Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki zasobnik 300-400l z jedną węzownicą do solarów i grzałką ?

szczukot

Recommended Posts

Po 10 latach przecieka mi zbiornik emaliowany.

Chcę go więc wymienić. Najlepiej na nierdzewkę od razu.

Czy polecicię jakiś konkretny zbiornik rzędu 300-400 litrów, który ma tylko jedną wężownicę działającą bez problemu z glikolem, i ma wejście na grzałkę elektryczną?

Przeglądnąłem kilka i jakoś nie za bardzo mogę znaleźć.

Tutaj masz nierdzewkę, ale ma dwie wężownice.

https://www.bridom.pl/joule-twin-solar-inox-wymiennik-c.w.u.-z-podwojna-wezownica-300l-klasa-energetyczna-c

Nie wiem czy są solarne z jedną wężownicą

Ewentualnie taki zbiornik, który jest pod pompy ciepła. One mają dłuższe wężownice, ale jak one pracują z kolektorami to nie wiem.

https://www.bridom.pl/joule-heat-pump-podgrzewacz-inox-do-wspolpracy-z-pompa-ciepla-300l

No takie, że nie mam pojęcia co kupuję. A może tam jakiś walnięty spaw był i coś się dziąło i ktoś sprzedaje A może wężownica jest uszkodzona i przecieka, a może ktoś niechcący przewiercił obudowę jak coś na zbiorniku robił :D

Z używkami nigdy nic nie wiadomo czemu ktoś to psrzedaje.

• 6 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 months później...
Mija czas a ja ciągle bez zasobnika :(

Dzisiaj obiła mi się jakaś oferta, za 3k, jakiś zbiornik 300l inox

Nulite - chyba jakiś chińczyk. Zastanawiam się, co on może mieć gorszego od tych 2-3 razy droższych.

Tylko to że taniej produkowany ,inoc to nierdzewka więc powinno być ok

Zastanawiam się, co on może mieć gorszego od tych 2-3 razy droższych.

Inox inoxowi nie równy. Sprawdź, jaki to dokładnie rodzaj stali i porównaj stal i jej parametry z innymi. Np. grubość - chociaż jeden rodzaj stali może być bardziej wytrzymały i można zasobniki robić z cieńszej blachy, więc to też trzeba uwzględnić ale jak inny zasobnik z tej samej stali ma grubszą blachę, to wiadomo, który lepszy i za co dopłacasz.

Porównaj też gwarancję (razem z warunkami - co ją wyłącza w szczególności). Jak ktoś daje długą gwarancję bez wyłączeń innych niż "montaż niezgodny z instrukcją" to faktycznie nie ma takim czasie znaczącej ilości awarii. A podstawowa zasada przy nierdzewce, to żeby nie miała styku z innym rodzajem stali (czyli złączki mosiężne).