Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smród z kratki w podłodze

Halszka

Recommended Posts

Witajcie,

Proszę pomóżcie, bo nie wiem, co robić.

Śmierdzi z kratki kanalizacyjnej w podłodze, w kotłowni.

Domek nowy, parterowy. Projekt Kazimierz D20, pracownia Artinex. Zmiana u mnie na budowie - zamiana miejscami kuchni i łazienki, bo zaraz za budynkiem jest zbiornik na szambo. Pion kanalizacyjny ma odpowietrzenie wyprowadzone ponad dach, zakończone kominkiem wentylacyjnym. To odpowietrzenie idzie po ścianie w kuchni.

Na zbiorniku na szambo też jest kominek wentylacyjny.

Gdzie może być problem?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Halszka

Zalej kratkę i sprawdź czy przestało wiać. Jeśli tak, spuść ze dwa razy wodę w muszli i sprawdź znowu. Jak znowu wieje, to może być zatkane odpowietrzenie pionu. Jeśli nie i problem zniknie na dość długo, może faktycznie wysychać woda w syfonie tej kratki. Jeśli na krótko, to coś jest uszkodzone albo źle zaprojektowane.

Przyczyn może być kilka. Daj znać, co wyszło z testu ze spuszczaniem wody - będziemy myśleć dalej.

Jeśli tam jest syfon to należy zalewać kratkę wodą co jakiś czas - pomaga do czasu odparowania wody.

Można po zalaniu wodą dolać trochę oleju spożywczego - warstwa oleju zapobiegnie odparowywaniu wody....

Tak porada mojego hydraulika - nie pytałem jak będzie wydzielał zapach ten olej po kilku miesiącach.... ;)

Dobrze, ale najpierw trzeba postawić diagnozę. Dlaczego z kratki wieje i śmierdzi. Bezpośrednią przyczyną jest brak wody w syfonie, ale trzeba dojść dlaczego tej wody w nim nie ma.

Może, jak sugeruje @siinski, w ogóle nie ma syfonu. Może zapchane odpowietrzenie i wysysa przy spuszczaniu wody. Może za cienka rura odpływowa od kuchni więc woda odpływająca ze zmywarki czy pralki wypełnia ją w całości i wysysa syfon w kotłowni. Może syfon pęknięty i woda z niego powoli wsiąka w podłogę na gruncie. Może wreszcie koło tego syfonu przechodzą rurki podłogówki i go podgrzewają więc woda wysycha. Każdą z tych przyczyn naprawia się w inny sposób i w żadnym z tych przypadków regularne zalewanie wodą nie rozwiązuje problemu.