Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zawsze trzeba wylewać chudziaka?

Recommended Posts

Cześć,

chciałem się zapytać, czy pod styropian zawsze trzeba wylewać chudziaka? Kupiłem mieszkanie w bloku (lata 70) na podwyższonym parterze (ok. 4 schodki w klatce). Można powiedzieć, że kupowałem stan surowy, jeszcze przed postawieniem działówek i ze podpadającymi, starymi tynkami (ale to nie problem). Problemem się okazała wylewka. Podczas przebijania się przez strop do mieszkania od strony piwnicy w celu poprowadzenia rur od kanalizacji wyszło, że jest tam wylany po prostu chudziak i pod spodem jest piasek. Pod mieszkaniem jest nieogrzewana piwnica i od tego chudego betonu ciągnie, więc postanowiłem go skuć, wybrać trochę piachu, położyć styropian i zrobić wylewkę. Pytanie teraz, czy przed położeniem styropianu muszę wylać chudy beton? Raczej czytam, że jest to wymagane, żeby później płytki nie pękały na docelowej wylewce, ale wszystkie posty, to były odnośnie budowy domów i odnosiły się do kładzenia chudziaka na grunt. Tutaj mamy mieszkanie, które pod spodem ma piwnicę. Czy może wystarczyłaby np dobrze ubita pospółka pod styropian (planuje 2x 5cm) i na to zrobienie wylewki cementowej (6cm)? Jeżeli nie, to ile cm minimalnie tego chudziaka trzeba wylać? Pytam, ponieważ zrobienie tej posadzki na tych 40m2 to będzie jakaś kula u nogi :cry:

Pytasz o chudziak na stropie między piwnicą a mieszkaniem? Na stropie nie ma sensu dawanie chudziaka - izolacja przeciwwilgociowa i na to EPS.

Dzięki Kaizen, dokładnie o to mi chodziło. Bo wszędzie literatura podaje, że chudziak, ale to rozumiem domy, garaże, gdzie startujemy od czystego gruntu (wykopu), a jeżeli pod spodem jest piwnica i jest strop, to właśnie się zastanawiałem, czy piach i chudziak, czy można startować piach i styropian, ale rozumiem, że nawet piach można pominąć?

Nie wiem ile od stropu do poziomu progu w drzwiach wejściowych tam jest, bo jeszcze gruzu nie wynieśli, a więcej niż 10 cm EPS nie chcę dawać, bo im więcej styropianu, tym grubsza wylewka, a ja nie chcę iść w koszty i pozostać przy 6 cm, bo spokojnie na mieszkanie to powinno wystarczać. Stąd pytanie czy pod folie i EPS można ubić jakąś pospółkę, gdybym potrzebował od stropu trochę podnieść? Czy lepiej nic nie sypać pod styropian i podnieść do poziomu progu drzwiowego grubszym styropianem od stropu i zrobić grubszą wylewkę?

• Like 1

Czy ktoś mógłby mi doradzić odnośnie powyższego pytania - chodzi mi czy jeżeli do stropu miedzy piwnicą o poziomem 0 (czyli gdzie będzie kończyła się docelowa posadzka) jest duża wysokość, to czy mogę wziąć piach, ubijak i ubić jakieś tyle cm na wysokość ile mi wyjdzie po odjęciu 6 cm posadzki i styropianu (tu się jeszcze zastanawiam pomiędzy 10 a 15 cm). Po prostu nie chce robić jakiejś masakrycznej grubości izolacji - np. 20-30 cm i 10-15 cm posadzki, bo przy 40 metrowym mieszkaniu to bardzo byłoby nieopłacalne.

to czy mogę wziąć piach, ubijak i ubić jakieś tyle cm na wysokość ile mi wyjdzie po odjęciu 6 cm posadzki i styropianu

Tutaj bardziej niż czysty piach chodziło mi o pospółkę. Żeby ja mocno ubić i wyrównać Latą na równo i na to folia ja wilgoć i eps a następnie folia budowlana i wylewka

Ale co Ty chcesz piach ubijać na stropie i używać go do zniwelowania różnicy posadzki zamiast styropianu ?

Jeśli chcesz tak zrobić jedno pomieszczenie równając poziom posadzki do innych to styropian nie wyjdzie aż tak drogo, natomiast jeśli pragniesz w ten sposób zrobić podłogę całości mieszkania to może lepiej daj tylko 5 - 10cm styropianu a posadzka będzie niżej i w ten sposób sufit będzie wyżej.

Sypanie 20 - 30 cm warstwy piachu na strop niewiadomej konstrukcji spowoduje jego nadmierne obciążenie.

Pierw może skupmy się na ustaleniu rodzaju stropu. Gruz jako wypełnienie kojarzy mi się ze stropem Kleina.

Zamieść zdjęcia całości i wtedy porozmawiamy jak to ogarnąć. 10 cm warstwa styropianu nie jest jakąś grubą warstwą a ponadto przysłuży się ona do izolacji podłogi od nieogrzewanej piwnicy.

Ok to wrzucam zdjęcie jak to wygląda po skuciu:

IMG-1350.jpg

No I jak widać w miejscu, gdzie nie jest skute, chudego betonu to może z 10 cm było, a później do fundamentów, to jakiś był piach mieszany z gruzem (cegły itp.), pewnie żeby utwardzić i żeby się nie zapadało pod chudziakiem. W najgłębszym punkcie jest różnica 27 cm - nie wszędzie jest równo - od sklepienia do wierzchniej części starego chudziaka. Ja planowałem zrobić wylewkę cementową tak na 6 cm i EPS zrobić 2x po 5cm albo 15 cm - 1x 10cm i 1x 5cm i wtedy 7cm wylewki. No ale jak tutaj skuty został chudziak i wybrany piach do spojenia piwnicy z mieszkaniem, to wygląda trochę głębiej niż te 6+10 cm albo 7+ 15 cm. Z tego względu się chciałem dowiedzieć, czy mógłbym te brakujące centymetry (w najbardziej skrajnych momentach mówi o 5 cm, jeżeli kładłbym EPS 15 i 7 wylewki) zrobić z ubitej i wyrównanej pospółki, która byłaby na stropie i na nią EPS i wylewka betonowa. Nie chcę iść w koszty i też nie potrzebuje robić jeszcze grubiej styropianu, a im grubiej EPS to też wylewki trzeba grubiej lać i tak koszty się by pomnażały.

Co do twoich zapytań, czy piach na fundament nie za bardzo obciąży - no właśnie do tej pory pod chudziakiem było dużo piachu pomieszanego z gruzem. Ja chcę dać i ubić pospółkę, czyli grunt zbliżony do piachu i żwiru, żeby nie była ta warstwa taka sypka jak czysty piach, który mógłby negatywnie wpłynąć na wyższe warstwy EPS i wylewkę.

Pytanie czy taką pospółkę można ubić i wyrównać, żeby uzupełniła te od 3 do 5 cm (w najbardziej zagłębionych miejscach) i miałoby to ręce i nogi?

Edytowane przez r0wl3n

Moim zdaniem skuj całość i brakującą wysokość od 16 cm czyli 6 cm jastrychu i 10 cm styropianu wyrównaj pospółką.

Grubość styropianu dobierz tak aby piaskiem zasypać tylko wgłębienia i nierówności poniżej najwyższego poziomu stropu.

Pomiędzy piaskiem a styropianem daj folię budowlaną.

Wcześniej twoje wersje były dość różne:

............ile mi wyjdzie po odjęciu 6 cm posadzki i styropianu (tu się jeszcze zastanawiam pomiędzy 10 a 15 cm). Po prostu nie chce robić jakiejś masakrycznej grubości izolacji - np. 20-30 cm i 10-15 cm posadzki, bo przy 40 metrowym mieszkaniu to bardzo byłoby nieopłacalne.

Wystarczający będzie twardy styropian podłogowy EPS 100

Inną możliwością jest wysypanie na całość keramzytu a po lekkim zagęszczeniu, wyrównaniu i położeniu folii wykonanie wylewki cementowej.

Twój wybór co będzie w tej sytuacji tańsze i prostsze

Dzięki, wiem, że różnie pisałem, bo dopiero teraz dostałem informację z budowy, że w najgłębszym miejscu jest to różnica poziomów 27 cm. Chyba pójdę w EPS 100 na 15 cm, wylewka cementowa 7 cm i wyrównanie pod EPS'em tą pospółka. Bo to gdzieś 4 tony pospółki by poszło, to taniej, niż wylewka cementowa. Ja jeszcze myślałem, że pod EPSa dać nie folie budowlaną a folie izolacyjną, tak jak ktoś tu pisał. Żeby styropian odizolować od potencjalnej wilgoci ciągnącej z fundamentów przez tą pospółkę. Później na taką folię dać EPS 100 (1x 10 cm i 1x 15 cm), natomiast na styropian zarzucić folię budowlaną 0,3 mm i dopiero na tą folię wylać 7 cm posadzki betonowej z miksokreta. Dziękuję za opinię i pomoc :)

Możesz dać folię izolacyjną. Najważniejsze aby była jak najgrubsza. Problemem raczej nie będzie tu wilgoć bo parter jak piszesz jest wysoki i pod mieszkaniem masz piwnicę. Bardziej skupił bym się tu na destrukcyjnym działaniu piasku na styropian którego drobinki podczas pracy posadzki pływającej będą szlifować powierzchnię styropianu.

Dlatego myślałem odizolować pospółkę od styropianu czymś takim:

https://leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/kleje-uszczelniac ze-izolacje/folie-do-izolacji-fundamentow/folia-izolacyjna-pozioma-0-4-mm-20-m2,p574593,l1863.html

Izolacyjna o grubości 0,4 mm, wtedy to tarcie nie byłoby takie bezpośrednie na styropian.

To jest folia do izolacji fundamentów. Rolka ma zazwyczaj szerokość nie większą niż 0,5m więć kładzenie takich pasków to raczej głupie rozwiązanie.

Poza tym jej grubość to 0,4mm więc zwykła folia gruba np. do oczek wodnych jest lepsza gdyż ma 0,5mm

https://allegro.pl/oferta/folia-budowlana-izolacyjna-0-5mm-gruba-6x25-atest-11684062629?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:department:active&bi_c=Y2UwNmRmZDAtYWNiMS00NTBjLTllMWItZjUyNzVkN2I3MmIzAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bdef1c92-d458-4b5b-98b1-72ea2c2c02cc

Zamów sobie i za jednym zamachem objedziesz całe pomieszczenie lub mieszkanie.

Edytowane przez Mareks77