raryt 31.03.2023 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Trochę głupie pytanie ale jak mocno dokręcać wężyk od wody do przyłącza (zaworka) ?Mam pod szafką, zlewem bardzo mało miejsca na wężyki - jak już dokręcam ręką to zaczynają się lekko skręcać. A kluczem jak dokręcam to już w ogóle się mocno skręcają - a że mam mało miejsca to się skręcają "brzydko" - tak że mam wrażenie że długo nie pociągną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.03.2023 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Wężyki oprócz śrubunku na klucz wężyk także ma 6-kątny uchwyt który pozwala na uniknięcie skręcania. Jeżeli nawet go tam nie ma to jest tam radełkowanie umożliwiające uchwyt szczypcami.Po drugie to mocno tego nie dokręcaj. Rękami do oporu a następnie o 1/4 - 1/2 obrotu kluczem tak aby lekko zgnieść gumową uszczelkę.Mocniejsze dokręcanie powodowało czasem jej zwinięcie i w efekcie cieknące połączenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raryt 31.03.2023 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Super. Dzięki za praktyczne porady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Trochę głupie pytanie ale jak mocno dokręcać wężyk od wody do przyłącza (zaworka) ? Ręką do oporu i z ćwierć obrotu kluczem. Nie za mocno, bo uszczelka wejdzie do zaworka. Ale lepiej zamontuj "wężyki" z rury karbowanej - nie skręcisz a i trwałość znacznie dłuższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts