Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza - lekki strop

Recommended Posts

Witam,

chcę zaadoptować poddasze, zrobić tam dwa pokoje, małą łazienkę oraz garderobę. Na początek trzeba coś zrobić ze stropem, ponieważ jest on wykonany z żelbetowych belek, w których jest niewiele drutu i aktualnie lekko przegięły się przez te wszystkie lata przez które leżały na ścianach. Dodatkowo między belkami jest jakaś zaprawa chyba wapiennp-cementowo-żużlowa, która tworzy sufit. I tutaj mam pytanie do znawców tematu: przypuszczam, iż należało by uzupełnić te braki między belkami oraz wykonać podłogę, ale nie wiem czy położenie styropianu lub innego materiały oraz wylewka to dobry pomysł (tutaj mam obawy jeśli chodzi o wytrzymałość, żeby potem coś komuś na głowę nie spadło). Może są jakieś rozwiązania "lekkiego stropu"? widziałem gdzieś rozwiązania położenia podłogi drewnianej bez konieczności jakichkolwiek wylewek ale to taki półśrodek raczej... proszę o sugestie w tym temacie. ps. będę też szukał ekipy która wykonała by taki strop fachowo...

tutaj foty: https://drive.google.com/drive/folders/1aLD6_q-mLARb1nMmIFYDSxvOPjiocMqS?usp=sharing

Zacznij od poszukania konstruktora, nawet jak zrobisz przebudowe "bez papierów" zrób sobie rozsądny projekt. Z fotek nie wiele widać, te belki trzeba dokładnie zinwentaryzować tj ich wymiary i zbrojenie i wtedy określić do czego się nadają. Sama podłoga to tylko jedno z obciążeń, "najgorsze" jest obciążenie użytkowe które wynosi 150 kg/m2 +współczynniki. Brak wylewki coś da, ale jak to se ugina pod własnym cięzarem to może być problem. Wizja lokalna kogoś kto ma pojęcie o projektowaniu sporo może wnieśc w tym temacie.

Dziękuję za odpowiedz..., był jeden projektant (z polecenia) - struga projekt, jak zapytałem o strop, jego wytrzymałość oraz możliwości to popatrzył i w sumie powiedział - "kiedyś tak się robiło"... Czyli nie wiele z tego mogę wywnioskować. Mam obawy - być może niepotrzebne - co do wytrzymałości tej rzeźby bo inaczej nie nazwałbym tego stropopodobnego stropu dlatego też napisałem posta na tym forum bo być może ktoś przerabiał podobny temat i podzieli się doświadczeniami. Rozumiem że z fotek i dokładnych oględzin ciężko cokolwiek wywnioskować ale może ktoś cokolwiek podpowie więcej bo czuję że w naszej okolicy ci projektanci to na jedo kopyto są i to samo będą gadać.

Musi zobaczyć i zinwetaryzować konstruktor/architekt z doświadczeniem. Już widziałem strop, który na zdjęciach wyglądał solidnie, a jak na niego wszedłem, to bałem się po nim chodzić (wszystko wpadało w drgania do samego łażenia). Jestem pewien, że skakanie skończyło by się zapadnięciem :-)

Ta masa żużlowo-cementowa raczej sufitu nie tworzy, bo by się zapadła pod własnym ciężarem. De facto nie widać po tych zdjęciach jak strop jest wykonany. Naprawdę, weź kogoś oblatanego w temacie.

rozumiem, z tymi drganiami to masz rację bo u mnie też trochę jak by sprężynuje przy mocniejszym tąpnięciu... i nie wiem co robić... a może macie jakieś namiary na kogoś kto jest w stanie to ocenić - nawet jakaś firma robiąca takie audyty budowlane odpłatnie - czasem warto zapytać, a nóż widelec ...- mieszkam między Warszawą a Łodzią.