marvinetal 14.04.2023 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Łazienka jest ogrzewana cały czas w sezonie grzewczym (dzięki cyrkulacji właściwie cały rok jest ogrzewanie ścienne, szczególnie przydatne w czerwcu) na grzejniku nawet nie ma zaworu odcinającego. Rury idą kilkanaście cm od siebie w ścianie. Nigdy nie miałem kotła na paliwo stałe bo mam gaz a woda w kotle była grzana i bez cyrkulacji i wtedy nic nie pękało. Oczywiste jest że doszło do rozszerzalności cieplnej na skutek długotrwałego wzrostu temperatury który to z kolei był spowodowany pracująca cyrkulacją. Nie wiem po co snuć marsjańskie teorie na temat sytuacji której się nie widziało na oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 14.04.2023 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Tak na szybko , doświadczenia i wrażenia z mieszkania od ponad 7 miesięcy w nowym domu i po pierwszej zimie w nim.Mam 100% podłogówki pod nią 18 cm izolacji w trzech warstwach.Rury od zimniej wody idą nad 10 cm pierwszą warstwą, od ciepłej u góry 3 warstwy na styku z podłogówką. I w zasadzie całą zimę ciepła ( ok 30' C )woda pojawiała się po 2-3 s od odkręcenia kranu .Oczywiście potem robiła się jeszcze cieplejsza , ale ciepło odebrane od podłogówki spowodowało że zaczynam poważnie rozważać czy jest sens odpalania cyrkulacji która jest doprowadzona do łazienki odległej o 12 m od maszynowni.Zobaczymy już za chwilę ,kiedy sezon grzewczy się skończy i podłogówka zostanie wyłączona ,może wtedy ją włączę.Drabinki w łazienkach : mam kupione dwie z grzałkami, całą zimę przestały w garażu , nie było potrzeby ich zakładania , podłogówka w łazienkach z rozstawem 10 cm powodowała że było w nich wystarczająco ciepło.W reszcie domu co 12,5 cm i też jest OK. Wiatrołap mam od zachodu, przed nim z 2 kilometry gołego pola gdzie wiatr ma się gdzie rozpędzić. I mimo tylko w nim podłogówki , w zupełności ona wystarcza. Jest w nim ciepło a po odpaleniu reku latem tego roku powinno być jeszcze lepiej bo wywiew w nim będzie powodował zaciąganie doń ciepłego powietrza ze środka domu.Wykończenie podłóg.Mam 85 m dębowego parkietu 1,2 cm grubości ,65 m płytek i prawie 20 m grubej 1,5 cm dywanowej wykładziny w naszej sypialni i garderobie.Przy grzaniu PC na krzywej grzewczej, przy otwartych rotametrach na full w zasadzie wszędzie panuje taka sama temperatura, Jedynie w holu i kuchni skręciłem rotametry na 1,5 l/min bo potrafiło być tam 1 ' C cieplej niż w reszcie domu.W zasadzie hołduję zasadzie że proste i nieprzekombinowane instalacje działają dobrze i nie ma co im w tym przeszkadzać. Można robić kilka stref grzewczych , montować w każdym pomieszczeniu termostaty i zawory el. na rotametrach i w ostateczności w większości przypadków wkurzać się że to nie działa tak jakby się oczekiwało.Wszak instalatorzy montują to za pieniądze inwestorów i często są to pieniądze wyrzucone w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.04.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 ....... Mam 100% podłogówki pod nią 18 cm izolacji w trzech warstwach.Rury od zimniej wody idą nad 10 cm pierwszą warstwą, od ciepłej u góry 3 warstwy na styku z podłogówką. I w zasadzie całą zimę ciepła ( ok 30' C )woda pojawiała się po 2-3 s od odkręcenia kranu . Na owym przykładzie widać jak na dłoni ile ciepła ucieka przez 5 - 8 cm warstwę styropianu. Nie u wszystkich rury od cwu idą w taki grubej otulinie a temperatura wody w instalacji cwu jest wyższa więc kojarząc fakty nie jest to jakimkolwiek argumentem przeciw cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 17.04.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) po pierwsze w twoim opisie jest że masz "piec" do odgrzewania co oznacza, że jesteś totalnym ignorantem w branzy, po drugie redox7..... jeśli już wypowiadasz swoje opinie to niech będą poparte konkretnymi argumentami. W przypadku Vitodens200W ( 11- 19 ) / 26 / 32kW mają trzy zupełnie inne wymienniki. Wystarczy zgłębić lekturę wytycznych projektowych na stronie producenta: https://www.viessmann.com/http-svc/web/poland/PDF-90.nsf/274FA2C5F3B5FEF9C125801A0042D661/$FILE/WP%20Vitodens%20200-W%20B2HB%20(04.2016).pdf?OpenElement Strona 6 w szczególności pojemność wymiennika. właśnie potwierdziłeś że gówno się znasz ale głos zabierasz... wkleiłeś linka do B2xB od tego czasu był B2xE a teraz są B2xF pomyśl zanim zaczniesz innym doradzac bo twoje brednie mogą kogoś kosztować duuuże pieniadze i sporo nerwów. żeby ci było łatwiej zrozumieć, ostatnia litera oznacza generację kotła. Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez redox7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts