Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mała instalacja się opłaca?

Olapio

Recommended Posts

Chciałabym zainstalować fotowoltaike na dachu ale ze względu na małą powierzchnię możliwe jest zamontowanie jedynie 7 paneli.

Skontaktowałam się z kilkoma firmami i trzy twierdzą że super extra, zrobią wszystko, do tego proponują jeszcze magazyn energii. Natomiast jeden instalator stwierdził, że szkoda moich pieniędzy, tamci to naciągacze i żeby było opłacalnie musiałabym zamontować chociaż 10 paneli a nie mam gdzie więc żeby sobie to podarować.

I teraz mam zagwozdkę. Roczne zużycie to około 2500 kWh. Boje się wysokich cen prądu i chciałabym to jakoś zniwelować w przyszłości z panelami. Ale same panele to koszt około 20 tys, do tego magazyn drugie tyle.

Czy ktoś ma taka mała instalacje w systemie net- billing? Czy to ma prawo się opłacić?

7 paneli to napięcie ok. 300V i jak najbardziej do prawidłowej pracy falownika, moc to 2,8 do 3,5 kW w zależności od paneli.

Taka instalacja 2,8 wyprodukuje 2800kWh i czym więcej zużyjesz na bieżąco w czasie produkcji tym lepiej , mniej zakupisz od operatora.

Tym bardziej mała jest opłacalna bo koszt nabycia mniejszy i nie należy się nastawiać na zyski ze sprzedaży zwłaszcza że obecnie zapłacą 0,5zł/kWh natomiast zwiększona autokonsumpcja zmniejsza zakup energii za którą płaci się ok. 0,7 zł więc zysk widać. Magazyn też nie jest dla zysku a bardziej dla stabilności sieci elektroenergetycznej

Nie ma znaczenia czy będzie 7 czy 10 modułów. Byłe by pozwalały na normalną pracę odpowiedniego falownika.

7x 400 WP = 2800 Wp co może dać produkcję 2800 kWh rocznie.

Czy się opłaca? Raczej tak ale zależy też od tego ile ma kosztować ta instalacja PV zbudowana z 7 modułów.

Moduły tez mogą mieć 450Wp lub 550 Wp (różnią się wymiarami).

Ile ma kosztować magazyn energii ?

Magazyn energii 5 kw około 23 tysiące. Zależy która firma. Natomiast jedna proponuje przy 2,8 falownik jednofazowy a inna trójfazowy. Z tego co czytałam przy poniżej 3 kw powinien być falownik jednofazowy. Jednak instalacja w domu jest trójfazowa i bardzo zależy mi na jak największej autokonsumpcji latem w dzień (jacuzzi i czasami klima plus moja praca z domu). Także nie wiem czy taki jednofazowy by się sprawdził, nie wiem które sprzęty w domu są podpięte pod którą fazę.

Magazyn energii 5 kw około 23 tysiące. Zależy która firma. Natomiast jedna proponuje przy 2,8 falownik jednofazowy a inna trójfazowy. Z tego co czytałam przy poniżej 3 kw powinien być falownik jednofazowy. Jednak instalacja w domu jest trójfazowa i bardzo zależy mi na jak największej autokonsumpcji latem w dzień (jacuzzi i czasami klima plus moja praca z domu). Także nie wiem czy taki jednofazowy by się sprawdził, nie wiem które sprzęty w domu są podpięte pod którą fazę.

Niema że poniżej 3 powinien być 1-faz. Powyżej 3,68 ma być 3-faz. Jednofazowy tańszy, dla bilansowania godzinowego które już obowiązuje niema znaczenia z której fazy zużywasz a z której produkujesz

22 tyś za 2,8 to faktycznie drogo, bardzo drogo, o 10 za dużo, szukaj jeszcze

Przepraszam ale jestem totalnie nietechniczna. Czyli jak będę sobie korzystać z jacuzzi ale będzie ono podpięte pod inną faza niż falownik to znaczy że i tak będzie to liczone jako moja autokonsumpcja? I dopiero nadwyżkę nad to co zużyje moje całe gospodarstwo w danej godzinie na trzech fazach będę sprzedawać do dostawcy energii?

I drugie pytanie. Ten sceptyczny instalator tłumaczył mi że przy dużym falowniku trójfazowym będę miała duże straty, rzędu 30% mniej wytworzonego prądu.

Ja właśnie kilka tygodni temu zamontowałem instalacje 3,15kw, 7 paneli po 450Wp, instalacja jednorazowa. Zapłaciłem 12tys, zainstalowała mi firma lokalna. Tacy, którzy „wołali” powyżej 15tys nie mieli szans. Musisz szukać, pytać a napewno znajdziesz. Ja mam dom typowo urlopowy stad tez taka mala instalacja ale przy typowo mieszkalnym tez nie byłaby większa.Czekam na „Mój prąd 5.0” i składam papiren o dotacje.

Gratuluje racjonalnego podejścia do tematu.

Czyli rozumiem że takie ceny są z kosmosu. W wycenie mam jeszcze optymalizatory ze względu na zacienienie więc może to podbija stawkę? Jakby mi ktoś wycenił poniżej 15 tysięcy to faktycznie byłoby pięknie i może w przyszłości opłacalnie. Niestety pewnie wyczuli podatny grunt, więc muszę szukać od nowa.

Czyli rozumiem że takie ceny są z kosmosu. W wycenie mam jeszcze optymalizatory ze względu na zacienienie więc może to podbija stawkę? Jakby mi ktoś wycenił poniżej 15 tysięcy to faktycznie byłoby pięknie i może w przyszłości opłacalnie. Niestety pewnie wyczuli podatny grunt, więc muszę szukać od nowa.

Popytaj sąsiadów (jak mają) o wykonawców, lepiej wziąć firmę lokalną bo mniejsze koszty "logistyczne" (znaczące przy małej isntalacji) i w razie uwag/problemów łatwo możesz osobiście "wjechać z awanturą".

Ważne też aby to było zrobione dobrze (szczególnie jak się nie znasz), to też rzutuje na cenę. Jednak zrezygnował bym z firmy które próbowała "wciskać" magazyn do Twoich potrzeb (to o czymś świadczy).

BTW, Nie masz opcji aby zrobić sobie jeden string na dachu a drugi na gruncie (izwiększyć ilość paneli)? Może przy dopłatach (Mój prąd 5.0) to by się opłaciło (a więcej kWp to mniejsza cena za 1kWp).

Niech koleżanka poprosi o wycenę - dwa mikro falowniki Huayu HY1600-Plus do tego 7 paneli 470W JINKO HALF CUT CZARNA RAMA

Jeden mikro falownik na jedną fazę drugi na drugą. Spokojnie sprawdzić jak obciążają się fazy w domu i podłączyć tak, aby autokonsumpcja była jak największa. Instalacja będzie bez zbędnych optymalizatorów i falowników i całego osprzętu w skrzynkach elektrycznych który też kosztuje niemało w domu sama instalacja dużo tańsza i bardziej niezawodna.

Jest właśnie tak, i aby się upewnić bo łatwiej będzie negocjować z wykonawcą, proponuję oprócz innych artykułów np. https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/107616/bilansowanie-miedzyfazowe-w-koncu-na-zasadach-korzystnych-dla-prosumentow

Nie ma już potrzeby sprawdzać jak obciążają się fazy w domu i podłączyć tak, aby autokonsumpcja była jak największa.

Niech koleżanka poprosi o wycenę - dwa mikro falowniki Huayu HY1600-Plus do tego 7 paneli 470W JINKO HALF CUT CZARNA RAMA

Jeden mikro falownik na jedną fazę drugi na drugą. Spokojnie sprawdzić jak obciążają się fazy w domu i podłączyć tak, aby autokonsumpcja była jak największa. Instalacja będzie bez zbędnych optymalizatorów i falowników i całego osprzętu w skrzynkach elektrycznych który też kosztuje niemało w domu sama instalacja dużo tańsza i bardziej niezawodna.

Mało znane te mikrofalowniki. Mają dopuszczenie do stosowania w Polsce?

Do tego cena - widziałem ok. 4000 zł za 2 sztuki.