arturpucz 01.04.2023 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 Czy jest ktoś w stanie wycenić instalacje elektryczna po podstawie zamieszczonego projektu? Dojdą pewnie jakieś zmiany itp, ale chciałbym mieć jakiś punkt odniesienia. Teraz na święta będę szukać elektryka i żeby znać mniej więcej temat cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 01.04.2023 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 15-20 kPLN z materiałemTrochę danych dodatkowych trzeba by zebrać do bardziej precyzyjnej wyceny. Powodzenia przy budowie Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.04.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 Po pierwsze to nie jest projekt instalacji. Po drugie nikt rozsądny nie wyceni nawet orientacyjnie po czymś takim, nie mając podstawowych danych ( WLZ, bruzdowanie, instalacja na gotowo z pomiarami itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpucz 01.04.2023 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) 15-20 kPLN z materiałem Trochę danych dodatkowych trzeba by zebrać do bardziej precyzyjnej wyceny. Powodzenia przy budowie Pozdrawiam Łukasz Dzięki A co do dodatkowych danych to tak: wlz do podłączenia, wkopanie po mojej stronie. Przewody w bruzdach, podłączenie wszystkiego od a-z wraz z pomiarami. Powierzchnia domu 103 mkw z garażem. Nie wiem co tam jeszcze potrzebne więcej do takiej wyceny. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez arturpucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.04.2023 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Długość WLZ, rodzaj materiału ściennego i stropu, suma ilości punktów czyli gniazda, załączniki oświetlenie, parterówka czy z poddaszem, jedna rozdzielnia? itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpucz 02.04.2023 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) A więc, długość WLZ 16m, podłączenie od skrzynki do rozdzielni w garażu bez przejścia bezpośredniego do domu (wykop pod kabel zrobię sam), dom parterówka z gazobetonu, strop lany, ale jakieś wyprowadzenie przewodów na strych tj, jakieś gniazdko i oświetlenie się przyda.Punkty oświetlenia 20, gniazdka 36 (nie wiem jak liczyć np te po 3szt razem) i do tego włączniki 17. Tak odczytałem z projektu załączonego do projektu domu. Wyprowadzenie kabli na ogród, nie wiem jeden główny i od tego później już sam podłącze chyba. Co do podłączenie rolet jeszcze nie wiem. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez arturpucz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.04.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Razem z materiałem, uzbrojeniem rozdzielni i pomiarami wyjdzie średnio ok 17 tyś i to raczej cena max poza głównymi miastami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 02.04.2023 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Pomiary po białym montażu, który w tych 17 tys. nie jest uwzględniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.04.2023 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Pomiary po białym montażu, który w tych 17 tys. nie jest uwzględniony? Cena za całość usługi, nie za etap. Białym montażem zajmuje się fliziarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 03.04.2023 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Cena za całość usługi, nie za etap. Białym montażem zajmuje się fliziarz. Jak chcesz zrobić pomiary bez zamontowanego osprzętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.04.2023 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Jak chcesz zrobić pomiary bez zamontowanego osprzętu? A skąd takie twierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 03.04.2023 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Sam napisałeś, że białym montażem zajmuje się fliziarz. Biały montaż obejmuje min. montaż gniazd, bez których wykonanie pomiarów jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.04.2023 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Biały montaż to także ostatni etap wykończenia łazienki, toalety lub kuchni. Polega na podłączeniu urządzeń (umywalka, brodzik, wanna, zlew) i sprzętów (pralka, zmywarka), wraz z elementami wykończeniowymi (baterie, lustra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 03.04.2023 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Biały montaż to także ostatni etap wykończenia łazienki, toalety lub kuchni. Polega na podłączeniu urządzeń (umywalka, brodzik, wanna, zlew) i sprzętów (pralka, zmywarka), wraz z elementami wykończeniowymi (baterie, lustra). Co ma piernik do wiatraka? Wanna nie stanowi osprzętu elektrycznego. Pralka, zmywarka są zwykłymi urządzeniami, które podłącza się do gniazdka - żadno z nich nie jest podłączana na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpucz 03.04.2023 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Ok dzięki za info, będę miał teraz mniej więcej rozeznanie co i ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts