crash2k 18.05.2023 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Witajcie, ja co prawda nie buduję ale chce kupić coś co już stoi. Analizując tabele ze standardem wykończenia różnych inwestycji i porównując ją z tym co dostałem od pośrednika który reprezentuje inwestora mam pewne wątpliwości które przy waszej pomocy chciałbym rozwiać. Inwestycja którą planuję kupić to segment narożny w stanie deweloperskim (budowa 2019/2020) parter + piętro o powierzchni ok 150m2. To co się rzuca w oczy to dosyć małe jak na dzisiejszy standard okna (wys. 150cm) + szare cementowo wapienne tynki. Poniżej opis techniczny jaki dostałem: Konstrukcja: • Fundamenty: ławy, stopy – żelbetowe monolityczne,• Ściany fundamentowe – z bloczków betonowych, ocieplane styropianem i izolowanefolią kubełkową,• Konstrukcja nadziemia (słupy, strop nad parterem, podciągi nad piętrem) – żelbetowemonolityczne,• Ściany nośne – murowane z cegły ceramicznej porowatej gr. 25 cm lub bloczkówsilikatowych (pojedyncze ściany między lokalami) o gr. 24 cm,• Ściany zewnętrzne izolowane dodatkowo styropianem o grubości 12 cm, wykończonetynkiem akrylowym i tynkiem mozaikowym,• Ścianki działowe – bloczki z betonu komórkowego gr. 11,5 cm,• Kominy i przewody wentylacyjne systemowe,• Dach wielospadowy, konstrukcja drewniana impregnowana, ocieplenie z wełny mineralnej gr. min. 16 cm,• Pokrycie dachu z blachy „na stojący rąbek” w kolorze grafitowym,• Rynny i rury spustowe z PCV w kolorze grafitowym,• Okna Firmy PCV w kolorze złoty dąb imitującym drewno, trzykomorowe (od zewnętrz) oraz białym (od wewnątrz), Wykończenia wewnętrzne: • wykończenie ścian i sufitów – tynki cementowo-wapienne kat III. (w łazience i WC zatarte„na ostro”) + płyty KG (sufit),• posadzki – wylewka cementowa wykonana mixokretem na izolacjach przeciwwilgociowych (folia PE lub papa) i cieplnych i akustycznych (parter 10 cm styropianu piętro 5 cm styropianu),• parapety wewnętrzne szerokości 25 cm i grubości 3 cm z konglomeratu Boticcino wkolorze naturalnego kamienia, Instalacja elektryczna:• skrzynka z bezpiecznikami umieszczona w kotłowni,• instalacja elektryczna wykonana przewodami 5x2,5 mm (gniazdo siłowe w kuchni) 3x2,5mm (pozostałe gniazdka) i 3x 1,5 mm (oświetlenie),• punkty instalacji elektrycznej bez osprzętu (bez lamp i żyrandoli), Instalacja c.o.:• Piec gazowy z zasobnikiem ok. 100 l do ogrzewania i ciepłej wody zlokalizowany wkotłowni,• instalacje z rur PE bez osprzętu (bez baterii, zaworów i ceramiki sanitarnej itp.),• grzejniki stalowe płytowe w kolorze białym w pokojach, garażu, pod schodami,• ogrzewanie podłogowe:- w kuchni, holu i wejściu,• w łazience na piętrze doprowadzenie zasilania i odbioru instalacji c.o. (bez grzejnika). Instalacja gazowa:• doprowadzenie do zasilania pieca gazowego w kotłowni. Wentylacja:• wentylacja grawitacyjna w salonie, łazienkach na piętrze. Zastanawiam się czy zastosowane materiały do izolacji termicznej są ok, podobno dla cegły ceramicznej minimalna grubość białego styropianu to 15 cm a grafitowego 12, obecnie większość deweloperów stosuje 20cm i 15 grafit, tu nawet nie napisali jaki to styropian. Zastanawiam się także nad stropem 1 piętra, niby w opisie są stropy żelbetowe ale na piętrze jest sufit z płyt GK (parter ma tynk) + wełna 16cm. Nie zaglądałem na strych więc nie wiem czy jest to konstrukcja lekka czy faktycznie beton :/Co sądzicie o opisanych materiałach ? pewnie będę próbować wycisnąć informacje od pośrednika ale nie wiem czy jest sens przy segmencie który kosztowałby mnie około 5600pln/m2 z działką ok 280m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.05.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 • Okna Firmy PCV w kolorze złoty dąb imitującym drewno, trzykomorowe (od zewnętrz) oraz białym (od wewnątrz) Naprawdę firma ma nazwę "PCV"? To chyba ciężko ich znaleźć w google Trzykomorowe w sensie że trzy komory pomiędzy szybami = 4 szyby? Czy może chodziło o trzyszybowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 18.05.2023 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Mi się najbardziej podoba "fundament izolowany folią kubełkową" xD Brakuje tylko keramzytu w tej mozaice materiałów z których wymurowano dom hehe Ogólnie brzmi jak budowa max po kosztach - typowa deweloperka. Masakra. To powód dlaczego tyle ludzi podejmuje trud i buduje się samemu lub pilnuje zleceniobiorcę przy wykonie. Jednak plus za to, że pisze jaka lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crash2k 19.05.2023 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Naprawdę firma ma nazwę "PCV"? To chyba ciężko ich znaleźć w google Trzykomorowe w sensie że trzy komory pomiędzy szybami = 4 szyby? Czy może chodziło o trzyszybowe? Pośrednik w ogłoszeniu sprzedaży podał producenta okien "Dobroplast" niestety bez informacji o liczbie szyb, wydaje mi się że dokument był przygotowywany na kolanie pod moją prośbę i ktoś kto to pisał korzystał z jakiegoś szablonu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 19.05.2023 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Pośrednik w ogłoszeniu sprzedaży podał producenta okien "Dobroplast" niestety bez informacji o liczbie szyb, wydaje mi się że dokument był przygotowywany na kolanie pod moją prośbę i ktoś kto to pisał korzystał z jakiegoś szablonu :/ Tak to wygląda. Typowe zestawienie od dewelopera. Niewiele ono mówi, bo to ogólniki. Równie dobrze może być budynek OK jak i mina z ustawicznymi remontami i poprawkami. To na miejscu musiałby zweryfikować jakiś inżynier/inspektor budowlany. Tak zdalnie na forum najwięcej powiedziałby projekt a jeszcze lepiej dodatkowo dokumentacja zdjęciowa z etapów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crash2k 19.05.2023 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Tak to wygląda. Typowe zestawienie od dewelopera. Niewiele ono mówi, bo to ogólniki. Równie dobrze może być budynek OK jak i mina z ustawicznymi remontami i poprawkami. To na miejscu musiałby zweryfikować jakiś inżynier/inspektor budowlany. Tak zdalnie na forum najwięcej powiedziałby projekt a jeszcze lepiej dodatkowo dokumentacja zdjęciowa z etapów budowy. Pewnie na wizycie inspektora budowlanego się skończy o ile nie wybijecie mi z głowy wcześniej tej inwestycji Jak na razie napisałem do pośrednika żeby postarał się o informacje odnośnie stropu na piętrze, okien, rodzaju styropianu. Jeśli o dokumentację zdjęciową chodzi to zapytam czy coś mają, z tego co udało mi się znaleźć mam jedno zdjęcie z początku budowy i dwa zdjęcia z budowy poprzedniego etapu. Poprzedni etap: Będąc na miejscu zrobiłem 2 zdjęcia w pokojach na piętrze i tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 19.05.2023 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Piękny widok na okna sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts