Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie lazienek w srodku domu - drabinki wystarcza?

Odie

Recommended Posts

Dobry wieczor,

Stoimy przed remontem domu i w planach jest podzielenie duzych lazienek scianka i zrobienie z kazdej z nich lazienki + garderoby.

Niestety po podziale lazienki straca grzejniki panelowe (zostana w garderobach). Za to pozostana w nich grzejniki drabinkowe.

No i teraz pytanie - po podziale lazienki beda w srodku domu, otoczone innymi pomieszczeniami. Pow lazienek 6m2 i ok 8m2.

Zastanawiam sie czy wlozenie tam wiekszych drabinek (o jakiej ew. mocy?) z grzalkami elektrycznymi pozwoli ogrzac te lazienki - w sezonie grzewczym z CO, w letnim uzywalibysmy grzalek do suszenia recznikow.

Czy jednak dolozyc tam np. mate elekryczna, ew. od razu nastawiac sie na dogrzewanie farelka?

Podlogowki nie bardzo moge zrobic bo mamy cienka wylewke (4 cm - wydaje sie za cienka nawet na bruzdoanie) a nie bardzo mamy chec inwestowac w calkiem nowe wylewki itp.

Dom nie jest super energooszczedny: EP = 128. Ogrzewania gazowe + grzejniki. w pokojach trzymamy 20 stopni caly czas.

Pozdrawiam,

Edytowane przez Odie

Podlogowki nie bardzo moge zrobic bo mamy cienka wylewke (4 cm - wydaje sie za cienka nawet na bruzdoanie) a nie bardzo mamy chec inwestowac w calkiem nowe wylewki itp.

Możesz z powodzeniem dać maty grzewcze w warstwie kleju pod płytkami. I to najlepsze rozwiązanie.

Tylko na filmie termostat jest poza łazienką - więc nie mierzy temperatury powietrza w łazience. Niby nie zalecają montażu w pomieszczeniu wilgotnym, ale wtedy pozostaje sterowanie tylko temperatura podłogi.

Edytowane przez Kaizen

Dzieki Panowie za porady, mysle ze pojde w te maty jako najmniej inwazyjne i chyba najbardziej sensowne rozwiazanie.

I poniewaz mysle ze beda uzywane w czasie kapieli / prysznica a nie caly czas to ceny eksploatacji mnie moze nie zabija :)

A czy ten termostat mozna instalowac wewnatrz lazienki pomimo braku zalecen? Ew. czy sa jakies inne, ktore mozna instalowac wewnatrz lazienki?

Troche bez sensu wydaje mi sie montowanie go na zewnatrz, co mialoby to dac?

A czy ten termostat mozna instalowac wewnatrz lazienki pomimo braku zalecen? Ew. czy sa jakies inne, ktore mozna instalowac wewnatrz lazienki?

W dwóch łazienkach miałem wewnątrz (jeden jakiś stary Devi, drugi nie pomnę, jakiejś taniej marki - ale jeszcze sprzed czasów Aliexpress). W tym drugim padł kondensator - ale nie wiem, czy miało to związek z wilgocią. Ten pierwszy, z tego co wiem, działa do dzisiaj a Devi ma z 15 lat a ten drugi ze 12.

Tylko i tak obydwa działały praktycznie tylko z ustawień godzinowych, żeby podłoga była ciepła w czasie korzystania z łazienki. Nie wiem, czy bym się upierał teraz przy montażu wewnątrz. Ale z drugiej strony można kupić przyzwoitą chińszyznę z WiFi za jakieś 150zł (w promocji pewnie taniej) to nie wiem, czy bym się przejmował awarią.

Ok dzieki, jasne. A jak szybko taka mata potrafi nagrzac podloge? No i jak sie oblicza moc takiej maty? bo np widze ze te Devi to w kilku wariantach wystepuja...

Dane w opisie.

Jak chcesz szybko nagrzewać na czas kąpieli - bierz najmocniejsze do tego przeznaczone i temperatury podłogi pilnuj na termostacie. Skracać nie można, więc masz mały wybór.

Żeby szybko nagrzać pomieszczenie trzeba grzać z dużą różnicą temperatur. Podłoga jednak swoje waży, więc to nie będzie tak naprawdę szybko. Nie będzie też zbytnio komfortowe, raz zimno, a sporadycznie ciepło? Do tego ryzyko odspojenia kafli w wyniku dużych skoków temperatury. Sporadyczne grzanie podłogówką to słaby pomysł. Jeśli chcesz nagrzać szybko, to farelka, albo promiennik jakiś.

Dlaczego nie ciągłe grzanie i dlaczego nie mieć stale ciepłej łazienki? Łazienki masz wewnątrz domu, więc to ciepło ogrzeje ci też sąsiednie pomieszczenia.

Zgadza się.

Są dostępne nagrzewnice powietrzne płaskie.

Gdzieś widziałem.

To wydaje się najlepszym rozwiązaniem w celu szybkiego dogrzania powietrza w łazience.

A szczególnie, że łazienka wewnątrz domu, więc te kilka stopni w górę załatwi w zasadzie dosyć szybko.

Znacznie szybciej niż maty pod kaflami.

Wystarczy włączysz suszarkę do włosów w łazience. Zobaczysz, jak szybko nagrzewa się powietrze.

Takie nagrzewnjce sa cichsze od suszarki.

Podałem to jako przykład.

Edytowane przez klaudiusz_x

Żeby szybko nagrzać pomieszczenie trzeba grzać z dużą różnicą temperatur. Podłoga jednak swoje waży, więc to nie będzie tak naprawdę szybko.

Łazienka w środku bryły domu będzie miała bardzo podobną temperaturę, jak sąsiednie pomieszczenia nawet bez żadnego ogrzewania. Niby w łazienkach chcemy mieć cieplej, ale...

Kable w warstwie kleju całkiem szybko nagrzewają powierzchnię podłogi. A komfort zależy nie tylko od temperatury powietrza, ale też od temperatury przegród - a jak jesteśmy boso to najbardziej od podłogi. Więc taka podłogówka odpalona pół godziny przed prysznicem da dużo większy komfort, niż jakiekolwiek ogrzewanie powietrzne.

Tak, podłoga swoje waży. Więc część ciepła pójdzie w dół - i będzie "wracała" kolejne godziny po wyłączeniu grzania, więc w łazience i tak będzie cieplej, niż w sąsiednich pomieszczeniach.

@kaizen

Pół godziny czekania na komfortową podłogę i temperaturę, bo płytki mają czas?

Zasypiam przed tv, wstaje i idę do łazienki.

Myję zęby i czekam jeszcze 28 minut, by było cieplej od płytek i temperatura lepsza?

Po co mi takie coś?

Podobnie jak z powrotem do domu z zakupów, imprezy, szkoły, pracy itp. Kto będzie pamiętał, by to włączyć wcześniej? Każdy ma mieć apke i marnować czas na jej obsługę?

Włączam nagrzewnicę i mam po tych 2-3 minutach cieplutko.

Może nie w stopy.

Ale to przecież dom.

Jeśli jest prysznic, to chlodnawo, jeśli to kondygnacja dolna.

Za to wiele ludzi nie robi podłogówki pod prysznicem.

A te maty, mają na to atest?

Pomijając. Wychodząc spod prysznica, wychodzisz na jakiś ręcznik. Czyli nie ziąbi od dołu, jeśli płytki są chłodne.

A jeśli wanna, to już tematu nie ma.

Każdy ma swoje upodobania.

Wedle siebie.

Ja bym szedł w ogrzewanie nadmuchowe, które zadziała w 2-3 minuty.

Tak jak suszarka do włosów, tylko że ono ma większą moc. Będzie krótko.

A maty, to można. Oczywiście.

Jeśli ktoś ma czas, by je włączyć pół godziny wcześniej i będzie wiedział, że akurat pójdzie się pluskać te pół godziny wcześniej?

Oczywiście, optymalnym rozwiązaniem, jest połączenie obu rozwiązań.

Żeby nie było, że jestem przeciwnikiem mat.

Ale czekać pół godziny na prysznic/kąpiel zawsze? To nie te czasy, kiedy było trzeba rozpalić w kotle i zagrzać wodę.

Edytowane przez klaudiusz_x

Dlaczego nie ciągłe grzanie i dlaczego nie mieć stale ciepłej łazienki? Łazienki masz wewnątrz domu, więc to ciepło ogrzeje ci też sąsiednie pomieszczenia.

Bo wywiew wentylacji jest właśnie w łazience i ciepło z grzania łazienki, pustej przez 22 godziny na dobę, idzie w komin. Nawet bardzo dobry rekuperator uratuje z niego może 2/3.