Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaplanowane przyłączenie prądu a opóźniona budowa

Recommended Posts

Witam.

Co w przypadku jeśli jest zaplanowane przyłącze a budowa się opóźni/ wystartuje rok później?

Tzn dom nie będzie gotowy w momencie gdy PGE będzie realizować nowe przyłącze.

Można ich poinformować o tym fakcie i przesunąć termin, ale załóżmy że dla bezpieczeństwa chciałbym to nowe przyłącze już mieć wcześniej.

Pozdrawiam

Raczej będzie w drugą stronę chyba, że będziesz budował wiele lat. U mnie z umownych 18 miesięcy zrobiły się ponad 24 i cała budowa na kablu od sąsiada prawie była.

Wiem ze maja obsuwy ale ja wlasnie planuje przesunac budowe o rok, dlatego mysle ze powinni juz byc oni jako pierwsi z robotami

Tzn dom nie będzie gotowy w momencie gdy PGE będzie realizować nowe przyłącze.

Przyłącze niech budują. Będzie skrzynka przy działce - podłączysz sobie erbetkę i... I jak będziesz potrzebował to podpiszesz umowę i zamontują licznik. Teoretycznie deklarujesz się od kiedy będziesz pobierał prąd, ale jeszcze żaden elektryk którego pytałem nie słyszał, żeby PGE ukarało kogoś za opóźnienie (a w takim stanie czeka na podpisanie umowy moje przyłącze w działce leśnej).

Ważne, żebyś wnioskował o przyłącze docelowe, a nie tymczasowe (czy w lesie, czy w szczerym polu - taryfa G się wtedy należy).

Przyłącze niech budują. Będzie skrzynka przy działce - podłączysz sobie erbetkę i... I jak będziesz potrzebował to podpiszesz umowę i zamontują licznik. Teoretycznie deklarujesz się od kiedy będziesz pobierał prąd, ale jeszcze żaden elektryk którego pytałem nie słyszał, żeby PGE ukarało kogoś za opóźnienie (a w takim stanie czeka na podpisanie umowy moje przyłącze w działce leśnej).

Ważne, żebyś wnioskował o przyłącze docelowe, a nie tymczasowe (czy w lesie, czy w szczerym polu - taryfa G się wtedy należy).

I wlasnie o takie wnioskowalem docelowe, na dzialce jest juz prad ktory wykorzystam podczas budowy, tylko bede musial wyprowadzic licznik na zewnatrz ze starego domku ktory pojdzie do rozbiorki. Sprawdze jeszcze raz te deklaracje czy przypadkiem nie bylo to juz w jakiejs formie umowy a jedynie przyblizonego terminu.

• Like 1

Jako teoretyk możesz tak twierdzić ale jako praktyk nie byłbym tego taki pewien i w zależności od dostawcy różnie to wygląda.

Należy to się psu miska.:)

Stawiasz blaszaka, wnioskujesz o przyłącze docelowe i powinieneś dostać taryfę G, do której kwalifikuje się każde pomieszczenie gospodarcze związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego.

I wlasnie o takie wnioskowalem docelowe, na dzialce jest juz prad ktory wykorzystam podczas budowy, tylko bede musial wyprowadzic licznik na zewnatrz ze starego domku ktory pojdzie do rozbiorki. Sprawdze jeszcze raz te deklaracje czy przypadkiem nie bylo to juz w jakiejs formie umowy a jedynie przyblizonego terminu.

Jednym słowem posiadasz przyłącze elektryczne z licznikiem w starym domu, natomiast budując nowy składałeś wniosek o drugie?

Coś ze starym przyłączem jest nie tak....... napowietrzne?

Jeśli tak to wniosek raczej dotyczy zmiany typu, więc zejścia ze słupa oraz posadowienia skrzynki ze złączem na granicy działki.

Zaczynając post i dyskusję może należało by pierw wyjaśnić całą sytuację.

Składałeś deklarację dotyczącą terminu poboru energii?

W umowie o przylaczenie obiektu jest paragraf z obowiazkami, m.in.

1. zrealizowania we wlasnym zakresie (potwierdzone oczywiscie przez elektryka z uprawnieniami) i oswiadczenia o wykonaniu instalacji odbiorczej + doprowadzenia jej do miejsca gdzie bedzie skrzynka

2. zawarcia umowy o sprzedaz energi w terminie 30 dni po przylaczeniu

Zatem chyba nie ma wyjscia, trzeba bedzie aneksowac zmiany terminow…

• Like 1

Tu wszystko zależy jaki będzie etap budowy w dniu realizacji przyłącza przez PGE.

Jeśli będzie to stan surowy zamknięty z instalacją elektryczną to niczego przesuwać nie musisz.

Jeśli jednak takiego etapu nie przewidujesz to złóż stosowne pismo.

Jeśli opóźnienie trafi się po stronie dystrybutora to energię tak czy inaczej masz zapewnioną ze starego przyłącza które w zasadzie możesz wykorzystać a a że podczas oczekiwania ze względu na ograniczenia będziesz przestrzegał zasad kolejności używania niektórych sprzętów to nadal jest to mniejsze zło aniżeli całkowity brak energii.

Co z nim nie tak, że chcesz drugi raz płacić za przyłączenie tej samej działki?

Jest to dzialka ktora kiedys byla rekreacyjna, prad idzie od jednej posesji do drugiej, kable skrecone srubami, jakies przelotki i to wszystko u kazdego dzialkowicza w metalowych skrzynkach wielkosci pudelka od butow. Tak podobno 50 lat temu sie robilo. Powiedziano mi ze lepiej zrobic nowe przylacze jesli mysli sie o domu z pompa ciepla i uzytkowanego na stale.

Jest to dzialka ktora kiedys byla rekreacyjna, prad idzie od jednej posesji do drugiej, kable skrecone srubami, jakies przelotki i to wszystko u kazdego dzialkowicza w metalowych skrzynkach wielkosci pudelka od butow. Tak podobno 50 lat temu sie robilo. Powiedziano mi ze lepiej zrobic nowe przylacze jesli mysli sie o domu z pompa ciepla i uzytkowanego na stale.

I sądzisz, że cały ten bajzel dla jednego nowego przyłącza ZE zastąpi nowoczesnym kablem? Bardzo będziesz rozczarowany, jak wskażą najbliższy możliwy punkt podłączenia do tej samej druciarni i każą sobie zapłacić za każdy kW mocy? I myślisz, że inny będzie efekt, jak zechcesz zwiększyć moc przyłączeniową starego przyłącza (gdzie zapłacisz tylko za kolejne kW)?

I sądzisz, że cały ten bajzel dla jednego nowego przyłącza ZE zastąpi nowoczesnym kablem? Bardzo będziesz rozczarowany, jak wskażą najbliższy możliwy punkt podłączenia do tej samej druciarni i każą sobie zapłacić za każdy kW mocy? I myślisz, że inny będzie efekt, jak zechcesz zwiększyć moc przyłączeniową starego przyłącza (gdzie zapłacisz tylko za kolejne kW)?

Nie wiem jak to wyglada od strony technicznej, ale bylo kilku elektrykow, wlacznie z takim ktory kiedys pracowal w PGE i obslugiwal te „rejony”. Jednoznacznie stwierdzili ze przerobienie tego co jest na dzialce nie ma sensu albo beda problemy.

Moim pierwszym tokiem myslenia bylo wlasnie wykorzystanie obecnego przylacza.