Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rundup - po jakim czasie siać trawnik ?

Recommended Posts

Jednokrotny oprysk nie za wiele tu zmieni. Rundup wnika w liście i wędrując niszczy system korzeniowy, więc nasiona i pyłki roślin które nie wzeszły nadal będą kiełkowały w nowo posianej trawie.

Najlepiej odczekać ponad 4 tygodnie lub dłużej aż popryskane chwasty zżółkną a z gruntu w niektórych miejscach zaczną wychodzić nowe. Dopiero po drugim pryskaniu i odczekaniu minimum 2 tygodnie należało by przystąpić do końcowego przygotowania podłoża i siania.

Oprócz typowych chwastów dwuliściennych czasem wychodzi jeszcze skrzyp polny więc następne pryskanie można miejscowo po wzejściu trawy innym środkiem

Może ktoś wie i odpisze.

Rundapem da się zasuszyć drzewo?

Zlitowałam się kiedyś w castoramie nad biedną, przecenioną mirabelką (poprawnie ałycza).

Rośnie zdrowo, ale owce małe i niezbyt smaczne, na innym drzewie mam lepsze.

Szczepić nie umiem, a jeśli nawet uda to w innym miejscu z korzenia może wyskoczyć mirabelka.

Wyciąć i karczować czy czekać na zielone listki?

Może ktoś wie i odpisze.

Zlitowałam się kiedyś w castoramie nad biedną, przecenioną mirabelką (poprawnie ałycza).

Szczepić nie umiem, a jeśli nawet uda to w innym miejscu z korzenia może wyskoczyć mirabelka.

Rundap to jedna z większych trucizn dostępnych dzisiaj na rynku.

Przestańcie tego używać.

Może ktoś wie i odpisze.

Nawet gdyby się dało to co ci po takim wysuszonym drzewie czy krzaku?

Dalej będzie straszyć, więc przyciąć, podkopać i wyrwać.

jak wyschnie to przecież wytnę, a wycięta żywa może odrosnąć

inną, mniejszą śliwkę karczowałam w tamtym roku

odkopałam korzenie i rąbałam

teraz obawiam się, nie dam rady,

kawałek dalej jest dobrze ukorzeniona porzeczka, poplątane maliny i najpiękniejsza na świecie jagoda kamczacka

Jak zostawisz kawałek korzenia to nic z niego nie wyrośnie . Śliwka mirabelka nie jest rośliną typu chrzan, czosnek, malina albo ziemniak .

Ważne aby pnia tam nie było.

Jeśli sobie nie poradzisz to namów tą gorszą połówkę.

Chcesz się pozbyć to próbuj. Kiedyś pryskając za ogrodzeniem zasuszyłem tak iglaka. Nie wierzę w przypadki ale nie przypominam sobie by pogoda była jakaś wietrzna, możliwe że w gąszczu chwastów wystawał jakiś młody odrost iglaka lub korzeń.

Dlatego pryskając uważaj..... a może raczej maczaj gałązki :)

Edytowane przez Mareks77

na drugiej działce (gospodarstwo na wsi) też są śliwki, stare już, niektóre szczepione

przy jedne czy dwóch wycinam odrosty przy pniu, a takie odrosty są jeszcze kawałek dalej

za stodołą przy wyciętym pniu są nowe, dziarskie dzieci,

na starym korzeniu, nie z pestki

na "miejskiej" działce chciałabym gada zasuszyć do końca korzonka

A czy zastosowanie chwastoxu na 10 dni przed sianiem nie zaszkodzi nasionom ?

Nie

Raz, że Chwastox działa na dwuliścienne, dwa, że 10dni karencji, plus drugie 10 na wschód trawy spowoduje, że nawet wrażliwe na chemię siewki będą bezpieczne.

Natomiast Chwastox nie wypleni ci wiechliny rocznej (poa annua), czy chwastnicy jednostronnej

• Like 1

Nie

Raz, że Chwastox działa na dwuliścienne, dwa, że 10dni karencji, plus drugie 10 na wschód trawy spowoduje, że nawet wrażliwe na chemię siewki będą bezpieczne.

Natomiast Chwastox nie wypleni ci wiechliny rocznej (poa annua), czy chwastnicy jednostronnej

No jesteś demon, internetowy demon.

• Like 1