pablomoc 14.04.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Witam, Jak w temacie. Będę siał trawnik za tydzień. czy jak teraz prysnę podłożę randupem i oczeszę z chwastów podłożę to za tydzień na tym gruncie mogę siać trawnik bez obaw ? Dosypywana będzie jeszcze warta ziemi ok 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.04.2023 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Jednokrotny oprysk nie za wiele tu zmieni. Rundup wnika w liście i wędrując niszczy system korzeniowy, więc nasiona i pyłki roślin które nie wzeszły nadal będą kiełkowały w nowo posianej trawie.Najlepiej odczekać ponad 4 tygodnie lub dłużej aż popryskane chwasty zżółkną a z gruntu w niektórych miejscach zaczną wychodzić nowe. Dopiero po drugim pryskaniu i odczekaniu minimum 2 tygodnie należało by przystąpić do końcowego przygotowania podłoża i siania.Oprócz typowych chwastów dwuliściennych czasem wychodzi jeszcze skrzyp polny więc następne pryskanie można miejscowo po wzejściu trawy innym środkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 15.04.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Może ktoś wie i odpisze. Rundapem da się zasuszyć drzewo? Zlitowałam się kiedyś w castoramie nad biedną, przecenioną mirabelką (poprawnie ałycza).Rośnie zdrowo, ale owce małe i niezbyt smaczne, na innym drzewie mam lepsze.Szczepić nie umiem, a jeśli nawet uda to w innym miejscu z korzenia może wyskoczyć mirabelka. Wyciąć i karczować czy czekać na zielone listki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 15.04.2023 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Może ktoś wie i odpisze. Rundapem da się zasuszyć drzewo? Zlitowałam się kiedyś w castoramie nad biedną, przecenioną mirabelką (poprawnie ałycza). Rośnie zdrowo, ale owce małe i niezbyt smaczne, na innym drzewie mam lepsze. Szczepić nie umiem, a jeśli nawet uda to w innym miejscu z korzenia może wyskoczyć mirabelka. Wyciąć i karczować czy czekać na zielone listki? Rundap to jedna z większych trucizn dostępnych dzisiaj na rynku. Przestańcie tego używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 15.04.2023 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 zamiennik rundapu okazuje się bardziej toksyczny, był tu kiedyś taki wpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.04.2023 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Może ktoś wie i odpisze. Rundapem da się zasuszyć drzewo? Zlitowałam się kiedyś w castoramie nad biedną, przecenioną mirabelką (poprawnie ałycza). Rośnie zdrowo, ale owce małe i niezbyt smaczne, na innym drzewie mam lepsze. Szczepić nie umiem, a jeśli nawet uda to w innym miejscu z korzenia może wyskoczyć mirabelka. Wyciąć i karczować czy czekać na zielone listki? Nawet gdyby się dało to co ci po takim wysuszonym drzewie czy krzaku? Dalej będzie straszyć, więc przyciąć, podkopać i wyrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 15.04.2023 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 jak wyschnie to przecież wytnę, a wycięta żywa może odrosnąć inną, mniejszą śliwkę karczowałam w tamtym roku odkopałam korzenie i rąbałamteraz obawiam się, nie dam rady, kawałek dalej jest dobrze ukorzeniona porzeczka, poplątane maliny i najpiękniejsza na świecie jagoda kamczacka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.04.2023 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 (edytowane) Jak zostawisz kawałek korzenia to nic z niego nie wyrośnie . Śliwka mirabelka nie jest rośliną typu chrzan, czosnek, malina albo ziemniak . Ważne aby pnia tam nie było. Jeśli sobie nie poradzisz to namów tą gorszą połówkę. Chcesz się pozbyć to próbuj. Kiedyś pryskając za ogrodzeniem zasuszyłem tak iglaka. Nie wierzę w przypadki ale nie przypominam sobie by pogoda była jakaś wietrzna, możliwe że w gąszczu chwastów wystawał jakiś młody odrost iglaka lub korzeń. Dlatego pryskając uważaj..... a może raczej maczaj gałązki Edytowane 16 Kwietnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 16.04.2023 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 na drugiej działce (gospodarstwo na wsi) też są śliwki, stare już, niektóre szczepioneprzy jedne czy dwóch wycinam odrosty przy pniu, a takie odrosty są jeszcze kawałek dalej za stodołą przy wyciętym pniu są nowe, dziarskie dzieci, na starym korzeniu, nie z pestki na "miejskiej" działce chciałabym gada zasuszyć do końca korzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.04.2023 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 Karpa z częścią pnia w ziemi została w gruncie to wyrastają z niej odrosty. Jeśli gruby korzeń wyszedł gdzieś w oddali na powierzchnię to także możliwe jest że coś wypuści. Innej możliwości raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 18.04.2023 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 A czy zastosowanie chwastoxu na 10 dni przed sianiem nie zaszkodzi nasionom ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.04.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Roślinom zaszkodzi.......... także tym które wyrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.04.2023 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 A czy zastosowanie chwastoxu na 10 dni przed sianiem nie zaszkodzi nasionom ? Nie Raz, że Chwastox działa na dwuliścienne, dwa, że 10dni karencji, plus drugie 10 na wschód trawy spowoduje, że nawet wrażliwe na chemię siewki będą bezpieczne. Natomiast Chwastox nie wypleni ci wiechliny rocznej (poa annua), czy chwastnicy jednostronnej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2023 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Nie Raz, że Chwastox działa na dwuliścienne, dwa, że 10dni karencji, plus drugie 10 na wschód trawy spowoduje, że nawet wrażliwe na chemię siewki będą bezpieczne. Natomiast Chwastox nie wypleni ci wiechliny rocznej (poa annua), czy chwastnicy jednostronnej No jesteś demon, internetowy demon. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts