Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przy rekuperacji jaka wentylacja w garażu?

Recommended Posts

Witam

Pytanie pewnie banalne ale nie mam zbytniego pojęcia w temacie wentylacji .

Jeśli robie w nowo budowanym domu wentylacje mechaniczną, to zgodnie z zasadami, poradami etc. w miejscach nieogrzewanych takich jak np. garaż nie robi się jej.

Jak zatem ją wentylujemy? Wentylacją grawitacyjną?

Czy w związku z tym (przerabiam projekt z grawitacyjnej na mechaniczny) pozostawić mam kanał do garażu?

Pozdrawiam

Powietrza z garażu nie wolno mieszać z żadnym innym powietrzem. Do garażu nie wyrzucamy powietrza z pomieszczeń mieszkalnych (grozi powstaniem wilgoci w garażu). U mnie w garażu wentylacja mechaniczna wywiewna bez rekuperacji - garaż wentylowany oddzielnie. Reszta pomieszczeń gospodarczych wentylowana osobną wentylacją. I pomieszczenia mieszkalne osobną wentylacją.

• 5 weeks później...

Witam.

Podłączę się delikatnie do pytania.

Po siedmiu latach w garażu na nadprozu pojawił się grzyb.

Na ścianach i podłodze płytki i brak odpływu wody ze śniegu więc zimą jest średnio fajnie, brak wentylacji dość szczelne drzwi łączące garaż z pom.gosp.

Brama w miarę szczelna i ciepła więc w garażu nigdy temperatura nie spada poniżej 5 oC grzejnik wylączony ...zresztą zaczyna też rdzewieć od dołu.

Latem tez garaż co tydzień lub dwa myty więc wilgoci nie brakuje aczkolwiek wietrzymy.

Wulkanizator zauważył pękniętą i rdzewiejącą sprężynę w samochodzie.

Pytanie moje . Nie widzę opcji wiercenia otworu wentylacyjnego bądz pod rekuperator ścienny,

szkoda elewacji i płytek , nad garażem stryszek i mógłbym wietrzyć przez sufit lecz to prawdopodobnie przeniesienie problemu wilgoci na strych nad garażem.

Co powiecie na klimatyzację z funkcją grzania w garażu ?

zalety to mniejszy otwór na przewody , jednostka zewnętrzna schowana za słupkiem ogrodzenia , naddatek z foto jest czy ten pomysł ma sens ?

Edytowane przez f.5