Genesis72 05.05.2023 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 WitamChcę wybudować / postawić garaż do 32 m2, chciałbym uniknąć podatku od nieruchomościCzy garaż na swobodnie stanąc na ziemi - czy wtedy będzie budowlą? Czy mogę zakotwiczyć słupki w ziemi i pomiędzy te słupki "wsunąć" np płytę OSB i oczywiście zadaszyć - czy wtedy też będzie to budowlaChce postawić garaz szkieletowy i drewna - co muszę zrobić, aby zaliczyli to do budowli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.05.2023 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Jeśli ma wszystkie cztery ściany, dach i podłoże to według Prawa Budowlanego jest "budynek". Natomiast jak czegoś brakuje z tych rzeczy, to będzie budowla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.05.2023 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Podatek od Grażyny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Genesis72 08.05.2023 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) TJ . podatek od nieruchomości na której stoi gara Czyli praktycznie od każdego garażu będzie podatekW prawie Budowlanym jest zapis nie trwale związany z gruntem - nie wiem co to oznacza?Jak ma sie z garażami blaszanymi, ma wszystkie ściany i dach i stoi na gruncie - wiadomo, że musi być utwardzony, aby go nie podmyło. Jak czytałem, jest zwolniony z podatkuSpotkałem się też z taka opinią, że garaże, które można przenieś nie uszkadzając ich to one są zwolnione z podatku, ale czy taki garaż można przykręcić do gruntu, ąby go nie wiatr nie przesuną?Czy, aby postawić blaszak, czy trzeba go zgłaszać? Edytowane 8 Maja 2023 przez Genesis72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.05.2023 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Pamietajcie, że garaż blaszany NIE jest ogniotrwały. To może mieć znaczenie jesli ubepieczyciel będzie miał wydać swoje /deczko twoje/ pieniądze. Podatek od Grażyny zdarza się: od nieużytku lub nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts