Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie kabla wlz z zasilaniem warsztatu

Recommended Posts

Dyskusja jak zwykle trwa a nawet do końca nie wiadomo do czego elektryk podłączył ten warsztat opierającie się na słowach forumowicza który nie ma zielonego pojęcia i chciał rozkuwać ścianę aby przepiłować WLZ a następnie go połączyć rozdzielając jeszcze do warsztatu..

Czy nie zarejestrowaliście że ta cała sztukateria była by przed licznikiem.

W tym czasie elektryk klienta został uznany za farbowanego, a potem trochę go wybroniono.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Sprecyzuj proszę.

Co mam Ci sprecyzować. Napisałem niekoniecznie bo nie widać na zdjęciu gdzie to jest, na pewno za licznikiem po stronie odbiorcy, PEN jest uziemiany po stronie dostawcy jeśli to TN-c (pewnie tak) a odbiorca po rozdzieleniu w złączu uziemia GSU w budynku i łączy z PE. Mógł doprowadzic do budynku PEN tylko musiało by być 10 kwadrat miedzi minimum, wtedy rozdział nastąpił by w rozdzielnicy budynku.

Ps. Usunięty post przeczytałem;-)

Edytowane przez Remiks
  • Like 1

Echh, myślałem że coś się już zmieniło na tych forach, że ludzie nie oceniają innych, są mili, dobrze doradzą- niestety, myliłem się. Chamskie zachowanie, pyskówki, kłótnie i oczernianie. Zamykając temat. WLZ miał być przepiłowany za licznikiem. Jakieś tam pojęcie mam- nie jestem ekspertem elektryki jak większość obecnych na tym forum, wciąż się uczę, jednak było to jedyne rozwiązanie. Zamykając temat: zaraz za licznikiem zrobiłem rozdzielnicę z wyłącznikiem izolacyjnym oraz zmostkowałem i wyprowadziłem zasilanie na dom i na warsztat. Kabel na warsztat puszczony 4x6 w połowie drogi zrobiłem puszkę gdzie doprowadziłem sobie uziemienie z listwy uziemiającej fotowoltaiki (gdzie jest uziom oraz jest połączony z pe domowym- tego nie wiedziałem, mój błąd- przepraszam.) Dalej leci już sobie 5x6 na warsztat i tam RCD, eski itp. Wszystko działa pięknie, nie obciążając domowej instalacji. Dziękuję tym którzy mi pomogli, a dla reszty- trochę dystansu, uśmiechnijcie się czasem i wytłumaczcie koledze co może poprawić, co podszkolić. Pozdrawiam i życzę pogody ducha :) Edytowane przez Dominikos95
  • Like 1

Echh, myślałem że coś się już zmieniło na tych forach, że ludzie nie oceniają innych, są mili, dobrze doradzą- niestety, myliłem się. Chamskie zachowanie, pyskówki, kłótnie i oczernianie. Zamykając temat. WLZ miał być przepiłowany za licznikiem. Jakieś tam pojęcie mam- nie jestem ekspertem elektryki jak większość obecnych na tym forum, wciąż się uczę, jednak było to jedyne rozwiązanie. Zamykając temat: zaraz za licznikiem zrobiłem rozdzielnicę z wyłącznikiem izolacyjnym oraz zmostkowałem i wyprowadziłem zasilanie na dom i na warsztat. Kabel na warsztat puszczony 4x6 w połowie drogi zrobiłem puszkę gdzie doprowadziłem sobie uziemienie z listwy uziemiającej fotowoltaiki (gdzie jest uziom oraz jest połączony z pe domowym- tego nie wiedziałem, mój błąd- przepraszam.) Dalej leci już sobie 5x6 na warsztat i tam RCD, eski itp. Wszystko działa pięknie, nie obciążając domowej instalacji. Dziękuję tym którzy mi pomogli, a dla reszty- trochę dystansu, uśmiechnijcie się czasem i wytłumaczcie koledze co może poprawić, co podszkolić. Pozdrawiam i życzę pogody ducha :)

A gdzie widziałeś w tym wątku chamskie zachowanie, pyskówki i kłótnie?