Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa a wykonawcy

Felik

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym się dowiedzieć jak to było u was z umowami. Mianowicie przesłałem wykonawcy wzór umowy (wcześniej umawialiśmy się na przygotowanie wzoru przeze mnie) ale według niego to nie umowa na domki jednorodzinne a na większe obiekty. Czekam obecnie na jego wzór umowy (jak powiedział - bez terminów bo wszystko teraz takie ruchome, braki towarów itp.), ale szczerze to zapaliła mi się czerwona lampka w głowie, że coś może być nie tak. Gwarancja to też według niego maks 3 lata, że on nie bierze odpowiedzialności jak projektant źle wyliczył itp. - to jest rzecz oczywista ale samo już takie puntkowanie, że bez terminów, z ograniczoną gwarancją coś jest podejrzane.

Pod tym linkiem wzór umowy gdyby ktoś chciał spojrzeć albo może komuś posłuży do przesiewania wykonawców bo widocznie budzi ona strach :)

Jak wam się wydaje, umowa zbyt szczegółowa na domek jednorodzinny ? (gdzie wartość umowy to powyżej 100tys zł.L

Edytowane przez Felik
  • Like 1

Umowa zawiera aż 12 stron różnych instrukcji i obostrzeń więc nic dziwnego że wykonawca się czepia.

Trzeba troszkę luźniej podejść do tematu i przeczytać wszystkie kolejne punkty umowy wyrzucając te niepotrzebne, dublujące się itp..

Poczekaj aż wykonawca prześle swoją wersję umowy.

Po przeanalizowaniu jej będziesz wiedział o co mu chodzi i jakie są jego zapatrywania na współpracę.

Zawsze możesz wykonać swoją drugą wersję umowy która będzie definitywną odpowiedzią na którą wykonawca się zgodzi lub będziesz zmuszony poszukać innego