Patrykj70 16.04.2023 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 Cześć.Potrzebuje nawieźć spore ilości ziemii na swoją działkę budowlaną. W moim rejonie z ziemią jest duży problem. Generalnie albo nie ma albo jest bardzo droga. Wpadłem na pomysł aby wybrać ziemię z mojego pola które mam (jakieś 2km dalej). Zebrał bym tego niewiele - ok. 30cm z wierzchu. Jak to ma się do prawa? Mogę legalnie zrobić coś takiego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.04.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 Generalnie prace gruntowe polegające niwelacji działki nie wymagają osobnego zezwolenia. Problemem jest zmiana poziomu na działce na której nie masz pozwolenia na budowę.Jest to więc niezgodne z prawem, ale jeśli owe 30 cm nie wpłynie negatywnie na grunty sąsiednie to można się o to pokusić bez zezwoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.04.2023 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 30 cm to zbierzesz cały humus czyli warstwę biologicznie czynną ,więc nie będzie to już grunt rolny. Czujny sasiad + gorliwy urzędnik i mogą z tego byc kłopoty. Może to byc zakwalifikowane jak wyłącznie trwałe z produkcji rolnej. Jesli wywieziesz III, II lub I klasę to opłaty są słone. Ryzykowne działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts