Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę użytych materiałów

Recommended Posts

Witajcie, ja co prawda nie buduję ale chce kupić coś co już stoi. Analizując tabele ze standardem wykończenia różnych inwestycji i porównując ją z tym co dostałem od pośrednika który reprezentuje inwestora mam pewne wątpliwości które przy waszej pomocy chciałbym rozwiać.

Inwestycja którą planuję kupić to segment narożny w stanie deweloperskim (budowa 2019/2020) parter + piętro o powierzchni ok 150m2. To co się rzuca w oczy to dosyć małe jak na dzisiejszy standard okna (wys. 150cm) + szare cementowo wapienne tynki. Poniżej opis techniczny jaki dostałem:

Konstrukcja:

• Fundamenty: ławy, stopy – żelbetowe monolityczne,

• Ściany fundamentowe – z bloczków betonowych, ocieplane styropianem i izolowane

folią kubełkową,

• Konstrukcja nadziemia (słupy, strop nad parterem, podciągi nad piętrem) – żelbetowe

monolityczne,

• Ściany nośne – murowane z cegły ceramicznej porowatej gr. 25 cm lub bloczków

silikatowych (pojedyncze ściany między lokalami) o gr. 24 cm,

• Ściany zewnętrzne izolowane dodatkowo styropianem o grubości 12 cm, wykończone

tynkiem akrylowym i tynkiem mozaikowym,

• Ścianki działowe – bloczki z betonu komórkowego gr. 11,5 cm,

• Kominy i przewody wentylacyjne systemowe,

• Dach wielospadowy, konstrukcja drewniana impregnowana, ocieplenie z wełny mineralnej gr. min. 16 cm,

• Pokrycie dachu z blachy „na stojący rąbek” w kolorze grafitowym,

• Rynny i rury spustowe z PCV w kolorze grafitowym,

• Okna Firmy PCV w kolorze złoty dąb imitującym drewno, trzykomorowe (od zewnętrz) oraz białym (od wewnątrz),

Wykończenia wewnętrzne:

• wykończenie ścian i sufitów – tynki cementowo-wapienne kat III. (w łazience i WC zatarte

„na ostro”) + płyty KG (sufit),

• posadzki – wylewka cementowa wykonana mixokretem na izolacjach przeciwwilgociowych (folia PE lub papa) i cieplnych i akustycznych (parter 10 cm styropianu piętro 5 cm styropianu),

• parapety wewnętrzne szerokości 25 cm i grubości 3 cm z konglomeratu Boticcino w

kolorze naturalnego kamienia,

Instalacja elektryczna:

• skrzynka z bezpiecznikami umieszczona w kotłowni,

• instalacja elektryczna wykonana przewodami 5x2,5 mm (gniazdo siłowe w kuchni) 3x2,5

mm (pozostałe gniazdka) i 3x 1,5 mm (oświetlenie),

• punkty instalacji elektrycznej bez osprzętu (bez lamp i żyrandoli),

Instalacja c.o.:

• Piec gazowy z zasobnikiem ok. 100 l do ogrzewania i ciepłej wody zlokalizowany w

kotłowni,

• instalacje z rur PE bez osprzętu (bez baterii, zaworów i ceramiki sanitarnej itp.),

• grzejniki stalowe płytowe w kolorze białym w pokojach, garażu, pod schodami,

• ogrzewanie podłogowe:

- w kuchni, holu i wejściu,

• w łazience na piętrze doprowadzenie zasilania i odbioru instalacji c.o. (bez grzejnika).

Instalacja gazowa:

• doprowadzenie do zasilania pieca gazowego w kotłowni.

Wentylacja:

• wentylacja grawitacyjna w salonie, łazienkach na piętrze.

Zastanawiam się czy zastosowane materiały do izolacji termicznej są ok, podobno dla cegły ceramicznej minimalna grubość białego styropianu to 15 cm a grafitowego 12, obecnie większość deweloperów stosuje 20cm i 15 grafit, tu nawet nie napisali jaki to styropian. Zastanawiam się także nad stropem 1 piętra, niby w opisie są stropy żelbetowe ale na piętrze jest sufit z płyt GK (parter ma tynk) + wełna 16cm. Nie zaglądałem na strych więc nie wiem czy jest to konstrukcja lekka czy faktycznie beton :/

Co sądzicie o opisanych materiałach ? pewnie będę próbować wycisnąć informacje od pośrednika ale nie wiem czy jest sens przy segmencie który kosztowałby mnie około 5600pln/m2 z działką ok 280m2

Mi się najbardziej podoba "fundament izolowany folią kubełkową" xD

Brakuje tylko keramzytu w tej mozaice materiałów z których wymurowano dom hehe

Ogólnie brzmi jak budowa max po kosztach - typowa deweloperka. Masakra. To powód dlaczego tyle ludzi podejmuje trud i buduje się samemu lub pilnuje zleceniobiorcę przy wykonie.

Jednak plus za to, że pisze jaka lipa :)

Naprawdę firma ma nazwę "PCV"? To chyba ciężko ich znaleźć w google :p Trzykomorowe w sensie że trzy komory pomiędzy szybami = 4 szyby? Czy może chodziło o trzyszybowe?

Pośrednik w ogłoszeniu sprzedaży podał producenta okien "Dobroplast" niestety bez informacji o liczbie szyb, wydaje mi się że dokument był przygotowywany na kolanie pod moją prośbę i ktoś kto to pisał korzystał z jakiegoś szablonu :/

Pośrednik w ogłoszeniu sprzedaży podał producenta okien "Dobroplast" niestety bez informacji o liczbie szyb, wydaje mi się że dokument był przygotowywany na kolanie pod moją prośbę i ktoś kto to pisał korzystał z jakiegoś szablonu :/

Tak to wygląda. Typowe zestawienie od dewelopera. Niewiele ono mówi, bo to ogólniki. Równie dobrze może być budynek OK jak i mina z ustawicznymi remontami i poprawkami. To na miejscu musiałby zweryfikować jakiś inżynier/inspektor budowlany.

Tak zdalnie na forum najwięcej powiedziałby projekt a jeszcze lepiej dodatkowo dokumentacja zdjęciowa z etapów budowy.

Tak to wygląda. Typowe zestawienie od dewelopera. Niewiele ono mówi, bo to ogólniki. Równie dobrze może być budynek OK jak i mina z ustawicznymi remontami i poprawkami. To na miejscu musiałby zweryfikować jakiś inżynier/inspektor budowlany.

Tak zdalnie na forum najwięcej powiedziałby projekt a jeszcze lepiej dodatkowo dokumentacja zdjęciowa z etapów budowy.

Pewnie na wizycie inspektora budowlanego się skończy o ile nie wybijecie mi z głowy wcześniej tej inwestycji :)

Jak na razie napisałem do pośrednika żeby postarał się o informacje odnośnie stropu na piętrze, okien, rodzaju styropianu. Jeśli o dokumentację zdjęciową chodzi to zapytam czy coś mają, z tego co udało mi się znaleźć mam jedno zdjęcie z początku budowy i dwa zdjęcia z budowy poprzedniego etapu.

3.jpg

Poprzedni etap:

4.jpg

5.jpg

Będąc na miejscu zrobiłem 2 zdjęcia w pokojach na piętrze i tak to wygląda:

1.jpg

2.jpg