Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycięcie ławy fundamentowej.

krzysiek8819

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem. Dom ma już stropy na parterze. Zauważyłem, że architekt zostawił za mało miejsca na drzwi z kotłowni do ogrodu. Nie jest to jakiś problem, bo można zamówić drzwi na wymiar. Problem polega na tym, że po wylaniu wylewki w kotłowni powstanie do wyjścia schodek wysokości około 15 cm.

Działka nie jest jeszcze wyrównana, nie mam 100% pewności na jakieś wysokości będzie trawnik.

Pytanie jest takie, czy mógłbym obniżyć o te 15 cm ścianę fundamentową z bloczków betonowych w miejscu montażu drzwi ? W ten sposób zamontuje wyższe drzwi i uniknę schodka w wyjściu ?

Chudziak jest wylany 40 cm poniżej ściany z bloczków. Do chudziaka dojdzie mi 25 cm (wylewka + styropian).

Do czasu wstawiania drzwi mam jeszcze chwilę. Chciałem dowiedzieć się czy są jakieś techniczne przeciwskazania do wykonania obniżenia ściany fundamentowej z bloczków.

Po zakończeniu SSO oszacuje wysokość trawnika i dopiero wtedy podejmę decyzję.

Tak, dokładnie tak, gotowa podłoga w garażu będzie poniżej ściany fundamentowej. w jaki sposób ma to wpływać niekorzystnie na ogrzewania ? ściana od zewnętrz jest ocieplona styrodurem 10 cm, pod wylewką w garażu będzie styropian. Jest możliwość powstania mostka termicznego ?

ściana od zewnętrz jest ocieplona styrodurem 10 cm, pod wylewką w garażu będzie styropian. Jest możliwość powstania mostka termicznego ?

Grunt pod domem ma <10* gdy jest odizolowany od gruntu na zewnątrz i przy sensownej termoizolacji podłogi. U ciebie pewnie będzie miał więcej (ale ciągle daleko do temperatury wewnątrz) przez to, że ściana fundamentowa będzie grzejnikiem przewodząc ciepło z wnętrza domu do gruntu. A to straty.

Złotówki to jedna kwestia. Druga, że wychłodzony styk podłogi ze ścianą fundamentową będzie świetnym miejscem do skraplania pary - a to oznacza wcześniej czy później grzyba i pleśń.

Do tego komplikuje się hydroizolacja - najpewniej jak jest jedną płaszczyzna co najmniej kilkanaście centymetrów ponad poziomem gruntu (lepiej ponad 20cm).

attachment.php?attachmentid=464533

Do rozważenia też, czy pod chudziakiem nie dać części termoizolacji, żeby zmniejszyć mostek do gruntu pod domem od ścian działowych. Ja, chociaż tak miałem w projekcie, zrezygnowałem bo przy betonie komórkowym i tak mostek jest minimalny (ale przy materiale o gorszej lambdzie, np. przy silce, pewnie bym dał część termoizolacji pod chudziaka).

szczegół 1.2.jpg