megamarcel 11.05.2023 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Cześć, robię remont mieszkania w kamienicy. Ze względów funkcjonalnych kuchnia znajduje się z dala od pionu i mam problem z pozbyciem się ścieków. Zastanawiam się nad 2 rozwiązaniami: 1. Zrobić rurę ściekową o dług. 15m omijającą pół mieszkania w spadku 3% do łazienki i dalej do pionu 2. Tuż przy kuchni zamontować agregat pompujący Grundfoss sololift C3 (już zakupiony, mogę oddać) i pompować ścieki krótszą drogą nad 2 drzwiami poprzez zgrzewane rury PP. Dodam, że łazienka w poprzedniej wersji mieszkania też się tam mieściła z niemal identyczną kanalizacją i nie było z nią żadnych problemów. Wiem, że żadne z rozwiązań nie jest idealne, ale jest jak jest. Tańsze wydaje się rozwiązanie bez agregatu, ale mam wątpliwości, czy rura się nie będzie zamulać. Czy ktoś mógłby coś doradzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.05.2023 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Rury PCV 110 ,jednostajny spadek i bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megamarcel 11.05.2023 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 Dzięki za odpowiedź, niestety prowadzenie rury 110 nie wchodzi w grę. Rura 50 wejdzie bezboleśnie w i tak planowane przedścianki (poza tą z oknem po prawo - tam byłaby płytka bruzda + wąska przedścianka). Schowanie rury 110 oznacza w efekcie ogromną stratę powierzchni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.05.2023 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Skoro w poprzedniej wersji mieszkania łazienka także była i z kanalizacją nie było żadnych problemów to dlaczego problemy pojawiły się obecnie ? Może najpierw warto się przyjrzeć temu zjawisku i nie otwierać okna poprzez wybijanie nowego otworu w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts