Remiks 21.04.2023 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Na tym polega podział PEN na PE i N. Do prawidłowego podziału na zdjęciu brakuje jeszcze aby do tego zacisku dopiąć przewód z uziemienia. Niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2023 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Na tym polega podział PEN na PE i N. Do prawidłowego podziału na zdjęciu brakuje jeszcze aby do tego zacisku dopiąć przewód z uziemienia. Pokaż ten właściwy podział w rozdzielnicy bo coś mylisz. Pamiętaj że raz rozdzielonego PEN na PE i N nie wolno łączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 21.04.2023 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Niekoniecznie. Sprecyzuj proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.04.2023 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Nie bez N, tylko bez PE szanowny kolego Że co? A skąd weźmie PE, najważniejszy przewód w instalacji? Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.04.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Dyskusja jak zwykle trwa a nawet do końca nie wiadomo do czego elektryk podłączył ten warsztat opierającie się na słowach forumowicza który nie ma zielonego pojęcia i chciał rozkuwać ścianę aby przepiłować WLZ a następnie go połączyć rozdzielając jeszcze do warsztatu..Czy nie zarejestrowaliście że ta cała sztukateria była by przed licznikiem.W tym czasie elektryk klienta został uznany za farbowanego, a potem trochę go wybroniono. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2023 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Sprecyzuj proszę. Co mam Ci sprecyzować. Napisałem niekoniecznie bo nie widać na zdjęciu gdzie to jest, na pewno za licznikiem po stronie odbiorcy, PEN jest uziemiany po stronie dostawcy jeśli to TN-c (pewnie tak) a odbiorca po rozdzieleniu w złączu uziemia GSU w budynku i łączy z PE. Mógł doprowadzic do budynku PEN tylko musiało by być 10 kwadrat miedzi minimum, wtedy rozdział nastąpił by w rozdzielnicy budynku. Ps. Usunięty post przeczytałem;-) Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Remiks 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 21.04.2023 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Echh, myślałem że coś się już zmieniło na tych forach, że ludzie nie oceniają innych, są mili, dobrze doradzą- niestety, myliłem się. Chamskie zachowanie, pyskówki, kłótnie i oczernianie. Zamykając temat. WLZ miał być przepiłowany za licznikiem. Jakieś tam pojęcie mam- nie jestem ekspertem elektryki jak większość obecnych na tym forum, wciąż się uczę, jednak było to jedyne rozwiązanie. Zamykając temat: zaraz za licznikiem zrobiłem rozdzielnicę z wyłącznikiem izolacyjnym oraz zmostkowałem i wyprowadziłem zasilanie na dom i na warsztat. Kabel na warsztat puszczony 4x6 w połowie drogi zrobiłem puszkę gdzie doprowadziłem sobie uziemienie z listwy uziemiającej fotowoltaiki (gdzie jest uziom oraz jest połączony z pe domowym- tego nie wiedziałem, mój błąd- przepraszam.) Dalej leci już sobie 5x6 na warsztat i tam RCD, eski itp. Wszystko działa pięknie, nie obciążając domowej instalacji. Dziękuję tym którzy mi pomogli, a dla reszty- trochę dystansu, uśmiechnijcie się czasem i wytłumaczcie koledze co może poprawić, co podszkolić. Pozdrawiam i życzę pogody ducha Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Dominikos95 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikos95 21.04.2023 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 P.S Może mi ktoś powiedzieć jak zamknąć wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.04.2023 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2023 Echh, myślałem że coś się już zmieniło na tych forach, że ludzie nie oceniają innych, są mili, dobrze doradzą- niestety, myliłem się. Chamskie zachowanie, pyskówki, kłótnie i oczernianie. Zamykając temat. WLZ miał być przepiłowany za licznikiem. Jakieś tam pojęcie mam- nie jestem ekspertem elektryki jak większość obecnych na tym forum, wciąż się uczę, jednak było to jedyne rozwiązanie. Zamykając temat: zaraz za licznikiem zrobiłem rozdzielnicę z wyłącznikiem izolacyjnym oraz zmostkowałem i wyprowadziłem zasilanie na dom i na warsztat. Kabel na warsztat puszczony 4x6 w połowie drogi zrobiłem puszkę gdzie doprowadziłem sobie uziemienie z listwy uziemiającej fotowoltaiki (gdzie jest uziom oraz jest połączony z pe domowym- tego nie wiedziałem, mój błąd- przepraszam.) Dalej leci już sobie 5x6 na warsztat i tam RCD, eski itp. Wszystko działa pięknie, nie obciążając domowej instalacji. Dziękuję tym którzy mi pomogli, a dla reszty- trochę dystansu, uśmiechnijcie się czasem i wytłumaczcie koledze co może poprawić, co podszkolić. Pozdrawiam i życzę pogody ducha A gdzie widziałeś w tym wątku chamskie zachowanie, pyskówki i kłótnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 24.04.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Że co? A skąd weźmie PE, najważniejszy przewód w instalacji? Skąd można by tu wziąć PE w wyspie TT ? Osobiście obstawiał bym że z ziemi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.04.2023 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Taaa. I autor, mając do dyspozycji układ TN, który jest lepszy i prostrzy do realizacji ochrony przeciwporażeniowej, będzie bawił się w wyspę.Rzeczywiście, super rozwiązanie. A rzeźbić w g... też można przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts