Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moderacja zadziałała i już nie ma spamu o kasynach online.

PS Pojawił się KRAKEN w różnych odmianach. Moderacja jeszcze nie zadziałała. :)

Edytowane przez d7d
PS

Przede wszystkim nie przeliczaj tego na złotówki.

Pytanie do tych co piszą, że całe zużycie mają pokryte z PV.

Rozumiem, że macie magazyny energii na kilka miesięcy…

W dniu 27.06.2025 o 14:29, d7d napisał:

Moderacja zadziałała i już nie ma spamu o kasynach online.

PS Pojawił się KRAKEN w różnych odmianach. Moderacja jeszcze nie zadziałała. :)

Witaj, zainteresowany szukaniem dobrych gier online w Polsce? W takim razie bardziej niż polecam zajrzeć na stronę booi i gdzie może zaoferować tym, którzy są zainteresowani pierwszorzędną stroną z grami w Polsce, wybór tutaj jest bardzo szeroki, więc na pewno nie pozostaniesz bez niczego, jeśli jesteś zainteresowany wypróbowaniem tego, polecam zacząć od tej strony tutaj wybór jest naprawdę najlepszy teraz!

Moderacja robi świetną robotę, zdecydowanie zarabiają na swoje utrzymanie :D

Edytowane przez rixydss
  • 2 weeks później...
W dniu 29.06.2025 o 17:06, coachu13 napisał:

Przede wszystkim nie przeliczaj tego na złotówki.

Pytanie do tych co piszą, że całe zużycie mają pokryte z PV.

Rozumiem, że macie magazyny energii na kilka miesięcy…

Tak - magazyn w sieci, czyli PV na starych zasadach - netmetering.

Netbiling już tego nie zrobi.

U mnie dom starszy, po podłogach 160 m2 ze średnimi izolacjami i rekuperatorem. W domu w zimie 21 do 22°C.

CO na sezon między 2020 a 2024 r. -  przeciętnie 3'500 do 3'800 kWh. W ostatnią łagodną zimę wyszło poniżej 3'000 kWh.

Przy zablokowanej stawce 0,63 zł daje to 2'200 do 2'400 zł rocznie samo CO.

Przy normalnej stawce 0,93 zł da to 3'250 do 3'550 zł rocznie samo CO.

Grzanie CWU to kolejne 400-500 kWh na rok (przy 3 osobach z niskim zużyciem wody - poniżej normy).

A bytowe z piecem kuchennym elektrycznym oporowym 2'800 kWh/rok.

Przy domu o powierzchni 100-120 m2 z WT2021, z rekuperatorem i podłogówką powinno wyjść w przybliżeniu o połowę mniej na ogrzewanie.

Edytowane przez Marco36
  • 2 months później...
W dniu 13.07.2025 o 15:39, Marco36 napisał:

Tak - magazyn w sieci, czyli PV na starych zasadach - netmetering.

Netbiling już tego nie zrobi.

U mnie dom starszy, po podłogach 160 m2 ze średnimi izolacjami i rekuperatorem. W domu w zimie 21 do 22°C.

CO na sezon między 2020 a 2024 r. -  przeciętnie 3'500 do 3'800 kWh. W ostatnią łagodną zimę wyszło poniżej 3'000 kWh.

Przy zablokowanej stawce 0,63 zł daje to 2'200 do 2'400 zł rocznie samo CO.

Przy normalnej stawce 0,93 zł da to 3'250 do 3'550 zł rocznie samo CO.

Grzanie CWU to kolejne 400-500 kWh na rok (przy 3 osobach z niskim zużyciem wody - poniżej normy).

A bytowe z piecem kuchennym elektrycznym oporowym 2'800 kWh/rok.

Przy domu o powierzchni 100-120 m2 z WT2021, z rekuperatorem i podłogówką powinno wyjść w przybliżeniu o połowę mniej na ogrzewanie.

Dzięki, za ten post... Porównywałem pobór prądu z Twojej PC z moimi grzejnikami elektrycznymi z aluminium z wkładem ceramicznym. Na około 100 m2 grzejniki w sezonie 2024-25 pobrały około 3200 kWh. Tylko w styczniu '25 w silnych mrozach przez dwa tygodnie paliłem za dnia drewnem w CO, a w nocy pelletem. Grzejniki elektr. zawiesiłem na grzejniki wodne CO i gitara gra. Fajna kombinacja, paliwo do wyboru.