Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie uchwytu na flagę do elewacji

Recommended Posts

Witam, uprzejmie proszę o radę. Mam na elewacji 20 cm styropianu grafitowego, na tym siatka z tworzywa i tynk elewacyjny. Styropian jest tylko klejony do muru. Chcę zamontować na elewacji uchwyt na flagę, taki:

uchwyt na flage.jpg

No i nie wiem, czy wkręty z tworzywa do styropianu będą wystarczające, czy lepiej szukać długich stalowych kołków, którymi sięgnę muru pod styropianem. Sam uchwyt i flaga nie są zbyt ciężkie ale założona flaga robi już pewną dźwignię. Niby to tylko kilka dni w roku ale niechciałbym uszkodzić elewacji. Jeśli chodzi o wkręty do styropianu to myślałem o takich lub takich.

Witam, uprzejmie proszę o radę. Mam na elewacji 20 cm styropianu grafitowego, na tym siatka z tworzywa i tynk elewacyjny. Styropian jest tylko klejony do muru. Chcę zamontować na elewacji uchwyt na flagę, taki:

[ATTACH=CONFIG]464516[/ATTACH]

No i nie wiem, czy wkręty z tworzywa do styropianu będą wystarczające, czy lepiej szukać długich stalowych kołków, którymi sięgnę muru pod styropianem. Sam uchwyt i flaga nie są zbyt ciężkie ale założona flaga robi już pewną dźwignię. Niby to tylko kilka dni w roku ale niechciałbym uszkodzić elewacji. Jeśli chodzi o wkręty do styropianu to myślałem o takich lub takich.

Te kołki do styropianu są za słabe. One trzymają się tylko styropianu i nadaj się do powieszenia najwyżej lekkiej tabliczki z numerem domu czy coś podobnego.

Ten uchwyt na flagę trzeba zakotwić do muru. Gotowe rozwiązania ograniczające mostki termiczne to np. Fisher Thermax https://www.fischerpolska.pl/pl-pl/products/mocowanie-do-izolacji-etics/thermax/thermax-8-i-10/thermax-10 albo Celo ResiTHERM https://www.celofixings.pl/system-duzej-wytrzymalosci-resitherm/3108-dystansowy-system-mocowania-Resitherm-12.html

Można zrobić też bardziej chałupniczo, mostek trochę większy, ale będzie taniej:

Edytowane przez maaszak

Jeszcze raz dziękuję za rady. Nie mam wątpliwości, że wskazana metoda chałupnicza byłaby w zupełności wystarczającym rozwiązaniem ale z lenistwa kupiłem dwa mocowania Fisher TherMax 10/240 M6. Do górnych otworów w uchwycie, na dole użyję wkręta ślimakowego do styropianu. Szczerze mówiąc, to te dwa mocowania i tak wyglądają trochę jak armata na wróble w tym przypadku.