Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spadek z działki obok a taras

Recommended Posts

Hej potrzebuje Waszej porady..

sąsiad obok ma wyżej postawiony dom. W moja strone leci spadek więc zastanawiam sie nad odwodnieniem tarasu.. Po lewej stronie jest sąsiad a po prawej ja. Za niedlugo będą mi równać działke (bo teraz jest miare na równo ale jak bede robił taras to musze miec tam spadek od domu wiec musze ująć ziemi dość dużo.Pytanie do Was czy od ogrodzenia zrobic jakiś drenaż? ogordzenie to panele + podmurówka.Na moje oko róznica jest z 30 cm... boje sie ze będzie nam stała woda na ogordzie. Może ktos tak mial kiedys i ma sposób na to? byłbym wdzięczny za kazdą porade. pozdrawiam :) poniżej pseudo obrazek :)

image_2023-05-02_161328023.jpg

Edytowane przez dygonios

Spadek tarasu to 2% więc parę cm. Na rysunku masz swój dom poniżej terenu sąsiada i jeszcze dodatkowo go obniżasz.

Jeśli nie ma innej mozliwości to od strony sąsiada 1mb przed ogrodzeniem wykonał bym coś w rodzaju murku oporowego, nawet z pustaków typu półksiężyc.

Natomiast jeśli jest możliwe to nawiezienie urodzajnej ziemi tak aby wyrównać poziom działki z poziomem domu.

Te 20 - 30 cm w miejscu największej róznicy to niewiele.

• Like 1

to jest chyba najlepsza opcja. Ziemia jest gliniasta i stoi nam na ogrodze juz teraz wiec po prostu boje sie ze po sciągnięciu ziemi bedzie jeszcze gorzej. Ogólnie zostaje jeszcze opcja drenażu i odprowadzie nadmiaru do zbiornika na deszczówkę. Czyli tak czy siak lepiej sciągnąć jeszcze więcej ziemi i rozsypać coś lepszego ?

wielkie dzięki za porady :)

to jest chyba najlepsza opcja. Ziemia jest gliniasta i stoi nam na ogrodze juz teraz wiec po prostu boje sie ze po sciągnięciu ziemi bedzie jeszcze gorzej. Ogólnie zostaje jeszcze opcja drenażu i odprowadzie nadmiaru do zbiornika na deszczówkę. Czyli tak czy siak lepiej sciągnąć jeszcze więcej ziemi i rozsypać coś lepszego ?

wielkie dzięki za porady :)

Gliniastą ziemię o ile nie jest to faktycznie typowa żółta glina sobie zostaw. To jest bardzo dobra baza pod trawnik bo trzyma i magazynuje wodę na dłużej.

Nawiezienie na to zwykłej ogrodowe spowoduje że trawa będzie ładnie rosła..

Zresztą jak ściągniesz warstwę równając to zobaczysz co tam jest.

Wodą od sąsiada bym tu się nie sugerował i skupił na obserwacji terenu po deszczach. Jeśli po jakimś czasie 0,5h kałuże w zagłębieniach znikają to nie masz czym się przejmować,

Murek o którym pisałem i podwyższenie przed ogrodzeniem faktycznie jak wspomniał @Elfir nadaje się pod krzewy nawet bukszpany wyściółkowane korą.a jeśli chcesz się odgrodzić to Tuje

Edytowane przez Mareks77