE - EMISJA” charakteryzuje sie okresami poboru prądu trwajacymi około kilkunastu minut. W miarę wzrostu temperatury czas poboru prądu jest coraz krótszy, a po osiągnięciu zaprogramowanej temperatury następuje faza PODTRZYMANIA. W tej fazie zmniejsza sie zapotrzebowanie na energię elektryczną do minimum a wydłuża się czas emisji ciepła zgromadzonego przez KOALIT."

To są grzejniki najoszczedniejsze i zarazem najdroższe.

Daj pan spokoj z tym belkotem marketingowym. Czyli jak dziala grzejnik? Grzalka pobiera 2KW przez 50% czasu a grzejnik grzeje z moca 1KW? Innej opcji nie ma. Czy tani czy drogi, moze byc nawet wysadzany diamentami to kazdy da tyle samo ciepla z jednostki energii. Wiedza na poziomie gimbazjum.

raxon napisał:
Dookola mnie zyja ludzie na o wiele wyzszym poziomie (finansowym) a mimo to wola kopcic;)

Co za brednie....Nie znam ani jednej osoby która przeszła z paliwa stałego na gaz/ prad i potem wróciła.... nawet jesli koszty grzania byly duzo większe, a teraz już są nawet niższe.

Kto mądrzejszy do Unii nie wszedł a i wychodzić zaczynają . Ot cała Unia . Niemieckie rządy pod dyktando Waszyngtonu. Śmiech na sali. Jak Pan zza wody nakaże tak będzie. ( Nie mylić Pana ze staruszkiem Joe )

Nic nie wprowadzą , nic nie zakażą. To tylko grupka tęczowych ludzików na posyłki.

Edytowane przez lolson29

lolson29 napisał:
Kto mądrzejszy do Unii nie wszedł a i wychodzić zaczynają . Ot cała Unia . Niemieckie rządy pod dyktando Waszyngtonu. Śmiech na sali. Jak Pan zza wody nakaże tak będzie. ( Nie mylić Pana ze staruszkiem Joe )

Nic nie wprowadzą , nic nie zakażą. To tylko grupka tęczowych ludzików na posyłki.

Śmieszne są twoje pseudoteoria.

Kto mądrzejszy wyszedł w Unii? |Wielka Brytania? I kto jeszcze już wyszedł i kto wychodzić zaczyna?

Nieniecki rządy pod dyktando Waszyngtonu... to znaczy kto jest tym "Waszyngtonem" ?

Kto i do kogo wysyła tęczowe ludki na posyłki, co jest w przesyłach ?

Twoje teoria są pod dyktandem rossji i putina i pewnie staruszka 1k-m który czerpie kasę z Unii.

Politykuj gdzieś indziej.

Toty napisał:
Co za brednie....Nie znam ani jednej osoby która przeszła z paliwa stałego na gaz/ prad i potem wróciła.... nawet jesli koszty grzania byly duzo większe, a teraz już są nawet niższe.

raxon nie napisał, że ktoś wrócił do kopciuchów.

Napisał, że nie zakładają bardziej czystych systemów grzania.

lolson29 napisał:

O to to, lepiej wrocmy do wschodniej strefy wplywow, wtedy bedzie u nas tak dobrze jak na Bialorusi, w Kazachstanie i Moldawii i Korei Polnocnej. Tam to wiedza co to zycie a nie zgnily "amerykanski" zachod.