Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewód do elektrozaworu 24V

Recommended Posts

Żartujesz chyba:bash:

Przewód minimum o przekroju jeden żyły 1,5mm2. Napiszę tak użytkuję system nawadniania od 10 lat, jak elektrozawory są nowe, zasilacz również to wszystko śmiga odpowiednio, wystarczy niewielkie zanieczyszczenie, zmiana ciśnienia, wypłukanie smaru, przycięcie i całość idzie do śmieci - pali się zasilacz, sterownik, cewki elektrozaworu. To ma być wydajne i niezawodne. Obecnie sterowanie zaworów mam zrealizowane przewodami 2mm2 linka, ale nigdy nie pokusiłem się zasilanie mniejszym niż 1mm2

Zawory jakie miałem to Hunter i Rain Bird wszystkie powoli zastępowane mosiężnymi (2W41-25GBN )

Jeśli instalacja prowadzona w ziemi koniecznie przewody przystosowane.

Może być taki przewód jak do wideodomofonu 8 żyłowy ?

0,5mm powinno wystarczyć do 100mb. Więc powinien się nadać. Dla pewności policz spadek napięcia (zależy od prądu rozruchowego elektrozaworu).

https://www.nawodnienia.eu/kabel-ziemny-do-nawodnien

Rezystancja przewodu R = ρ ⋅ L /S

R = 0.0168 ⋅ 100 / 0.5 = 0.0168 · 100mb / 0.5

R = 3.36 Ω

Rain Bird HV Valves

Początkowy prąd rozruchowy: 0,290 A daje spadek napięcia 1V

Prąd podtrzymania: 0,091A daje spadek 0,3V

Jeśli ma być niezawodne działając w różnych warunkach atmosferycznych przez kilka lat bez corocznego przeglądu to faktycznie do 100mb 1 - 1,5mm2 to minimum

1 elektrozawór pobiera w sposób ciągły 350mA. Podczas załączenia 1,1A.

Aż sprawdziłem. 1.1A to mój sterownik sumarycznie dać nie potrafi:

• 24 V AC

• 6 VA (0,25 A) maks. na sekcję

• 6 VA (0,25 A) pompy/zawór główny

• 12 VA (0,50 A) obciążenie całkowite

Zawór, wg producenta:

• Prąd rozruchowy: 0,34 A

• Prąd trzymania: 0,2 A

Z moich pomiarów wynika, że producent daje ogromny zapas. Mi wyszło ok. 0,005A na trzymanie (wiązka wszystkie masy - jeden zawór otwarty).

attachment.php?attachmentid=464629

ElektrozawórPobórPrądu.jpg

1 elektrozawór pobiera w sposób ciągły 350mA. Podczas załączenia 1,1A.

Obliczenia były na podstawie danych katalogowych.

Wiadomo że poszczególne wersje elektrozaworów a nawet partie będą się trochę różnić.

Kaizen.....Twoje pomiary są obarczone dużym błędem.

Czas reakcji tego miernika cęgowego raczej nie zarejestrował szczytu który trwa kilka ms.

Oscyloskop lub miernik z pomiarem bezpośrednim i szybkim bargrafem byłby bliższy prawdy

no dobra, w jaki w końcu przewód się zaopatrzyć ? Przewód będzie miał długość 28m dokładnie. Na jednej ze stron na temat nawadniania przeczytałem że do 100mb 0,5 mm będzie dobrze. Co doradzicie ? Jutro jadę na zakupy.

Kup o przekroju takim jaki wychodzi z cewki elektrozaworu.

https://www.nawodnienia.eu/kabel-ziemny-do-nawodnien/kabel-ziemny-do-nawodnien,p662122388#wersja-139157756

• Like 1