Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie 2 warstwami styropianu - grafit

eryndare

Recommended Posts

Cześć,

Miałem w planach ocieplać swój nowopowstały dom z silki styropianem 30 cm grafit.

Otóż zaszło nieporozumienie i zamiast styropianu 30 cm dojechał do mnie na budowę styropian 15 cm, również grafit. Jest go dwa razy więcej, wykonawca rozmawiał z przedstawicielem Termo Organiki, proponuje, aby położyć dwie warstwy po 15 cm montażem bezkołkowym, na tzw. zakładkę.

Wiem, że wtedy stracę gwarancje bo producent nie zaleca takiego montażu ale przedstawiciel Termo Ograniki twierdzi, że poza tym uzyskamy taki sam efekt, wszystko powinno się trzymać a efekty docieplenia 2 x 15 cm uzyskamy identyczny jak w przypadku jednej warstwy 30 cm.

Czy jest ktoś, kto ma położone dwie warstwy styropianu na elewacji? Czy istnieje jakiś potencjalny problem? Czytałem jakiś komentarz, że jedynym zagrożeniem jest to, że druga warstwa styropianu będzie przyklejona do pierwszej a styropian ma o wiele mniejszą nośność od bloczków i może dojść od uszkodzenia. Trochę to dla mnie nielogiczne ale będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi w tym temacie, bo zaczynam się mocno stresować.

ja mam 2x10 cm klejone klejem po całości i nic się nie dzieje

O, dobrze to słyszeć. Dawaliście kołki co jakiś czas czy wszystko na samym kleju? Z ciekawości, skąd taka decyzja, czemu nie 1x20 cm? Myślisz, że takie rozwiązanie z klejeniem jest tak samo trwałe jak jedna warstwa? Nie baliście się, że styropian ma mniejszą przyczepność i druga warstwa może się odklejać po jakimś czasie? Są jakieś zagrożenia przy zastosowaniu klejenia?

o jaką utrate gwaracncji masz na myśli większość producentów ETICS ( systemów dociepleń) ma w dokumentacji tj KOT zapis docieplania na ocieplenie

Setki spółdzielniach budynków wielorodzinnych ocieplonych niegdyś 4-5 cm eps idzie do ponownego docieplania

Tak powiedziano mi przez telefon ale sprawdzę to.

Masz doświadczenie z podwójnym klejeniem, mam się czego obawiać czy kleić i się nie przejmować? Co o tym sądzisz?

Cześć,

Miałem w planach ocieplać swój nowopowstały dom z silki styropianem 30 cm grafit.

Otóż zaszło nieporozumienie i zamiast styropianu 30 cm dojechał do mnie na budowę styropian 15 cm, również grafit. Jest go dwa razy więcej, wykonawca rozmawiał z przedstawicielem Termo Organiki, proponuje, aby położyć dwie warstwy po 15 cm montażem bezkołkowym, na tzw. zakładkę.

Wiem, że wtedy stracę gwarancje bo producent nie zaleca takiego montażu ale przedstawiciel Termo Ograniki twierdzi, że poza tym uzyskamy taki sam efekt, wszystko powinno się trzymać a efekty docieplenia 2 x 15 cm uzyskamy identyczny jak w przypadku jednej warstwy 30 cm.

Czy jest ktoś, kto ma położone dwie warstwy styropianu na elewacji? Czy istnieje jakiś potencjalny problem? Czytałem jakiś komentarz, że jedynym zagrożeniem jest to, że druga warstwa styropianu będzie przyklejona do pierwszej a styropian ma o wiele mniejszą nośność od bloczków i może dojść od uszkodzenia. Trochę to dla mnie nielogiczne ale będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi w tym temacie, bo zaczynam się mocno stresować.

Jeśli kleimy zgodnie z zasadami po obwodzie oraz 4 - 6 placków to nic nie odpadnie.

Montaż bez kołkowy jest dopuszczalny do 10 - 12m wysokości.

Problem istnieje ale nie na wysokościach dotyczących budownictwa jednorodzinnego.

Stracisz gwarancję na co....... na styropian? Co daje taka gwarancja ?

Gwarancja na ocieplenie jest w gestii wykonawcy a nie dostawcy i producenta styropianu.

Owszem..... producent systemu ociepleń może dawać gwarancję ale wybiera autoryzowanego wykonawcę który raczej nie idzie na żadne układy 2 x 15 zamiast 1 x 30

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Jeśli kleimy zgodnie z zasadami po obwodzie oraz 4 - 6 placków to nic nie odpadnie.

Problem istnieje ale nie na wysokościach dotyczących budownictwa jednorodzinnego.

Stracisz gwarancję na co....... na styropian? Co daje taka gwarancja ?

Gwarancja na ocieplenie jest w gestii wykonawcy a nie dostawcy i producenta styropianu.

Owszem..... producent systemu ociepleń może dawać gwarancję ale wybiera autoryzowanego wykonawcę który raczej nie idzie na żadne układy 2 x 15 zamiast 1 x 30

Dziękuje za wiadomości. Nie ukrywam, że stresuje się podjęciem tej decyzji.

Czyli w mojej sytuacji kleić podwójnie, skoro wykonawca twierdzi, że jest odpowiedzialny za wykonanie? Wykonawca sprawdzony i na pewno zrobi robotę dobrze ale wolałem się upewnić z innych źródeł - w końcu ocieplenie domu robi się raz do końca życia... Jest coś, na co zwrócić uwagę szczególnie żeby to rozwiązanie było trwałe?

Styropian do styropianu kleiłbym na piankę. Robiłem tak parę płyt jak mi brakło styropianu i tak sklejonych płyt nie da się rozerwać.

Rozmawiałeś jak będzie przy dwóch warstwach wyglądała sprawa robocizny i materiału? Roboty z klejeniem styropianu jest dwa razy więcej, trzeba dodatkowy klej między warstwy, kto za to zapłaci?

Dziękuje za wiadomości. Nie ukrywam, że stresuje się podjęciem tej decyzji.

Czyli w mojej sytuacji kleić podwójnie, skoro wykonawca twierdzi, że jest odpowiedzialny za wykonanie? Wykonawca sprawdzony i na pewno zrobi robotę dobrze ale wolałem się upewnić z innych źródeł - w końcu ocieplenie domu robi się raz do końca życia... Jest coś, na co zwrócić uwagę szczególnie żeby to rozwiązanie było trwałe?

Rozwiązanie będzie trwałe. Tam nie ma żadnych niespodzianek. Tak jak wyżej Kol@ Nurek_ zaznaczył syropian do styropianu można kleić pianką.

Jest to wygodniejsze i trwalsze rozwiązanie.

Wszelkie szczeliny pomiędzy płytami o ile powstaną także wypełnić pianką.

Aby nie było niespodzianek doprecyzuj z wykonawcą sprawę rozliczeń. On nie odpowiada za błędy dostawcy więc proponuje rozwiązanie z dwoma warstwami aby nie mieć przestojów i ciągłość prac.