Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyb na suficie w łazience - przeze mnie czy przez sąsiada??

Recommended Posts

Cześć. Na suficie w łazience nad kabiną prysznicową pojawiły się brzydkie brązowe plamy już jakiś czas temu (załączam zdjęcia). Chyba się powiększają. Zastanawiam się, czy są one wynikiem zbyt dużej wilgoci panującej w łazience (zwłaszcza podczas długich gorących pryszniców, kiedy to woda potrafi się skraplać na suficie), czy też może zalał mnie sąsiad z mieszkania na górze. Nie zwróciłem uwagi na dokładny moment pojawienia się plam, więc nie wiem czy od razu były tak duże, czy narastały stopniowo.

W związku z tym mam następujące pytania:

- jak stwierdzić gdzie leży przyczyna pojawienia się tych plam?

- jak wyeliminować przyczynę?

- jak pozbyć się plam?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

20230516_164157.jpg

20230516_164212.jpg

20230516_164220.jpg

Sprawdź czy działa wentylacja. Jeśli nie, to tu jest przyczyna.

Jak działa, to kup jakiś tani miernik wilgotności i zobacz jak szybko po prysznicu spada ze 100% i na jakim poziomie się zatrzymuje.

Na zalanie od sąsiada raczej nie wygląda, ale całkiem wykluczyć nie można.

Potraktuj jakimś środkiem przeciwgrzybowym, pomaluj sufit na nowo i obserwuj czy się problem powtarza i czy plamy wychodzą w tych samych miejscach.